23948sdkhjf

Pampiga pumpar i isfritt vatten

Sedan slutet av september töms dagbrottet Leveäniemi i Svappavaara. Sex pumpar på fyra megawatt ska pumpa bort mer än 30 miljoner kubikmeter vatten. Ett 20 tal omrörare längs den flytande rörledningen klår vintern. – På så sätt håller vi isfritt och kan fortsätta obehindrat, säger Roger Lundbäck, serviceverkstadschef vid Xylem Water Solutions.
FÖR ATT FÅ RÄTTA proportionerna är 30 miljoner kubikmeter vatten lika mycket som ryms i 50 stycken Globen i Stockholm. Nu har cirka en tiondel pumpats ut och den totala nivån i dagbrottet har sänkts med fem meter utav cirka 100 meter. Xylem Water Solutions står för totalentreprenaden med både utförande och utrustning.

– Vid ett så stort projekt krävs stora arrangemang med arbetskraft och specialanpassade, stora pumpar och utrustning, säger Camilla Lundgren, kommunikationsansvarig.

Den installerade pumpanläggningen är konstruerad och uppbyggd med hjälp av företagets personal i Gällivare. Flygts pumpar används till den gigantiska torrläggningen drygt fyra mil sydost om Kiruna. Anläggningen baseras på en flytande pumpstation som är samankopplad med en specialanpassad sjöledning med en längd av 700 meter med dubbla rör med en diameter på 630 millimeter. Upp till en landbaserad pumpstation löper sedan en 960 meter lång ledning på 710 millimeters bredd till en högpunkt. Från högpunkten leds vattnet vidare i en fem kilometer lång självfallsledning till Liukattoki som mynnar ut i Torne älv.

– Tömningen av Leveäniemi beräknas pågå under två års tid och har gått in i en vinterfas vilket innebär att isbildningen måste lösas, säger Roger Lundbäck.

20 dränkbara omrörare med propellrar av modell Flygt 4650 har därför installerats. De har sänkts ner till 2,5 meters djup i det 110 meter från toppen till botten djupa dagbrottet.

– De roterande rörelserna får det varmare vattnet att stiga upp mot ytan och därmed blir det för varmt för att vattnet ska kunna frysa till is. Det fungerar bra att hålla vintern borta från dagbrottet med rätt teknik, säger Roger Lundbäck.

FÖR ATT HÅLLA isen borta har leverantören, förutom omrörarna även öppnat en farled i det frusna vattnet som används för att komma ut till den flytande pumpstationen. Detta innebär att pumpningen dygnet runt kan fortgå utan att årstider inverkar. Läget är därmed följande vilket i detta sammanhang kan sägas med en glimt ögat hos Roger Lundbäck.

– Allt flyter på enligt planen utan driftsavbrott.

Xylems serviceverkstad i Gällivare täcker områdena Gällivare, Kiruna och Svappavaara. Tolv servicetekniker tjänstgör, varav tre i närheten av Leveäniemi.

– Vi har övervakning dygnet runt och ständig beredskap att rycka ut för att undvika ofrivilliga driftsstopp, säger Roger Lundbäck.

Personalen bevakar driftområde genom telefon och fjärruppkoppling.

– Anläggningen kan övervakas från hemmet. Genom uppringning hamnar processbilden i den egna PC:n.

Sju dagar i veckan utan avbrott för helg går personal rond genom hela dagbrottet för att fastställa statusen.

– Alla sex pumpar kontrolleras, säger Roger Lundbäck.

Han tycker alltid att det är fascinerande att pumpa ur en gruva, ett liknande projekt utfördes i norska Kirkenes. Ortens gruva lades ner

1996 men togs i bruk 2009 tack vare prishöjningar på malm. Innan brytningen måste gruvan pumpas ur. Omfattningen av vatten var ungefär desamma som vid Leveäniemi men tömningen vid Kirkenes tog tre år istället för de två år Leveäniemi beräknas ta.

– Vi hade inte samma effekt på de dränkbara pumparna vid Kirkenes. Den totala effekten vid Kirkenes var på två megawatt jämfört med fyra megawatt vid Leveäniemi, säger Roger Lundbäck.

VATTNET FRÅN LEVEÄNIEMI pumpas ut i bäcken Liukattoki som mynnar ut i Torneälven. Dagbrottet beräknas innehålla 110 miljoner ton järnmalm.

LKAB planerar bryta 12 miljoner ton malm per år. Fyndigheterna vid Leveäniemi öppnades första gången 1961 och drevs fram till 1983 då lågkonjunkturen ledde till att gruvan lades ned.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078