23948sdkhjf

Stilla maskin ersätts inte

Ersättning för produktionsbortfall och stilleståndsersättning när en maskin står stilla utgår normalt inte entreprenadbranschen.

Slutsatsen har Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas Reklamationsråd kommit fram till efter att begrundat ett antal fall. Frågeställningen uppstår exempelvis när en reparation tar mycket lång tid, exempelvis på grund av att det är tidsödande att hitta felet eller att leveranstiden för en reservdel är lång. Till stöd för ståndpunkten hänvisas till Maskin 03 i vilken det under punkten 27 anges att "Säljaren är inte skyldig att på grund av fel i varan utge någon ersättning till köparen för produktionsbortfall, uteblivit vinst eller annan indirekt skada.

Denna begränsning av säljarens ansvar gäller dock ej om säljaren gjort sig skyldig till grov vårdslöshet". Även om Maskin 03 reglerar förhållandet mellan en köpare och en säljare av en vara, är det Reklamationsrådets uppfattning att denna reglering speglar den praxis som allmänt gäller i branschen även vid reparationsarbeten. Resut 05 reglerar överhuvudtaget inte frågan och något fall där man har kunnat hävda grov vårdslöshet från en verkstad är hittills inte känt. Inte heller finns det något formellt stöd för att en verkstad ska tillhandahålla en ersättningsmaskin under reparationstiden.

Om så sker handlar det om "Good Will". Parterna kan naturligtvis avtala att ersättning för produktionsbortfall vid längre stillestånd ska utgå. Större industrier och gruvor brukar alltid ha med detta, men för att det ska fungera måste man ha en väl definierad arbetsuppgift för maskinen, så att man kan mäta tillgängligheten noggrant. Maskinleverantören brukar även kräva att ett serviceavtal tecknas, för att acceptera sådana krav.

- Att anlita en verkstad kan sålunda innebära ett "risktagande". Det är alltså viktigt att vända sig till verkstäder som man har goda erfarenheter av eller ta in referenser. Detta är dock enkelt att säga, i praktiken är det bråttom att få igång en maskin som stannat och det råder brist på mekaniker – en brist som kommer att förvärras mer och mer eftersom mycket få utbildas, säger Lars-Erik Ljungberg, rådets sekreterare.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Reklamationsrådet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078