23948sdkhjf

Stilla maskin ersätts inte

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Ersättning för produktionsbortfall och stilleståndsersättning när en maskin står stilla utgår normalt inte entreprenadbranschen.

Slutsatsen har Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas Reklamationsråd kommit fram till efter att begrundat ett antal fall. Frågeställningen uppstår exempelvis när en reparation tar mycket lång tid, exempelvis på grund av att det är tidsödande att hitta felet eller att leveranstiden för en reservdel är lång. Till stöd för ståndpunkten hänvisas till Maskin 03 i vilken det under punkten 27 anges att "Säljaren är inte skyldig att på grund av fel i varan utge någon ersättning till köparen för produktionsbortfall, uteblivit vinst eller annan indirekt skada.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

Denna begränsning av säljarens ansvar gäller dock ej om säljaren gjort sig skyldig till grov vårdslöshet". Även om Maskin 03 reglerar förhållandet mellan en köpare och en säljare av en vara, är det Reklamationsrådets uppfattning att denna reglering speglar den praxis som allmänt gäller i branschen även vid reparationsarbeten. Resut 05 reglerar överhuvudtaget inte frågan och något fall där man har kunnat hävda grov vårdslöshet från en verkstad är hittills inte känt. Inte heller finns det något formellt stöd för att en verkstad ska tillhandahålla en ersättningsmaskin under reparationstiden.

Om så sker handlar det om "Good Will". Parterna kan naturligtvis avtala att ersättning för produktionsbortfall vid längre stillestånd ska utgå. Större industrier och gruvor brukar alltid ha med detta, men för att det ska fungera måste man ha en väl definierad arbetsuppgift för maskinen, så att man kan mäta tillgängligheten noggrant. Maskinleverantören brukar även kräva att ett serviceavtal tecknas, för att acceptera sådana krav.

- Att anlita en verkstad kan sålunda innebära ett "risktagande". Det är alltså viktigt att vända sig till verkstäder som man har goda erfarenheter av eller ta in referenser. Detta är dock enkelt att säga, i praktiken är det bråttom att få igång en maskin som stannat och det råder brist på mekaniker – en brist som kommer att förvärras mer och mer eftersom mycket få utbildas, säger Lars-Erik Ljungberg, rådets sekreterare.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Reklamationsrådet.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Nyhetsbrev

Peab bygger hotell i Örebro

Arkiv

AI ska förebygga olyckor på byggen

Störst ska bli större

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Här är vagnen som ska rädda den instängda gruvarbetaren

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Mer effekt trots kompakt format

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Effektivare lyft i Södertälje Hamn

Södertälje Hamn har bytt ut de två äldsta av sina fem reachstackers. Operationell leasing och möjligheten att köra maskinerna på HVO var väsentliga inslag när ordern tecknades.

Peab bygger i Borås

Case första steg V-grävare i Norden

Borlängebaserade JN:s Entreprenadmaskiner har goda erfarenheter av Casegrävare. Det är en anledning till att företagets vd och ägare Jonny Nilsson valde samma fabrikat vid sitt senaste maskinförvärv som dessutom är Case första steg V-anpassade grävare som sålts i Norden.

Glädjebesked för Bergsskolan

Bergsskolan är tillbaka efter en tids frånvaro – fyra nya utbildningar dras igång i Filipstad till hösten.

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Hon tar över i Mistra

Se alla Företagens egna nyheter

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Dagens lucka - Behändig ficklampa

Sidostabila 24 lagers hjulgrävardäck nu hos Gripen Wheels

Opartiskt ljustest - Vi Bilägare

Sänd till en kollega

0.141