23948sdkhjf

Tillfällig gigant i Rissne

50 000 kubikmeter berg fick sprängas bort mitt i en galen trafiksituation för att bygga den flerfiliga jätterondellen. Den invigs i december men dess livstid är redan utmätt – om två år ska den vara borta.

Kista. I Rissne utanför Stockholm byggs just nu en tillfällig lösning i mastodontformat. Det handlar om en temporär trafikplats, en jättelik rondell som ska stå i två år innan den permanenta trafikplatsen, som byggs en bit bort vid bankhuset i Rissne, står klar.

Den nya trafikplatsen är en del av E18-projektet. Dess mittpunkt ligger precis där vägbanan går i dag, trafiken måste alltså flyttas och den temporära trafikplatsen måste kunna svälja den enorma trafikmängd som dagligen trafikerar E18 här.

– Enligt mätningar är det ungefär 50 000 fordon per dygn, säger Patrik Hamberg, Trafikverkets projektledare för Rinkeby-Rissnedelen av E18-projektet.

JM Entreprenad har därför fått bygga en temporär anläggning som i storlek och utförande klår de flesta permanenta vägkonstruktionerna i landet.

– Den är fyra filer bred åt samma håll där den är som bredast, säger Patrik Hamberg.

Den tillfälliga trafikplatsen blir 150 meter lång och 300 meter i diameter och byggs runt och delvis i ett mindre berg som dagens E18 har slingrat sig förbi.

Steg ett blev därför att spränga sig 30 meter in i berget med en pallhöjd på tio meter.

– Vi har tagit ut totalt drygt 50 000 kubikmeter berg för att kunna bygga den temporära trafiklösningen, säger Patrik Hamberg.

Försiktigt

Arbetet med den temporära lösningen har pågått i snart ett år. Redan innan man började arbeta på platsen förstärktes Stockholms lokaltrafiks tunneltågstunnlar som går under det jättelika bankhuset i Rissne.

– Vi bultade och sprutade betong.

Därefter började man täcka av vegetationen.

– Vi kom igång med losshållningen rätt snabbt, minns Patrik Hamberg.

Platsen är knepig.

– Det ligger i en tidigare bergskärning så vi hade i princip en bergvägg dikt an mot trafiken, säger Patrik Hamberg.

Med tanke på den aldrig sinande strömmen av fordon fick man spränga snabbt och effektivt.

– Det gick inte att stänga av trafiken mer än tio minuter och vi fick bara tillstånd att spränga två gånger om dagen, säger Patrik Hamberg.

Små laddningar blev lösningen.

– Vi hade dessutom en kraftledningsstolpe på 220 kilovolt nära arbetsplatsen så vi har fått spränga oerhört försiktigt, säger Patrik Hamberg.

Jättehögar

Trafikverket har köpt losshållningen av JM Entreprenad och större delen av bergmassorna har krossats på plats.

– De ska ner i vägen sedan, säger Patrik Hamberg.

Innan dess har de dock lagts på högar som snabbt började anta alpliknande proportioner.

– De är verkligen stora, betonar Patrik Hamberg.

Förutom de drygt 50 000 kubikmeter man sprängt ur berget vid trafikplats Rissne har JM Entreprenad även kunna hämta krossat berg från en annan entreprenad.

– De bygger en betongtunnel och har tagit ut cirka 80 000 kubikmeter därifrån.

JM Entreprenad är Trafikverkets huvudentreprenör på delprojektet Rissne-Rinkeby.

– De i sin tur använder en rad underentreprenörer, främst Bellmans, säger Patrik Hamberg.

Kompromiss

Ett tiotal maskiner har arbetat med schaktning och lastning.

Under arbetets gång har byggarna hela tiden försökt hitta en balans mellan två motstridiga intressen. Man får inte störa trafiken och vill därför styra jobbet mot nätter och kvällar. Men man får å andra sidan inte bullra för mycket och störa tredje man.

– Det är hårt trafikerat med stora köproblem på morgon och kväll men vi har samtidigt hårda restriktioner för hur mycket vi får bullra.

Resultatet blev en avvägd kompromiss.

– Ingen kan bli nöjd till hundra procent men vi har hittat en nivå som funkar, konstaterar Patrik Hamberg.

Vissa jobb måste ske nattetid, till exempel att lyfta på en brodel eller lägga om trafiken. Då söker man tillstånd.

– Det är helt otänkbart att stänga av trafiken en timme på dagen, det skulle få konsekvenser i hela Stockholm, säger Patrik Hamberg.

Gedigen

Helgen den 3-4 december ska trafiken flyttas över från befintliga E18 till den tillfälliga lösningen som slingrar sig runt den rejäla men nedbantade bergknallen.

Det är inte vanligt att tvingas lägga så mycket möda på en tillfällig trafikplats. Här är det dock nödvändigt.

– Trafiksituationen är redan på gränsen till att inte fungera så vi kan inte göra på något annat sätt, vi blev tvungna att ta ett rejält grepp i stället för att arbeta i sektioner, säger Patrik Hamberg.

Den temporära jätterondellen är gedigen, säger han.

– Kanske inte i riktigt alla materialval eftersom den bara ska stå i två år, men i princip uppfyller den fullgod standard.

När trafiken är ur vägen börjar man bygga på den permanenta trafikplatsen. Det arbetet ska ta knappt två år. Och då är den temporära lösningens saga all.

– När trafiken flyttas över i september 2013 ska vi lämna tillbaka marken till markägaren. De planerar att bygga både bostäder och kommersiella fastigheter på platsen, området har redan börjat exploateras och bostäderna kryper allt närmare, säger Patrik Hamberg.

Läs även om maskinmyllret när E18 byggs om under sex år. och hur Trafikverket försökte locka entreprenörer till projektet.

Fakta om E18-projektet finns här.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071