23948sdkhjf

Helgjobb kan stoppa stölden

Med åtråvärda stöldobjekt på oskyddade platser är branschen sårbar. Mest effektivt att skydda mot dieselstöld är att färga dieseln. Bästa skyddet för själva maskinen är spårsändare. De råden ger Henrik Åkerdahl, skadeförebyggare på Trygg Hansa.
Entreprenadmaskiner är utsatta när det gäller risk för stöld. En arbetsplats kan vara full av mer eller mindre dolda maskiner, tankar, bodar och verktyg utspridda över flera kilometer med en eller flera tillfartsvägar. Att hålla reda på om obehöriga rör sig där är ingen lätt uppgift. Stöld av diesel är den vanligaste stölden i samband med maskiner.

– Hur mycket som själs och hur ofta är ett stort mörkertal eftersom mycket som stjäls understiger maskinentreprenörens självrisk.

Han tror att stölderna kommer att accelerera, orsaken kan bero bland annat på både inhemsk och utländsk organiserad brottslighet.

– Diesel är dyrt, maskiner är ofta oskyddade i skymundan vilket innebär att tjuven kan jobba ifred, säger Henrik Åkerdahl.

Ett skäl till dystrare prognos för omfattningen av dieselstölder är att tankbolagen blivit tuffare för när och hur de kan ordna med leverans av diesel. Bara en viss mängd levereras, läs större mängd, och endast på vissa dagar.

– Leverans på exempelvis en fredag för att vara säker på att ha diesel på måndag innebär att det finns mycket diesel kvar under helgen, vilket inte är optimalt ur stöldhänseende, säger Henrik Åkerdahl.

Maskinentreprenörers ekonomi är särskilt sårbar och drabbas därför hårdare när de blir utsatta för stöld och skadegörelse. Enligt Trygg-Hansa är vinstmarginalen för maskinentreprenörer i genomsnitt bara från 1-3 procent.

– Samtidigt är företagargruppen utsatt då det handlar om en ny arbetsplats var och varannan vecka och då de kan räkna med att det som lämnas kvar efter dagens slut är borta när de kommer tillbaka.

Men maskinentreprenörerna kan faktiskt göra en hel del för att öka säkerheten. Det mest prisvärda skyddet mot dieselstöld är enligt honom att färga dieseln blå.

– Då väljer tjuven hellre en annan tank.

När det gäller maskinen anser Henrik Åkerdahl att det bästa skyddet är spårsändare kopplad till vaktbolag.

– Kameraövervakning är också effektivt men kräver oftast tillstånd. Det bör kontrolleras med länsstyrelsen. En rondkamera kan zooma och rotera 360 grader.

I lagen om allmän kameraövervakning finns bestämmelser om vad som gäller. Där regleras även hur registrerad information ska hanteras.

– Fördelen är larmet kan vara tyst vilket ger möjlighet att gripa förövarna utan att de anar något, säger Henrik Åkerdahl.

Han råder att man inte ska ha lösa redskap liggande vid arbetsvagnar och maskiner utan låsa in redskapen gärna en bit längre bort.

– Förvara aldrig värdefull utrustning i bodar och maskiner. Går det inte att ta hem så förvara i containers låsta med en låsanordning certifierad i klass 4-5 enligt Stöldskyddsföreningens norm, säger Henrik Åkerdahl.

Genom att montera det dyraste tillbehöret på maskinen över natten försvåras stöld.

– ID-märkning gör utrustningen mindre attraktiv, liksom att måla delar av maskinen med en avvikande och lättidentifierad färg, samt att det finns möjligheter att få tillbaka det som stulits. Polisen har gjort många beslag där det inte kunnat identifieras vem som äger vad, säger Henrik Åkerdahl.

Maskinentreprenörers ekonomi är särskilt sårbar när de blir utsatta för stöld och skadegörelse. Enligt Trygg-Hansa är vinstmarginalen för maskinentreprenörer i genomsnitt bara från 1-3 procent.

– Samtidigt är företagargruppen utsatt då det handlar om en ny arbetsplats var och varannan vecka och då de kan räkna med att det som lämnas kvar efter dagens slut är borta när de kommer tillbaka.

Enligt Henrik Åkerdahl finns det mycket att vinna på att vara förutseende.

– Det är viktigt att tänka igenom företagets situation och göra en säkerhetsanalys, gärna i samarbete med kunnigt branschfolk.

Därefter är det läge att utse en säkerhetsansvarig och tänka igenom hur man kan göra det så svårt som möjligt för tjuvar och vandaler. Den säkerhetsansvarige får genomgå utbildning och kan genomföra träffar för medarbetarna.

Henrik Åkerdahl råder samtidigt att man ska gå igenom vilka åtgärder och vilken utrustning som skyddar bäst mot stölder och skadegörelse.

– En åtgärd är att bilda ett eget vaktgarde, exempelvis turas om att åka förbi arbetsplatsen på kvällar och helger.

Han poängterar samtidigt att det inte handlar om ta lagen i egna händer, utan bara för observation och för att larma polisen. En fråga man kan ställa sig är om det går att byta en vanlig arbetsdag mot en helgdag.

– Helger är ofta en kritisk tid eftersom många arbetsplatser är övergivna då. Går det att bemanna helgerna stärker det skyddet och minskar risken, säger Henrik Åkerdahl.

När olyckan väl har varit framme är det bästa att försöka bringa så god ordning som det går.

– Vid stöld eller skadegörelse, låt företagets säkerhetsansvarige hålla i kontakterna med polis, bevakningsföretag och försäkringsbolag, säger Henrik Åkerdahl.

Maskinentreprenörerna har ofta sina maskiner, utrustning och andra tillbehör avsides.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094