23948sdkhjf

Rätt mått för tung brunn

Djupa brunnar anses vara bättre än spontgropar när det ska tryckas rör – en finurlig lösning som gjuts på plats och som ofta kan bli en värdefull del av den permanenta konstruktionen.

Lilla Edet. Rörtryckning kan göras från spontgrop till spontgrop, men Styrud och JR Rörtryckning AB föredrar normalt att använda sig av sänkbrunnar.

– Brunnarna måste ofta ligga rätt djupt och då blir det en dyr och besvärlig konstruktion om man ska ha en spontgrop, man måste gjuta en bottenplatta, säkra mot grundvatten böka med håltagning och förstärka med hammarband. När man sen är klar måste spontplanken ryckas upp och då kan det bli sättningar. Då är det smartare med en brunn som dessutom kan bli en del av den permanenta konstruktionen och användas för att inspektera ledningarna, säger Tobias Wingqvist, affärsområdeschef för ledningsbyggnad på Styrud, som är delägare i JR Rörtryckning.

De större brunnarna gjuts i etapper på plats medan mindre kan monteras av prefabricerade ringar.

– Brunnarna är rätt finurliga, man sätter en form på backen, gjuter, låter det brinna och härda, tar bort formen och gräver sedan ur innanför ringen med en grävmaskin till dess att brunnssegmentet åker ner i marken. Då sätter man dit formen igen och gjuter nästa ring, förklarar Tobias Wingqvist.

Med hjälp av grävmaskinen trycks brunnsringen ner på rätt ställe och balkar och vajrar ser till att brunnen inte sjunker innan man är klar.

Processen upprepas till dess att brunnen uppnått önskat djup.

– Vi har sänkt brunnar som är 15 meter djupa, säger Roger Nylundh, delägare till JR Rörtryckning AB.

En brunn på fem meter kräver tre gjutningar och beroende på ändamål blir brunnarna 1,6 - 4,5 meter i diameter.

– Rör med dimensioner på 800- 1 000 millimeter behöver en brunn som är 3,2 meter invändigt, 1 200- 1 600 millimeters rör behöver en brunn på 4,5 meter och är det över 2 000 millimeter måste brunnen vara 5,8 meter i diameter, säger Roger Nylundh.

När brunnen är klar är det dags att gjuta en botten. Ligger botten under grundvattenytan kan det hända att man får ta in dykare som armerar och gjuter bottenplattan.

– Är leran tät är det ofta torrt, men annars får man ta in dykare, säger Tobias Wingqvist.

Plattan måste dessutom ofta vara tjockare än vad som krävs för att klara konstruktionens hållfasthet.

– Ligger den under grundvattenytan blir den flytande konstruktion och då måste plattans tyngd kompensera för det, förklarar Tobias Wingqvist.

En bottenplatta där 30 centimeters tjocklek hade räckt för att klara hållfastheten måste kanske därför gjutas två meter tjock.

– Är den för tunn riskerar botten att tryckas upp, säger Roger Nylundh.

Det krävs noggranna geotekniska undersökningar för att dimensionera brunnen på rätt sätt.

– Varje tryckjobb och varje brunn är unik och vi behöver uppgifter från beställaren för att kunna räkna ut hur vi ska bygga brunnen, det kan bero på hur tät leran är, vilken skjuvhållfasthet och densitet det är, vilket djup och så vidare, säger Roger Nylundh.

Läs även om hur Styrud resonerar kring schaktfria tekniker, hur JR Rörtryckning trycker rör under E45 och hur JR Rörtryckning styr rören med en egenutvecklad pilot.


Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063