23948sdkhjf

Finlir i gammal kvarn

Ett sju gånger fyra meter stort hål ska rivas ut och sprängas fram rakt igenom en drygt hundra år gammal byggnad. Resten av huset ska helst stå kvar ograverat när rivarna genomborrar Kvarnen Tre Kronor.

Nacka. Kvarnen Tre Kronor har ett mäktigt förflutet, de ståtliga tegelbyggnaderna uppfördes i slutet av 1800-talet när mjölmagnaten Carl August Engström lät bygga den 84 meter långa och sex-åtta våningar höga anläggningen. Under årens lopp har fabriksområdet byggts om och byggts till och industrin var i drift ända in på 1990-talet.

Som så många andra gamla industribyggnader har Kvarnholmen dragit till sig bostadsbyggarnas blickar. Läget är fantastiskt, tämligen nära buss- och tågmeckat Slussen och med en strålande utsikt över Djurgården. Hela området ska byggas om och resultatet utlovas bli en helt ny stadsdel med både lägenheter, arbetsplatser, affärer och annan service.

Det rivs och byggs alltså om vartannat på Kvarnholmen och höstsolen strålar när Leveranstidningen Entreprenad gör ett nedslag på ett av alla de projekt som pågår. Just här ska Riksbyggen bygga om den gamla panncentralen till bostäder. Den vackra fasaden ska självklart bevaras men kvarnens inre ska förvandlas till moderna lägenheter. Moderna människor är dock i allmänhet försedda med bil och ett garage ska därför sprängas ut i berget bakom byggnaden. Lotus Maskin och Transport har fått det grannlaga uppdraget att riva ut en del mitt i den gamla kvarnen, så att garagebyggarna sedan får fri väg, genom huset, in till berget.

– Sju gånger fyra meter ska bort, säger Martin Danielsson, arbetsledare på Lotus Maskin och Transport.

Skärbrännare

Rivarna påbörjade sitt arbete i början av augusti. Med hjälp av bilningsmaskiner bilade man bort totalt 50 kubikmeter betong och berg.

– Vi måste sänka golvet och frilägga berggrunden, säger Martin Danielsson.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är arbetet med att skrota ner pannorna i full gång.

– Vi skär ner dem med skärbrännare, säger Martin Danielsson.

Förberedelser pågår också för att gjuta fundament för de stålbalkar som behövs när väggarna ska ner inne i panncentralen.

– Vi kommer att trycka upp väggen med en domkraft, säger Martin Danielsson.

En av de två avväxlingarna är permanent, den andra temporär.

– Den tar byggarna hand om sedan, säger Martin Danielsson.

Asbest

I panncentralen pågår sanering. Det finns en hel del asbest, till exempel i rörböjar och värmetätningar, byggnaden rymmer också en del PCB-olja och Lotus har gett specialiserade underentreprenörer uppgiften att sanera objektet.

– Vi har totalt sju underentreprenörer, förutom sanerare även formsättare, sprängare och smeder, säger Martin Danielsson.

Sprängarnas uppgift är att ytterst försiktigt och med små salvor spränga bort det berg som kommit i dagen sedan golvet rivits bort.

– Det är en gammal kåk, vi måste ta en hel del hänsyn till konstruktionen och gör riskanalyser hela tiden, säger Martin Danielsson.

Det faktum att rivningen sker mitt i en gammal kåk som ska bevaras gör också att man måste ta det väldigt, väldigt försiktigt

– Det är inte en totalrivning direkt, kommenterar Martin Danielsson.

Grävmaskin ska in

Än är det bara ett par mindre maskiner på plats, en åtta tons Katogrävare utomhus tills första hålet är upptaget, och en 1,5 tons maskin som jobbar inomhus.

När avväxlingarna är gjorda och man kan ta upp ett större hål in till byggnaden ska en större maskin göra entré.

– Vi tar in den största maskin vi får in i huset, det blir en 35-tons maskin, säger Martin Danielsson.

35-tonnaren ska riva valv och väggar runt den nuvarande panncentralen.

När den inre rivningen är klar återstår att riva en skorsten på taket, en uppgift som rivarna bävar lite för.

– Det är både högt och trångt, 42 meter från marken. Vi får se hur vi ska lösa det, säger Martin Danielsson.

Skorstenen ska enligt planerna rivas i november. När den är nere är det dags att städa upp och snygga till, sedan är allt klart.

– Vi ska vara härifrån vid årsskiftet, säger Martin Danielsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078