23948sdkhjf

Ridderlig rivning

Får vi be om största möjliga tyssstnad… Rivning pågår på centrala Östermalm i Stockholm. Bilningshammare göre sig icke besvär. Nej, däremot fritt spelrum för en betydligt tystare betongsax som nyper tag i en uttjänt paradvåning.
Sopbilar som hämtar avfall, personbilar i ständig ström på väg till garaget på motsatta sidan, trängs med stressade fotgängare. Att korsa gatan kräver total uppmärksamhet, liksom det som sker bakom det vita annonstapetserade planket med frågan ”Vilken affär längtar du efter?” på Grev Turegatatan 6-8, kvarteret Riddaren. Upp sticker en Hitachi 225 med ett 17 meter långt höjdrivningsaggregat bemannad av Rivners grävmaskinist Hasse Lindblad konstant spejande uppåt det fem våningar höga huset. Projektledaren Fredrik Rylander och en av runt 70 fast anställda medarbetare, berättar att det finns 10 centimeters marginal mellan husen.

– Så det ska inte rista i grannhuset när betongsaxen klipper till. Men marginalerna är tajta, det blir så mitt i city med all trafik och kommers.

Många hänsyn

En riktig skatt med guldklimpar finns på innergården av fastigheten, som vetter mot förskolan Greven. Skyddsstaket är uppsatt för att hindra nyfikna småbarn att komma för nära även om principen är att riva utifrån och in. En annan granne är Judiska Skolan.

– Det är mycket att ta hänsyn till, samtidigt bjuder vi på underhållning. När vi närmar oss dagiset kommer vi ha två flaggvakter på dagisgården samtidigt med flaggvakter framme på gatan, säger Fredrik Rylander.

Två flaggvakter med varsin kommunikationsradio assisterar också när lastbilar tar vägen förbi Birger Jarlsgatan för att köra skrotcontainrar till återvinning. Vakter finns för närvarande innanför planket på Grev Turegatan, där höjdrivaren norpar loss betongbitar, servad av en Komatsu PC på 7,5 ton.

– Den lille tar bort balkar, plåt, flyttar betong och rivningsmassor.

Större maskin trots trångt

Det verkar motsägelsefullt men på grund av att det är så trångt kommer en större servicemaskin i 20-tonsklassen att ersätta framöver.

– En 20-tonnare har större räckvidd och större skopa. Den kan stå på ett och samma ställe och bara ösa ut rivningsmassorna i containrar, säger Fredrik Rylander.

Rivners har maskinresurser och gör anspråk på att ha Sveriges största för rivning specialanpassade maskinpark med cirka 50 entreprenadmaskiner med tillhörande rivningsutrustning, fem lastväxlare varav två med släp och en specialanpassad garagebil. Ovanpå det cirka 170 standard lastväxlarcontainers och 40 specialcontainers för kranlyft, servicebilar, krankorgar, slodor med mera.

– Vi har grävmaskiner från 800 kg till 60 ton, Brokkar, Bobcats och dumprar samt mängder med hammare, saxar, gripskopor och övrig utrustning, säger Fredrik Rylander.

Spola viktigt

Hela tiden vattnas rivningsför att så lite damm som möjligt ska flyga runt. Fredrik Rylander berättar att lättrivningen pågick i fem veckor. Gipsväggar och trägolv klipptes ner av betongsaxar monterade på Brokk rivningsrobotar med resultatet stomrent när tungrivningen startade i vecka 37. Uppdragsgivaren Wallenstam gav tydliga instruktioner om att huset skulle klippas, inte bankas ner.

– Det beror på läget. Att spola var också viktigt. Sammantaget finns i området många värden att värna om, säger projektledaren Per Persson.

Men rivningen var nödvändig.

– Det gamla huset var alldeles för slitet för att kunna renoveras.

Bilningshammaren ger igen

Men bilningshammaren får revansch i en avslutande grand finale.

– Vi kommer i ett läge då vi måste använda bilningshammare och det är när källarvåningen och bottenplattan ska bort, säger Fredrik Rylander.

Konstruktionerna är alltför kraftiga för betongsax och dessutom går det inte att klippa neråt.

– Så här blir det en Montabert, rimmar han.

Nu ska Wallenstam bygga ett nytt tiovåningshus inklusive källaren. 61 lägenheter samt butiker i bottenplanet ska stå klara i augusti 2013. Per Persson utlovar att den nya byggnaden ska smälta in i befintlig miljö trots att den är nästan dubbelt så hög.

– Vi trappar in fasaden på våning sju för att den inte ska upplevas som så hög.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093