23948sdkhjf

Rätt bett i lätt flotta

Ovanligt lätta lastbilar där beställaren har koll på både logistiken, bränsleförbrukningen och körsättet ska minska och effektivisera NCC Roads anläggningstransporter.


Rosersberg . NCC Roads har sedan ett drygt halvår delat in sin transportflotta i två delar. 20 mindre bilar servar de mindre kunderna och är lätta nog att köra in i Stockholm utan att bryta mot bärighetsreglerna.

– De kör mellan terminalerna och arbetsplatserna, säger Leif Pettersson, arbetschef på NCC Roads region öst och ansvarig för verksamheten i Stockholm och Uppland.

De mindre bilarna ska vara lätta för att på så sätt kunna lasta maximalt men ändå köra på alla typer av vägar, ett exempel är en lastbil (Scania) som lastar 14,6 ton på BK1-vägar och 12,5 ton på BK2-vägar.

– Vi vill lasta så mycket som möjligt, men ändå kunna köra till kundernas arbetsplatser i stan, säger Leif Pettersson.

Den mindre flottan kördes igång i april 2012 och bilarna tillhandahålls av ett antal åkerier som fått köpa in fordon specialanpassade enligt NCC Roads kravlista.

– De har mindre bränsletank, mindre motor och ingen dragkrok – de ska aldrig gå med släp, säger Leif Pettersson.

Ett annat krav är inbyggda vågar.

– När man lastar grus går man över en våg, men när det handlar om schaktmassor är det ofta upp till ögonmåttet och eftersom man får hemska böter för överlast vill ingen ha stora lass. Vi har kunnat visa exempel på att man tar 36 procent mer om man har en inbyggd våg, säger Leif Pettersson.

Olika åkerier har valt olika märken, så det finns både Volvo, Scania, Mercedes och Daf ute på vägarna i NCCs tjänst. Bilarna är också utrustade med alkolås, backkamera och handdator.

– Tack vare handdatorn får förarna sina order, nästan som en taxi. De kan också skriva ut eller skicka kvitton digitalt.

Alla förare måste genomgå utbildning i ecodriving. Bilarna har också GPS och sändare registrerar den faktiska bränsleförbrukningen, det går också att se om föraren överbromsat och hur stora koldioxidutsläpp bilen orsakat.

– Uppgifterna går till åkeriet, men även till mig så att jag till exempel kan ge våra kunder information om koldioxidutsläppen, något som kan vara ett argument i många upphandlingar.

NCC Roads har också styrt upp logistiken. Vid arbetsdagens slut ska bilarna parkeras på en av företagets anläggningar, så att man alltid får med sig ett första lass på morgonen och tar med sig ett sista lass på kvällen.

– Bilarna ska aldrig gå tomma, slipper man det sjunker kostnaderna drastiskt, säger Leif Pettersson.

Han vill inte dra några slutsatser ännu, men uppger att det fungerar ganska bra.

– Det är ju egentligen inget nytt, men vi kombinerar utrustningen strikt för att nå resultat.

De 20 mindre bilarna sköter transporterna ut till kunden, medan ett 15-tal större ekipage sköter transporterna mellan täkter, terminaler och deponier.

– I högsäsong kan den siffran dubblas, säger Leif Pettersson.

Han är inte främmande för tanken att utrusta även de tyngre ekipagen med till exempel GPS.

– Då kan vi alltid visa var bilarna varit, att de till exempel inte orsakat skador eller att de verkligen kört sina timmar.

Till skillnad från lättviktarna, som kör på timme, kör de tyngre bilarna på ackord. Leif Pettersson ser fördelar med båda varianterna, men också nackdelar.

– Det är inte bra att en bil som står stilla på ett bygge får lika mycket betalt som en bil som kör hela tiden, det blir ett helt annat slitage och helt andra bränslekostnader.

Han hoppas därför på ett nytt sätt att handla upp transporterna.

– Det vore bättre med en fast del och en rörlig del, både för oss och för åkerierna.
Fotnot : läs mer om hur NCC Ballast vill återvinna mer och lägga terminalerna närmare stan här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078