23948sdkhjf

Gäller försäljaren eller verkstadens pris?

Försäljningsavdelningen offererade ett pris för en renovering av en komponent. Verkstaden på samma företag fakturerade kunden en annan, mycket högre kostnad.

Den klart dominerande orsaken till alla de tvister Reklamationsrådet behandlat hittills är brist på kommunikation mellan kund och säljare, men bristande kommunikation inom ett företag kan också ställa till med problem.

I ett fall hade ett verkstadsföretags försäljningsavdelning, utifrån uppgifter från en kund, offererat ett renoveringsarbete. Kunden antog offerten och levererade objektet som skulle renoveras.

Det levererade objektet visade sig dock kräva en avsevärt större insats än vad det offererade beloppet kunde täcka in, men verkstadspersonalen hade inte fått någon eller krävt någon information om affären, utan satte igång renoveringen som alltså kom att kosta mycket över det offererade beloppet.

Verkstadsföretaget fakturerade den verkliga, mycket högre kostnaden. Man menade att kunden borde ha förstått att det offererade beloppet var för lågt. Kunden protesterade mot detta, han hade ju fått ett fast pris av verkstaden och dessutom var han i sin tur bunden av ett avtal med en tredje part.

Till saken hör att kunden inte sett objektet, utan utgått från muntliga uppgifter från ovan nämnd tredje part som ägde objektet. Utgångspunkten för svensk avtalsrätt är att avtal, även muntliga sådana, skall hållas och Rådet gick på den linjen, men noterade i sin bedömning att kunden borde ha insett att det offererade beloppet var orimligt lågt.

Verkstadsföretagets interna kommunikationsmiss orsakade dock att en mycket större åtgärd på objektet gjordes än vad som lämnats i offerten.

När Rådet tittade närmare på ärendet, fann man att verkstadens åtgärd kunde delas upp i tre delar; en del som var nödvändig för att förbereda renoveringen, en del för själva renoveringen och en del för en reparation som enligt rådet var nödvändig för att göra objektet säkert.

Rådet fann att beställningen inte omfattade förberedelsen och reparationen, varför man kom fram till att kunden skulle betala de uppkomna kostnaderna för dem.

- Offererat pris för själva renoveringen, den största delen av åtagandet, fick dock ligga fast. Ett bra exempel på hur det kan gå vid bristande kommunikation, men också ett bra exempel på hur ådet arbetar, kommenterar Lars-Erik Ljungberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079