23948sdkhjf

Rusch i kranverkstaden

Reklam för polkagrisfabriken i Gränna? Nej, men för Edins Kranar. De glada, röda och vita färgerna syns högt över stan. Men att sätta upp 60 meter höga tornkranar och hålla mobilkranar som lyfter 250 ton rullande kräver sin verkstad.
Edins Kranar är en av Stockholms största uthyrare av stora kranar och har en bredd av 20 mobilkranar, 30 tornkranar med bilburna kranar och sex kranbilar. Maskinparken i kombination med god kännedom om vilka tillstånd som krävs, uppställning av kranar och containers gör att Edins anhåller om epitetet innestadsspecialister. På 10 000 kvadratmeter i Järfälla ansvarar nio anställda för löpande service och reparationer. Att utrusta nya maskiner är en frekvent återkommande uppgift. Saknas från tillverkarna gör pallställ, stödbensplattor och transportfästen för stödbensplattor.
– Mobilkranar idag är mycket high tech med komplicerade datorsystem vilket innebär att vi som jobbar med maskinerna ständigt måste vidareutbilda oss, säger Johan Svensson, verkstadschef och ansvarig för mobilkranarna.

Byter alla oljor
Utbildningen drivs inte av någon högskola utan det är tillverkarna själva som lär ut hur maskinerna fungerar.
– Utvecklingen går så snabbt att utbildningsplaner inte hänger med. Vid kursstart skulle utbildningen redan vara passé, säger Johan Svensson.
Edins mobilkranar är av fabrikaten Grove, Terex och Tadano. Från nästa år kommer även Grove ha sin stöldskyddande startspärr fabriksmonterad. Ovanpå det fabriksmonteras en geografisk spärr som larmar om maskinen går utanför ett visst område, något Grove är först med ut på marknaden. Dagarna på verkstaden är nyckfulla. Denna dag har Johan Svensson precis avslutat service på Liebherr MK 110, en självresande tornkran. Detta innebär byte av alla oljor samt filter. Hela hydraulsystemet, diselmotor, drivlina och generator har genomgått oljebyte. Sammantaget har femton filter bytts ut. Inte undra på att verkstaden alltid har ett lager med 100 filter. Det finns en ljuspunkt i filterdjungeln och det är att de flesta av Edins kranar är försedda med Mercedesmotorer, dessutom är de flesta av mobilkranarna av fabrikatet Grove.
– Därför är det mest Mercedesfilter och Grovefilter vi beställer. Beställer vi före klockan 17 så har vi filtren här redan nästa dag. När vi har bra framförhållning och planerad beställning väljer vi ekonomitransport som tar tre, fyra dagar, vilket är perfekt för en tung reservdel till en kran som blir mycket dyr att flyga.

Få motorhaverier
När vinterkylan anlänt hamnar uppvärmning på dagordningen, exempelvis dåliga batterier som kräver starthjälp eller att batterierna helt sonika måste bytas ut. Även att hålla förarna varma är en viktig uppgift.
– Avgörande i en mobilkran är att tillsatsvärmaren fungerar i överdelen, annars blir det för kallt att köra, säger Johan Svensson.
Han har arbetat med mobilkranar i drygt 20 år. Höll maskinerna bättre på den gamla goda tiden? Nej, faktum är att maskinerna bara blir bättre och bättre enligt Johan Svensson.
– Idag är motorhaverierna få eftersom tillförlitligheten på motorer är hög. Läget är bättre idag än för 15 år sedan.
Regelbundna trafikbesiktningar ligger på Johan Svenssons bord och olika besiktningsföretag anlitas för uppgiften, som ÅF-Kontroll, Inspekta och Statens Maskinprovningar. Mobilkranarnas chassien behöver trafikbesiktigas vartannat år. Grove har sitt största lager mitt i amerikanska Kansas som därmed täcker hela USA från ett och samma nav. Det centrala europalagret återfinns i franska Decins på grund av samma skäl, nära en flygplats som täcker Europa.

Företagets färger
Två smeder tillika svetsare är anställda i verkstaden och de tar hand om allt som behöver smidas. En av dem är Göran Olsson från norrländska Arbrå, och han lägger nytt golv i en hängkorg.
– Jag arbetar med sex meter stora bitar gallerdurk, kapar till och sätter fast, blästrar och målar i företagets färger.
Korgen ska målas helt i rött. Göran Olsson utbildade sig till svetsare på 70-talet och fick vara med om att Sandvik i Arbrå lades ner med följden att tillverkningen flyttades till Irland. För Edins del finns det dock en marknad som efterfrågar företagets tjänster på plats i Stockholm. Någon
lågkonjunktur har inte drabbat på grund av alla stora byggprojekt i regionen.
– Istället för att köra 120 procent som under den intensivaste högkonjunkturen kör vi nu 100 procent. Våra reparationer ökar livslängden på maskiner och redskap, säger Johan Svensson.

Reparera under julen
Edins tornkranar är av fabrikaten Linden Comansa och Potain. Ove Kagerud är ansvarig för tornkranar, där bland annat den omfattande uppgiften att uppmontera och nermontera tornkranar ingår.
– Det knepigaste är förstås att sätta upp tornkranar på höjder.
Innan jul blir det liksom i tomteverkstaden en rusch i Edins verkstad för att inventera vad som behöver sändas iväg för reparation. Bland annat ska en ny hydraulcylinder demonteras för extern reparation.
– Vi passar på att beställa reparationer så att de kan utföras när våra kunder vill vara jullediga, därmed är vi rustade till tänderna när ruljansen startar igen, säger Johan Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141