23948sdkhjf

Finansiell styrka ger Volvo arbetsro

Det avslutande kvartalet 2012 blev inte så roligt för Volvo Construction Equipment, med tillbakagång på flertalet marknader. Men det finns ljusglimtar, bland annat förstärkt marknadsposition i Kina och en lyckad minskning av varulager.


– Med en försäljning på 12,6 miljarder kronor så är vi nu på ungefär samma nivå som under den finansiella krisen hösten 2008, men med lönsamhet och med bra kassaflöden. I kvartalet sänkte vi produktionstakterna kraftigt och drog ned lagren till en nivå som är i balans med nuvarande försäljning. Kapacitetsutnyttjandet var bara cirka 40 procent i kvartalet, vilket slog mot lönsamheten, säger Olof Persson, vd och koncernchef i Volvo.

I synnerhet var det gruvindustrin som tappade tempo och i och med det blev det ett avbräck i försäljningen av stora, tunga och därmed dyra maskiner. En direkt följd var att rörelseresultatet minskade från 1 674 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2011 till 363 miljoner kronor under motsvarande tid förra året.

Bidragande orsak till resultatförsämringen är att de kinesiska myndigheterna aktivt arbetat för att bromsa den inflation som började bli ett problem för landet. Olof Persson ser dock nedgången som tillfällig och hävdar att företaget står väl rustat för framtiden.

– Jag är nöjd med att vi på en svår kinesisk marknad lyckas väl med vår strategi med två varumärken. Sedan vi förvärvade 70 procent i Lingong 2007 så har våra marknadsandelar i Kina ökat avsevärt. Volvos andel av grävmaskinsmarknaden har gått från 3,2 till 6,5 procent och med den nyligen introducerade hjullastaren Volvo L105 så räknar vi med att ta marknadsandelar även i detta segment. För varumärket SDLG har andelen av hjullastarmarknaden förbättrats från 11,9 till 18,5 procent och inom grävmaskinerna från noll till 3,8 procent. Jag är övertygad om att vi kommer att komma ut ur den nuvarande nedgången som ett ännu starkare företag, säger Olof Persson.

Trots den kraftiga nedgången i slutet av förra året hamnade nettoomsättningen för helåret i nivå med 2011 på ungefär 63,5 miljarder kronor – framför allt tack vare en mer än 50-procentig försäljningsökning i Nordamerika. Även rörelseresultatet stannade kvar på en hyggligt hög nivå, med närmare 5,8 miljarder kronor, en dryg miljard kronor sämre än 2011.

Räknat på helåret minskade leveranserna med sju procent till 78 491 enheter. Även i orderböckerna konstateras en märkbar nedgång under året. Slutligen stannade värdet på inneliggande order vid årsskiftet 36 procent lägre än vid samma tidpunkt året innan.

En strategiskt väsentlig investering görs i Pederneiras i Brasilien där en satsning på runt tio miljoner dollar ska möjliggöra tillverkning av SDLG-grävare. Det kinesiska varumärket har snabbt växt sig starkt även i Brasilien och förhoppningen är att försäljningen ska skjuta ytterligare fart med hjälp av lokal tillverkning.

Parallellt flyttas tillverkningen av Volvo-märkta grävlastare från Tultitlan i Mexico till Pederneiras i en ambition att konsolidera produktionskapaciteten i Nord- och Sydamerika.

En allmän bild hos maskintillverkarna är att den minskade efterfrågan under senare delen av 2012 kommer att hålla i sig en bit in i 2013, men Volvo konstaterar redan att det finns tecken på en ökad efterfrågan – även om den möjligen är temporär. Därför meddelades häromdagen att de 82 anställda som varslats om uppsägning vid Volvo CE i Arvika i mitten av mars nu i varje fall får sysselsättning fram till sista september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078