23948sdkhjf

Lugna gatan – för maskintjuven

Stockholm. Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst, får i sitt arbete en del information om de ligor som opererar.

Han konstaterar att tjuvarna i de flesta fall är bra organiserade, de spanar ofta in ett objekt, skaffar fram en köpare och sedan åker de helt enkelt och hämtar maskinen.

– Det är så stora pengar i det här och risken att bli påkommen är så liten. Jämfört med en biltjuv kan maskintjuven ofta simma lugnt.

Fastnar de i en poliskontroll är det sällan poliser som kollar upp ägarförhållandena för maskinen som står på flaket.

– Ett modus som blivit tydligt på sistone är att man först stjäl en lastbil och sedan lastar maskinen på den och åker till Baltikum där man droppar lastbilen. När polisen sedan hittar lastbilen är maskinen borta, säger Torbjörn Serrander.

En hel del maskiner lämnar alltså landet, men många går vidare inom Sveriges gränser, förklarar Torbjörn Serrander.

– Maskinerna går både hit och dit, ibland går de österut först men kommer tillbaka och säljs till exempel i Norge.

Han konstaterar att små maskiner är mer stöldbegärliga än större. Han ser också att olika maskiner försvinner åt olika håll.

– Vi har goda belägg för att en hel del mindre maskiner försvinner österut medan av de större hjullastarna stannar en del äldre i Sverige och andra går på export.

När maskinerna anträffas är det normalt polisen som hittar dem. Larmtjänst får sedan åka ut för att bistå med att identifiera de olika objekten. Larmtjänst samarbetar även med TV3-programmet Efterlyst för att få tips om var de stulna maskinerna finns.

– Det är bra eftersom maskinerna är så "udda", vi får mer träffar än om en grå personbil stjäls. Vi hade med en Caterpillar som stals i Tumba, dagen efter ringde någon in och berättade var den stod, säger Torbjörn Serrander.

Men det är inte bara organiserade ligor som stjäl maskiner. Torbjörn Serrander har ett exempel på en entreprenör som gjorde det lätt för sig när han startade sin firma genom att till stor del använda sig av stulna maskiner.

– Han erbjöd tjänster som snöröjning och kunde ju lägga sig väldigt lågt i upphandlingarna, det blir inte riktigt sund konkurrens på det viset, säger Torbjörn Serrander.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11