23948sdkhjf

Säljare ersatte kund för däck

Konsumentköplagen ger stort skydd när en privatperson gör ett inköp, men hur är läget när det gäller affärer mellan professionella företag? Ska en köpare eller säljare få skylla sig själv om han missat något i en uppgörelse?

Reklamationsrådet har haft ett antal fall där man fått fundera över ansvarsfördelningen mellan säljare och köpare vid en affär.

I ett fall ansåg köparen att maskinen var otillräckligt utrustad för att vägverkets Georog system skulle kunna användas och krävde att maskinen skulle kompletteras på säljaren bekostnad.

På både beställning och orderbekräftelse var det dock noggrant specificerat vilket GNSS-system som skulle sitta på maskinen och maskinen levererades enligt detta. Men tyvärr saknades alltså ett antal komponenter för att vägverkets system skulle kunna kopplas in.

Köparen hävdade att säljaren blev tydligt informerad om att han skulle arbeta åt vägverket och hävdade att säljaren borde sett till att de avsaknade komponenterna kommit med i maskinaffären.

Säljaren å sin sida hävdade att man inte blev informerad om vägverksarbetet och att Georog system dessutom inte krävs vid alla arbeten hos vägverket. Priset för maskin med tillbehör var också satt utifrån den avtalade utrustningen.

Rådet gick här på säljarens linje och avvisade köparens krav. Men i ett annat fall såldes en hjullastare utan att typ av däck specificerades i beställningen.

När maskinen kom från tillverkaren visade det sig att de däck som satt på var helt fel för det arbete som maskinen skulle användas i och, mycket riktigt, blev de mycket kortlivade.

Rådet ansåg här att säljaren borde ha sett till att val av däck avhandlats noga och skrev i sin rekommendation till tvistens lösande att säljaren skulle ersätta kunden en del av kostnaden för lämpliga däck som han tvingades investera i alldeles för tidigt. I ytterligare några fall har Reklamationsrådet ansett att utföraren av en tjänst, brustit i den omsorgsplikt och det kundengagemang som följer av den lojalitet som ska finnas mot den andra parten i ett avtalsförhållande.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd. Lars-Erik Ljungberg, sekreterare i Reklamationsrådet, påpekar att en säljares ansvar också behandlas i ISO 9001 – "Ledningssystem för kvalitet" som bör vara ledstjärna för alla företag. I kapitel 7.2 – "Kundanknutna processer" ska ett företaget bland annat fastställa: * De krav som specificeras av kunden, inklusive krav avseende leverans och aktiviteter efter leverans. * Krav som inte angetts av kunden men som är nödvändiga för avsedd användning. * Aktuella lagkrav och bestämmelser.

– Det ställs alltså krav på att ett säljande företag skall ha tillgång till ett stort kunnande och att utbildning av säljkåren är väsentligt, säger Lars-Erik Ljungberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079