23948sdkhjf

Två män och en låda

De allra flesta grävuppdrag kräver maskinstyrning resonerade Jörgen Bäckström och köpte ett eget system. Ett år senare konstaterar han att den lilla lådan förändrat jobbet en hel del.


Malmö . Solen skiner men det är isande kallt i Malmö en torsdag i slutet av februari. Snön är nästan borta, gässen flyger över nejden men våren känns långt borta. Men för entreprenörer spelar det som bekant ingen roll om det är varmt eller kallt, om solen värmer eller snöstormen viner. Jobbet måste göras ändå. Det gäller även Jörgen Bäckström med det egna företaget Jörgen i Dalby. Han sitter i en Volvo EC210BLC bandgrävare en bit in på en lerväg i Jägersro, fullt sysselsatt med att gräva ut ett fördröjningsmagasin för dagvatten. Uppdraget har han fått av Peab och han är rätt ensam på arbetsplatsen, grävfriden störs bara av lastbilar som kommer för att låta sig lastas fulla av skånsk lera.
Som så många andra maskinförare kan Jörgen Bäckström klara sig rätt bra på egen hand nuförtiden eftersom han skaffat sig ett maskinstyrningssystem.
– Jag har allt med mig i hytten, alla höjder och all information, säger Jörgen Bäckström nöjt.
Det var bra precis ett år sedan han valde att investera i ett eget system. Tidigare har han använt system som Peab hyrt åt honom men han ångrar inte att han i stället lade sina surt förvärvade pengar på en egen anläggning.
– Jag använder det hela tiden, det är mycket maskinstyrning på alla jobb jag kör på nu.

Friare roll
I maskinen har han nu en Scanlaser XC16 och dubbel GPS. Han är mycket nöjd med inköpet, även om det tog lite tid att trimma in utrustningen.
– Det var lite problem i början, men nu har det fungerat bra, säger Jörgen Bäckström och berömmer Scanlasers support.
– Om det är strul åtgärdas det rätt snabbt.
På Peabuppdragen jobbar Jörgen Bäckström ofta med anläggaren Per Norlander. Samarbetet har ändrat karaktär under årens lopp. Tidigare fick Per vara Jörgens ögon och armar ute på backen, vifta och gestikulera, sätta upp nedfallna pinnar, mäta och kontrollera. Sedan maskinstyrningen kom in i deras liv har Pers roll förändrats. Han är inte längre fjättrad vid grävmaskinen utan kan vara ute och göra helt andra saker. I stället rycker han in när Jörgen Bäckström behöver konkret assistans, till exempel när det gäller att lägga rör.

Alla uppgifter
De uppgifter Per Norlander tidigare servade grävmaskinisten med levereras nu av datasystemet. Peab har tillhandahållit en modell av projektet som läggs in i datorn och Jörgen Bäckström kan hela tiden se var han ska gräva, hur han ska gräva och vad som väntar framöver.
– Jag ser precis hur dammen ska se ut, förklarar han.
Det tog lite tid att vänja sig vid det nya sättet att arbeta, kanske främst att hålla koll på två saker samtidigt.
– Jag ska både se ut framför skopan och hålla koll på datorn. Förr hade man en gubbe som sprang omkring framför maskinen, nu ska man växla mellan skopa och skärm. Men man kommer in i det, det är en vanesak.
Jörgen Bäckström anser att maskinstyrningen underlättar både hans och anläggarens arbete.
– Det går mycket snabbare, säger han.
En möjlig nackdel är att anläggaren inte längre får samma insyn i grävandet.
– Jag har inte lika bra koll på honom längre. Om han gör fel vet inte jag det, och inte han heller, skrattar Per Norlander.

Osällskaplig låda
Finns då inte risken att maskiner tar jobben ifrån människorna?
– Visst minimerar det folk, men samtidigt var det inte ett roligt jobb och jag hann ofta inte med allt jag skulle göra då. Nu får jag tid för andra arbetsuppgifter, till exempel att gjuta brunnar eller hägna in träd, säger Per Norlander.
Till skillnad från förr kan maskinföraren dessutom serva anläggaren med mätdata.
– Om jag behöver en plushöjd frågar jag Jörgen, då kan han bara sätta ut skopan, säger Per Norlander.
Idel lovord för den lilla lådan i hytten alltså. Men den är inte mycket att snacka med, den där datorskärmen.
– Jo, jag är nog lite mer ensam numera, ler Jörgen Bäckström.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078