23948sdkhjf

Säljare ersatte kund för däck

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Konsumentköplagen ger stort skydd när en privatperson gör ett inköp, men hur är läget när det gäller affärer mellan professionella företag? Ska en köpare eller säljare få skylla sig själv om han missat något i en uppgörelse?

Reklamationsrådet har haft ett antal fall där man fått fundera över ansvarsfördelningen mellan säljare och köpare vid en affär.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

I ett fall ansåg köparen att maskinen var otillräckligt utrustad för att vägverkets Georog system skulle kunna användas och krävde att maskinen skulle kompletteras på säljaren bekostnad.

På både beställning och orderbekräftelse var det dock noggrant specificerat vilket GNSS-system som skulle sitta på maskinen och maskinen levererades enligt detta. Men tyvärr saknades alltså ett antal komponenter för att vägverkets system skulle kunna kopplas in.

Köparen hävdade att säljaren blev tydligt informerad om att han skulle arbeta åt vägverket och hävdade att säljaren borde sett till att de avsaknade komponenterna kommit med i maskinaffären.

Säljaren å sin sida hävdade att man inte blev informerad om vägverksarbetet och att Georog system dessutom inte krävs vid alla arbeten hos vägverket. Priset för maskin med tillbehör var också satt utifrån den avtalade utrustningen.

Läs också: Ingen garanti för garanti

Rådet gick här på säljarens linje och avvisade köparens krav. Men i ett annat fall såldes en hjullastare utan att typ av däck specificerades i beställningen.

När maskinen kom från tillverkaren visade det sig att de däck som satt på var helt fel för det arbete som maskinen skulle användas i och, mycket riktigt, blev de mycket kortlivade.

Rådet ansåg här att säljaren borde ha sett till att val av däck avhandlats noga och skrev i sin rekommendation till tvistens lösande att säljaren skulle ersätta kunden en del av kostnaden för lämpliga däck som han tvingades investera i alldeles för tidigt. I ytterligare några fall har Reklamationsrådet ansett att utföraren av en tjänst, brustit i den omsorgsplikt och det kundengagemang som följer av den lojalitet som ska finnas mot den andra parten i ett avtalsförhållande.

Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd. Lars-Erik Ljungberg, sekreterare i Reklamationsrådet, påpekar att en säljares ansvar också behandlas i ISO 9001 – "Ledningssystem för kvalitet" som bör vara ledstjärna för alla företag. I kapitel 7.2 – "Kundanknutna processer" ska ett företaget bland annat fastställa: * De krav som specificeras av kunden, inklusive krav avseende leverans och aktiviteter efter leverans. * Krav som inte angetts av kunden men som är nödvändiga för avsedd användning. * Aktuella lagkrav och bestämmelser.

– Det ställs alltså krav på att ett säljande företag skall ha tillgång till ett stort kunnande och att utbildning av säljkåren är väsentligt, säger Lars-Erik Ljungberg.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Nyhetsbrev

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Arkiv

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Peab bygger hotell i Örebro

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Störst ska bli större

AI ska förebygga olyckor på byggen

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Regummerat för mindre lastmaskiner

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Se alla Företagens egna nyheter

Tack för era besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Sänd till en kollega

0.156