23948sdkhjf

Säljare ersatte kund för däck

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Konsumentköplagen ger stort skydd när en privatperson gör ett inköp, men hur är läget när det gäller affärer mellan professionella företag? Ska en köpare eller säljare få skylla sig själv om han missat något i en uppgörelse?

Reklamationsrådet har haft ett antal fall där man fått fundera över ansvarsfördelningen mellan säljare och köpare vid en affär.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

I ett fall ansåg köparen att maskinen var otillräckligt utrustad för att vägverkets Georog system skulle kunna användas och krävde att maskinen skulle kompletteras på säljaren bekostnad.

På både beställning och orderbekräftelse var det dock noggrant specificerat vilket GNSS-system som skulle sitta på maskinen och maskinen levererades enligt detta. Men tyvärr saknades alltså ett antal komponenter för att vägverkets system skulle kunna kopplas in.

Köparen hävdade att säljaren blev tydligt informerad om att han skulle arbeta åt vägverket och hävdade att säljaren borde sett till att de avsaknade komponenterna kommit med i maskinaffären.

Säljaren å sin sida hävdade att man inte blev informerad om vägverksarbetet och att Georog system dessutom inte krävs vid alla arbeten hos vägverket. Priset för maskin med tillbehör var också satt utifrån den avtalade utrustningen.

Läs också: Ingen garanti för garanti

Rådet gick här på säljarens linje och avvisade köparens krav. Men i ett annat fall såldes en hjullastare utan att typ av däck specificerades i beställningen.

När maskinen kom från tillverkaren visade det sig att de däck som satt på var helt fel för det arbete som maskinen skulle användas i och, mycket riktigt, blev de mycket kortlivade.

Rådet ansåg här att säljaren borde ha sett till att val av däck avhandlats noga och skrev i sin rekommendation till tvistens lösande att säljaren skulle ersätta kunden en del av kostnaden för lämpliga däck som han tvingades investera i alldeles för tidigt. I ytterligare några fall har Reklamationsrådet ansett att utföraren av en tjänst, brustit i den omsorgsplikt och det kundengagemang som följer av den lojalitet som ska finnas mot den andra parten i ett avtalsförhållande.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd. Lars-Erik Ljungberg, sekreterare i Reklamationsrådet, påpekar att en säljares ansvar också behandlas i ISO 9001 – "Ledningssystem för kvalitet" som bör vara ledstjärna för alla företag. I kapitel 7.2 – "Kundanknutna processer" ska ett företaget bland annat fastställa: * De krav som specificeras av kunden, inklusive krav avseende leverans och aktiviteter efter leverans. * Krav som inte angetts av kunden men som är nödvändiga för avsedd användning. * Aktuella lagkrav och bestämmelser.

– Det ställs alltså krav på att ett säljande företag skall ha tillgång till ett stort kunnande och att utbildning av säljkåren är väsentligt, säger Lars-Erik Ljungberg.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Budet på Cramo är holländskt

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Nyhetsbrev

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Arkiv

Olofsfors prisade på hemmaplan

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Volvos ellastare på tysk kundtest

I 34 år har Leick Baumschulen varit kund hos Volvo CE. Företaget har sin bas inte mer än en halvtimme från den fabrik i Konz där Volvos eldrivna hjullastare ska börja produceras i mitten av 2020. Dessutom testkör nu Leick som första företag i världen den kommande lastarmodellen.

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Redskapstillverkare gör gemensam sak

Siljum Mekan och Götene Ufo är sedan 1 november helägda av det nybildade holdingbolaget Guse som ägs gemensamt av de tidigare ägarna till de två redskapstillverkarna.

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Bärigare broar i Norrbotten

Hur macho är det i gruvorna numera?

Är kvinnor både problemet och lösningen eller är det vissa män som borde skärpa sig? Lisa Ringblom på Luleå Tekniska Universitet har undersökt jämställdhetsarbetet i de svenska gruvorna och hon har en helt annan bild.

Nya förvärv i VA-branschen

Byggbranschens effektivitet sågas av rentaljätte

Ett steg till för att bli one-stop-shop

Hydraulhammare, rivningsutrustning och hanteringsredskap för återvinning kompletterar nu produktsortimentet i Vinslövsbaserade RF-System. Det är en direkt följd av att moderbolaget Kinshofer förvärvat en majoritetsandel i italienska Hammer.

Rekordsumma för rosa maskinband

När Olofsfors i oktober auktionerade ut rosa boggiband till förmån för cancerforskning hann priset stiga till rekordhöga 165 000 kronor innan klubban föll. Det innebär att auktionerna sedan starten 2010 tillsammans genererat närmare en miljon kronor till kampen mot cancer.

Test av lättklinker i rörgravar

En ny principlösning för lättklinker kring rörgravar testas nu i Stockholm. Förhoppningen är att metoden framför allt ska underlätta installation av VA-nät i mindre gynnsamma markförhållanden.

Dålig koll på hantering av giftiga ämnen

Åttio procent av de närmare 3 600 arbetsplatser som inspekterats av Arbetsmiljöverket de senaste två åren har fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplade till hanteringen av kemikalier.

Mindre utsläpp vid fältundersökningar

Självkörande vält på norskt vägbygge

Prototypen till en självkörande jordpackningsvält har testats i tuff miljö vid ett norskt motorvägsbygge. Målet är att den ska vara i full autonom drift under nästa år.

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Boliden fortsätter investera i eldrift

En årlig bränslebesparing på 5 500 kubikmeter diesel och ökad produktivitet är den förväntade belöningen när Boliden nu planerar för investeringar på cirka 300 miljoner kronor för att elektrifiera transporter i dagbrottsgruvorna Aitik och Kevitsa.

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Fler slangbussar i Stockholm

Svevia bygger i Norrköping

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Hydroscand utökar i Göteborg

Tunnelbanan tidigareläggs

Se alla Företagens egna nyheter

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Vilken extraljusramp passar dig och ditt fordon?

Sidomarkering och positionsljus

Lastmotstånd - koppla in LED

Svårt att se i höstmörkret?

CERTEX inleder samarbete med Engh Mek

Säkra din anslutning med kontaktfett

Vi presenterar Lazer Lamps första arbetsljusramp!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Sänd till en kollega

0.208