23948sdkhjf

Koloss på tämjd lera

Järvafältets betande kor har fått sällskap av ett maskinmyller av sällan skådat slag. Den slitna motorvägen kantas av maskiner när nya E18 med tunnlar, broar och trafikplatser tar form.


Kista . E18 förbi Hjulsta, Rinkeby och Tensta är kanske ett av de entreprenadmaskinstätaste områdena i landet just nu. Kranar, dumprar, hjullastare, borriggar, grävmaskiner och mannar formligen myllrar vid sidan av Europavägen som trafikeras av tusentals stockholmsbilister varje dag. Järvafältet tycks helt intaget av entreprenörer och de helt osannolika grushögar man byggt upp för tankarna till något alplandskap.

E18 ska få en helt ny sträckning här. Under den totalt sex år långa byggtiden ska nästan nio kilometer motorväg byggas, det ska gjutas tunnlar, byggas broar och däckas över lokalgator.

De morgontrötta stockholmspendlarna som kör förbi var morgon hajar troligen till vid åsynen av en ovanligt långbommad grävmaskin som står nära vägen och jobbar. Den långa bommen och stickan finns där av en anledning.

– Det är så mycket lera att maskinen inte får stå för nära schaktgropen. Då behövs en stor räckvidd, förklarar Patrik Hamberg, Trafikverkets projektledare för Rinkeby-Rissnedelen av E18-projektet.

Det finns två långarmade maskiner med 20-22 meters räckvidd på projektet.

Förstärker

Markförhållandena är minst sagt skiftande på platsen.

– Vi har både berg och dålig lera, i Hjulsta, Tensta och Rissne är det bara berg men runt Igelbäcken är det bara lera, säger Patrik Hamberg.

Leran är inte mycket att stödja sig på.

– Den har mycket låg skjuvhållfasthet, vi har fått förstärka marken med KC-pelare på vissa ställen.

För att hantera det dåliga underlaget får man också bygga stadigare byggvägar.

– De förstärks med geonät i stället för geotextil. Vi får också ta schakterna på ett försiktigare sätt, säger Patrik Hamberg.

Nedgrävd tunnel

Förutom de två trafikplatserna i Rissne (en temporär och en permanent) som vi skriver om på sidan XX ska man på Patrik Hambergs drygt tre kilometer långa del av E18 bygga en nästan kilometerlång cirkulationsplats med fyra broar i Rinkeby och en vid Kvarnvägen (som dessutom kommer att bilda en ny infart till Rinkeby när den gamla stängs 2013).

– Det är 100 bropelare i Rinkebybroarna, säger Patrik Hamberg.

En 300 meter lång betongtunnel är nästan färdigställd.

– Den sista väggen gjuts på tisdag (den 22 november, reds anmärkning) och betongarbetena ska vara klara i mars, säger Patrik Hamberg.

Tunneln har grävts ner i backen.

– Tunnelns hjässa är på samma nivå som den befintliga vägbanan, säger Patrik Hamberg.

Gemensam deadline

Tunneln får sedan stå klar och vänta in de andra delarna av projektet. Det gäller att alla är klara i september 2013 när nästa stora deadline infinner sig,

– Då ska all trafik flyttas över till nya E18 så att vi kan börja bygga lokalgator som ska vara klara 2014, säger Patrik Hamberg.

Det är viktigt att alla entreprenörer blir klara i tid.

– Alla måste bli klara samtidigt för att det ska fungera att flytta över trafiken, säger Patrik Hamberg.

E18-projektet har inte bara fått ta hänsyn till den myckna trafiken. Arbetet gränsar till både ett naturreservat och ett kulturreservat.

– I Igelbäcken finns den skyddsvärda fisken grönling och i kulturreservatet finns både betande djur och rekreationsområden.

Hela projektet har planerats med reservaten i åtanke. För att skydda dem är man till exempel noga med att rena allt länshållningsvatten.

– Vi mäter också efter varje sprängning för att se till att det inte blir kväveläckage, säger Patrik Hamberg.

Håller tiden

Han hävdar att arbetet flutit på bra.

– Men visst händer det incidenter, en mobilkran backade in i en kraftledning och ett oväntat jordskred var allvarliga. Men ingen kom till skada i något av fallen, säger Patrik Hamberg.

Han räknar med att bli klar i tid och har ingen förhoppning om att i likhet med Hjulstaentreprenaden bli klar ett halvår i förväg.

– Där hittade entreprenören Peab en lösning som gjorde att arbetet blev klart tidigare.

I dagsläget är den tillfälliga trafikplatsen i Rissne nästan klar. Vid årsskiftet 2012/2013 ska den nya trafikplatsen där vara färdig.

I Rinkeby pågår brobyggnaden för fullt och betongarbetena pågår för trafikplats Rinkeby som ska öppnas 2012/2013.

Alla delsträckor i projektet ska stå klara 2015.

Läs även om den tillfälliga jätterondellen i Rissne och om hur Trafikverket försökte locka entreprenörer till projektet.

Fakta om E18-projektet finns här .

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078