23948sdkhjf

Testförare avgör om maskinen kan accepteras

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Maskinen var helt ny men presterade sämre än föregångaren i nyskick. Köparen ville inte acceptera maskinen. Trolig orsak enligt Reklamationsrådet är att motorn hade högre avgasklassning.

En köpt maskin förväntar man sig ska fungera och utföra det arbete den är konstruerad för, men ibland händer det att köparen inte är helt nöjd.

Då kan det uppstå acceptansproblem som ibland behöver lösas med hjälp av en testförare godkänd av båda parter.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

Ägaren eller föraren tycker exempelvis att maskinen ibland vibrerar onormalt, att det då och då hörs ett konstigt ljud, att känslan i spakarna inte är bra, att vissa grävrörelser är ryckiga, maskinen känns svag eller växlar konstigt etcetera. Listan ovan är exempel på det Reklamationsrådet brukar kalla acceptansproblem.

Det som huvudsakligen kännetecknar ett acceptansproblem är enligt Reklamationsrådet tre saker:

* Maskinen fungerar och går att arbeta med.

* Maskinen är säker att använda.

Läs också: Ingen garanti för garanti

* Teknikerna hittar inget som avviker från vad som anges i tillverkarens specifikationer för maskinen.

När ett acceptansproblem uppstår är den stora frågan om det verkligen är fel på maskinen, eller om den helt enkelt har egenheter som stör ägaren eller föraren.

Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas Reklamationsråd har haft ett antal tvister rörande acceptansproblem att pröva. I några fall där leverantören kunnat visa att man gjort vad som är möjligt för att undersöka om det är fråga om något fel på maskinen eller att man gjort vad som kan begäras för att försöka komma tillrätta med eventuella egenheter hos maskinen, men inte hittat något som avviker från de specifikationer som tillverkaren ställt upp för maskinen, har Rådets rekommendation blivit att ägaren får acceptera och leva med maskinens egenheter. Är det fråga om ett fel av allvarligt slag, har dock Rådet rekommenderat leverantören att ta tillbaka maskinen eller att kompensera köparen ekonomiskt.

I ett av de ärenden som Rådet prövat hade en entreprenör en maskin under flera år och kompletterade därefter sin maskinflotta genom att köpa en uppdaterad version av samma maskin. När man som kund köper en modernare variant av samma maskintyp förväntar man sig helt naturligt att den nya maskinen ska överglänsa den tidigare.

Läs också: CE-märkning är ett krav

När entreprenören i detta fall började använda den nya maskinen fann han dock att den producerade mindre än den gamla. Leverantörens tekniker undersökte och mätte upp maskinens alla variabler utan att hitta något som avvek från specifikationerna. Detta gjordes flera gånger och även tillverkaren involverades i arbetet.

Ägaren blev mer och mer irriterad på att han inte fick besked om maskinen var behäftad med något fel eller om maskinen fungerade som den skulle. Om det var fel förväntade han sig naturligtvis att felet skulle rättas till, men han hade också en plan för hur han skulle agera om han fick beskedet att inget fanns att göra.

Rådets slutsats i detta fall blev att tillverkaren inte skulle åtgärda maskinen. Enligt Rådets mening kan en tänkbar orsak till skillnaderna i prestanda hos maskinerna möjligen vara att den nyare maskinen hade en motor med högre avgasklassning. Att farliga beståndsdelar i avgaserna måste begränsas och att bränsleförbrukningen måste minskas är helt klart, men tillverkarens ansträngningar att uppnå detta kan påverka maskinernas upplevda prestanda.

Lars-Erik Ljungberg, Reklamationsrådets sekreterare kommenterar:

Läs också: Det är inte kört utan garanti

– Vid acceptansproblem offras på båda sidor både mycket pengar och negativ energi. Affärsrelationerna parterna emellan får sig också ofta en törn. Parterna bör alltså försöka förebygga att acceptansproblem uppstår. Ett sätt är att utöka möjligheterna för den tilltänkte föraren av maskinen att provköra maskinen ordentligt före köpet och – om möjligt – i det arbete som maskinen är tänkt att användas i.

– Det är även viktigt att säljaren gör en ordentlig presentation och genomgång av maskinen vid leveransen och att maskinen även provkörs av kunden innan säljaren slutligen avlämnar maskinen. Om maskintypen skulle ha någon redan känd egenhet, bör den presenteras nu. Låt inte föraren upptäcka den själv senare.

– Om det ändå uppstår ett acceptansproblem ska naturligtvis teknikerna kontrollera maskinen och ta reda på om det är fråga om ett fel. I så fall ska felet så klart åtgärdas. Hittar teknikerna inget som avviker rekommenderas att en annan erfaren förare godkänd av båda parterna får provköra maskinen. Om även denne oberoende förare anser att problemen är oacceptabla bör leverantören återta maskinen. Kan dock konstateras att maskinen kan användas på avsett sätt trots sina egenheter får köparen acceptera maskinen som den är och behålla den.

TEXT & FOTO: MONICA ALMGREN

Läs också: Säljare ersatte kund för däck

Bildtext:

Lars-Erik Ljungberg, Reklamationsrådets sekreterare.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Nyhetsbrev

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Arkiv

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Peab bygger hotell i Örebro

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

Se alla Företagens egna nyheter

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Sänd till en kollega

0.145