23948sdkhjf

Säljare ersatte kund för däck

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Konsumentköplagen ger stort skydd när en privatperson gör ett inköp, men hur är läget när det gäller affärer mellan professionella företag? Ska en köpare eller säljare få skylla sig själv om han missat något i en uppgörelse?

Reklamationsrådet har haft ett antal fall där man fått fundera över ansvarsfördelningen mellan säljare och köpare vid en affär.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

I ett fall ansåg köparen att maskinen var otillräckligt utrustad för att vägverkets Georog system skulle kunna användas och krävde att maskinen skulle kompletteras på säljaren bekostnad.

På både beställning och orderbekräftelse var det dock noggrant specificerat vilket GNSS-system som skulle sitta på maskinen och maskinen levererades enligt detta. Men tyvärr saknades alltså ett antal komponenter för att vägverkets system skulle kunna kopplas in.

Köparen hävdade att säljaren blev tydligt informerad om att han skulle arbeta åt vägverket och hävdade att säljaren borde sett till att de avsaknade komponenterna kommit med i maskinaffären.

Säljaren å sin sida hävdade att man inte blev informerad om vägverksarbetet och att Georog system dessutom inte krävs vid alla arbeten hos vägverket. Priset för maskin med tillbehör var också satt utifrån den avtalade utrustningen.

Läs också: Ingen garanti för garanti

Rådet gick här på säljarens linje och avvisade köparens krav. Men i ett annat fall såldes en hjullastare utan att typ av däck specificerades i beställningen.

När maskinen kom från tillverkaren visade det sig att de däck som satt på var helt fel för det arbete som maskinen skulle användas i och, mycket riktigt, blev de mycket kortlivade.

Rådet ansåg här att säljaren borde ha sett till att val av däck avhandlats noga och skrev i sin rekommendation till tvistens lösande att säljaren skulle ersätta kunden en del av kostnaden för lämpliga däck som han tvingades investera i alldeles för tidigt. I ytterligare några fall har Reklamationsrådet ansett att utföraren av en tjänst, brustit i den omsorgsplikt och det kundengagemang som följer av den lojalitet som ska finnas mot den andra parten i ett avtalsförhållande.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd. Lars-Erik Ljungberg, sekreterare i Reklamationsrådet, påpekar att en säljares ansvar också behandlas i ISO 9001 – "Ledningssystem för kvalitet" som bör vara ledstjärna för alla företag. I kapitel 7.2 – "Kundanknutna processer" ska ett företaget bland annat fastställa: * De krav som specificeras av kunden, inklusive krav avseende leverans och aktiviteter efter leverans. * Krav som inte angetts av kunden men som är nödvändiga för avsedd användning. * Aktuella lagkrav och bestämmelser.

– Det ställs alltså krav på att ett säljande företag skall ha tillgång till ett stort kunnande och att utbildning av säljkåren är väsentligt, säger Lars-Erik Ljungberg.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Nyhetsbrev

Peab bygger hotell i Örebro

Arkiv

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

Störst ska bli större

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Mer effekt trots kompakt format

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Effektivare lyft i Södertälje Hamn

Södertälje Hamn har bytt ut de två äldsta av sina fem reachstackers. Operationell leasing och möjligheten att köra maskinerna på HVO var väsentliga inslag när ordern tecknades.

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Hon tar över i Mistra

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Dagens lucka - Behändig ficklampa

Sänd till en kollega

0.172