23948sdkhjf

Med tungan rätt i mun

I bostadsområden trängs han med belysningsstolpar, cykelställ och boende. Att mejsla sig fram utmed hus och rabatter kräver slimmade kompaktmaskiner och trimmade förare. Erfarenhet väger tungt när lätta arbetshästar ska dresseras.
Enskede. Uppdraget åt Familjebostäder är nya planteringar vilket inkluderar att lägga 160 meter kantsten och 40 meter radiesten i granit, det sistnämnda är en svängd sten som används vid snäva böjar.

– Granitsten är dekorativ och hållbar, står exempelvis mot plogen när man snöröjer om vintern.

Stefan Nilsson, vd för Haninge Maskinentreprenad med 15 anställda är noga med vilka förare som följer med till Kyrkogårdsvägen 55.

Tio års erfarenhet



Inte företagets tre nyanställda och välkomna nytillskott i åldern 20-21 år direkt från yrkesskolan.

– Jag vill ge ungdomar en chans. Jag kan tycka att vi är lite dåliga på det inom branschen. Men man måste alltid mjukstarta. Just nu är de och sätter ut parkbänkar i Huddinge kommun.

– Spaka kan de eftersom de spelat mycket spel men de måste köra i många år med jobb där det är trångt för att bli tillräckligt alerta.

Det tar minst ett år att bli en bra stensättare.

– Stensättare är ett hantverk man lär sig bäst av någon annan, ett lärlingsyrke. Vi ska börja lära upp de unga.

Så i dag är på plats alldeles i anslutning till världsarvet Skogskyrkogården utanför Stockholm järngänget bestående av Adam Ymer, far och son Nihat Mestan och Jevat Mestan.

– Samtliga har minst tio års erfarenhet, räknar Stefan Nilsson.

Deras arbetslivskompetens backas upp av en Lundbergare 345 Hi speed, en Wacker Neuson 3003 på 3,5 ton och en spade. Redskapen är tre skopor, en asfaltsskärare och en pallgaffel.

Rätt personalstyrka och rätt maskinresurser. Han uttalar bara ett enda fabrikat när resonemanget leder in på kompaktmaskiner: Neuson. Av maskinparkens 25 maskiner är alla småsyskonen Wacker Neuson.

– Dyra men bäst, enligt Stefan Nilsson.

GPS-sändare

Hans slutledning har resulterat i tre hjulburna Wacker Neuson; en 6503 på 6,5 ton, en 3003 på 3,5 ton, en 2003 på 2,2 ton medan minstingen är en bandburen 1902 på två ton. Men det slutar inte med dessa fyra kompaktmaskiner. Företaget är delägare i Haninge Åkeri och i det samarbetet finns ytterligare tre små grävmaskiner, Takeuchi 175 W, New Holland 216 och Neuson 6503. De rycker ut som servicemaskiner med förare när åkeriet behöver. Allt som allt sju kompaktmaskiner.

Små och naggande goda… Haninge Maskinentreprenad har nyligen installerat GPS-sändare på företagets samtliga minimaskiner.

– Mindre maskiner är lätta att plocka med och gömma undan, säger Stefan Nilsson.

Får mer betalt

Belåtenheten med fabrikatet Neuson Wacker skuggas något av att företaget saknar reservdelslager i Stockholm.

– Företaget har en liten verkstad på norra sidan av stan där man kan köpa filter och liknande men behövs reservdelar måste man ringa och beställa. I och för sig tar det max ett dygn innan man har grejerna, säger Stefan Nilsson.

Små maskiner men inte liten komfort enligt honom utan ergonomin har tagit rejäla kliv.

– För tio år sedan var hydrauliken i små maskiner katastrofal. Ryck och knyck och man for fram och tillbaka. I dag matchar de, små de stora maskinerna. Det flyter bara på och man kan lugnt tillbringa en hel arbetsdag i en liten Neuson och ha det bekvämt.

Mjuk, försiktig körning tar sin tid och det påverkar löpmeterpriset för granitstenen. Haninge Entreprenad är ingen underleverantör utan fakturerar slutkund och sätter därmed prislappen själv.

– Vi måste ta ut ett högre pris under sådana omständigheter. Vi räknar in faktorer som hur trångt det är och tillgänglighet. Det har beställaren förståelse för, säger Stefan Nilsson.

Nischade

Haninge Maskinentreprenad har i princip två uppdragsgivare och det är Huddinge kommun och Familjebostäder. Företaget är en av Familjebostäders ramentreprenörer och trenden mot mer och mer underhållsarbeten har varit tydlig.

– Ingen sandsopning eller grundläggning för vår del utan detta har blivit vår nisch.

Företaget med start 1980 har ett brett kontaktnät bestående av 25 serviceinriktade yrkesmän: elektriker, rörmokare med flera.

– Den resurs som behövs är det bara att hyra in.

Efter Kyrkogårdsvägen ställs kompassen mot stockholmsförorten Fruängen.

– Vi ska fortsätta rusta upp innegårdar, byta beläggningar, kontrollera dagvattensystem och eventuellt byta ut ledningar, säger Stefan Nilsson.

Text & foto: Monica Almgren

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079