23948sdkhjf

Åkare tror på återvinning

Även de mindre aktörerna vinner på att sortera och återvinna avfall. Det tror i alla fall Märsta Förenade Åkeriföretag som nyligen öppnat en egen återvinningsanläggning . – Återvinning är framtiden säger Staffan Haglund.


Sigtuna . Gamla Solnabron har färdats långt från Norra Station. Mellan högar av krossad asfalt och flisat trä ligger den som ett styckat kadaver, en rostande benhög i väntan på den sista färden.

– Den transporterades hit i grova stycken lastade på maskintrailer. Den ska kapas i mindre bitar och köras bort i delar till olika smältverk, säger Staffan Haglund, affärsområdeschef för bygg och anläggning på Märsta Förenade Åkeriföretag.

Återvinningsanläggningen, som blivit Solnabrons sista anhalt innan den åter blir ren metall, heter Västerbytorp och ligger i skogen mellan Arlanda och Märsta. Märsta Förenade har länge haft en bergtäkt här men återvinningstippen öppnades för bara några månader sedan.

– Tanken på att ha egen återvinning har grott länge, säger Staffan Haglund.

Det märks att Arlanda ligger nästgårds, flygplanen stryker över trädtopparna, de har inte hunnit särskilt högt upp i luften. Prydligt uppradade husvagnar skvallrar om att distansarbetare funnit en fristad här och stora högar av flis, ris och krossat byggmaterial sträcker sig mot den molniga himlen.

Perfekt plats

Det är inte självklart för ett åkeriföretag att skaffa sig en egen återvinningsanläggning. Staffan Haglund ser det som en konkurrensfördel.

– Vi ville kunna erbjuda hela kedjan, kan vi ta emot massorna som vi ska köra vid en schaktning eller en rivning kan vi leverera ett helt annat koncept och till helt andra priser säger han.

– Vi ville också satsa mer på miljöaspekterna, som ISO-certifierat företag finns det mycket att göra på miljösidan, säger Jeanette Strand, som arbetar med specialtransporter på företaget.

Märsta Förenade har kört material till andras återvinningstippar i många år. Tanken på att satsa mer fokuserat på återvinning har funnits länge och efter semestern i år kom man äntligen igång.

– Vi hade ju redan den perfekta platsen, säger Staffan Haglund.

Företagets bergtäkt i Västerbytorp låg redan och väntade, med stora ytor och i princip inga grannar.

– Vi ligger precis under inflygningen till Arlanda, ingen får bygga här och ingen blir störd, säger Staffan Haglund.

Säljer vidare

Märsta Förenade har nu en grävmaskin och två hjullastare (en sprillans ny Volvo L120 och en Hitachi FX 165) som går konstant på anläggningen. Ett äldre sorteringsverk finns också på plats.

Verksamheten kräver också oljeavskiljare, en inhägnad bottenplatta och annan mindre utrustning.

Övriga maskiner lejs in, till exempel sköter Demcom krossningen av asfalt och betong med en grävmaskin, en hjullastare och ett krossverk.

I Västerbytorp tar Märsta Förenade sedan tidigare emot asfalt och betong men i dag alltså även ris, stubbar, trä och jord. De sorterar också byggsopor, som kan bestå av allt från trä, wellpapp, betong, metaller, gips, frigolit, isolering med mera.

Företaget hyr dessutom ut 10 000 kvadrat till Mellanskog som används till flisupplag.

Asfalten krossas i fraktion 0-32, betongen i 0-90 och jorden i 0-65.

– Det är de fraktionerna som används mest, säger Staffan Haglund.

– I framtiden vill vi kunna göra bra anläggningsjord här, men vi köper in ”topnotch-jordarna” som trädgårdsjord och planeringsjord, tillägger han.

Logistiskt sett försöker man ligga ett steg före. Bergtäkten är i gång året runt men för återvinningen samlar man på sig en rejäl hög innan man lejer in underleverantörer för att krossa eller flisa materialet.

När materialet är bearbetat ska det iväg.

– Vi ska inte vara någon slutstation, allt som kommer hit ska härifrån, säger Staffan Haglund.

Och de har redan fått bra snurr på försäljningen.

– Vi har ett jämnt flöde, kommunen är bra på att köpa återvunnen betong men den återvunna asfalten är inte lika eftertraktad, säger Jeanette Strand.

Spara pengar

Märsta Förenade Åkeriföretag har nästan 70 år på nacken. I dag har företaget 23 anställda och en omsättning på 360 miljoner kronor. 65 medlemsföretag bidrar med ungefär 150 lastbilar och ett 60-tal entreprenadmaskiner upp till 25 ton.

Anläggningstransporterna står för den ojämförligt största delen av verksamheten och entreprenaduppdragen tuffar på, liksom bud- och distribution, som Märsta Förenade började köra för nästan 20 år sedan.

– Vi har 35-40 budbilar i olika storlekar och håller precis på att bygga ett eget lager i Märsta, säger Staffan Haglund.

Byggåtervinningen har bara varit igång i ett par månader när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i Västerbytorp. Hittills har Märsta Förenade bara tagit emot interna lass men i framtiden vill man kunna erbjuda tjänster även externt.

1 500 ton byggsopor har rullat in sedan i somras och Staffan Haglund uppskattar att den årliga mängden kan bli ungefär 4 000 ton.

– Man vill ju lägga så lite som möjligt på deponi, tippavgifterna ökar hela tiden, det blir allt svårare att bli av med avfallet och ju mer man sorterar desto mer pengar tjänar man, konstaterar han.

Framtiden

Staffan Haglund hoppas kunna utöka återvinningsverksamheten framöver. Företaget har ett par renodlade deponitippar som kanske kan utvecklas till återvinningsanläggningar och i Västerbytorp använder företaget knappt hälften av sina 23 hektar mark.

– Vi har tillstånd för 11-12 hektar, resten växer det skog på. Vi får se om vi får användning av resten i framtiden, säger Staffan Haglund.

Han betonar att åkeriföretaget är en liten aktör i sammanhanget.

– Det finns andra som har gigantiska verksamheter, men vi tror att det kommer att funka för oss också.

Avfall lär det ju finnas så att det räcker och Staffan Haglund tror att Märsta Förenade kan fylla en stor del av de regionala återvinningsbehoven.

– Vi vill kunna hålla en hög servicegrad i närområdet och vill satsa på återvinning och låta det bli ett till ben att stå på. Men huvudbenet kommer fortfarande att vara transporter, vi är ett bygg- och anläggningsåkeri som ägs av åkare.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079