23948sdkhjf

Dygnet runt i grottekvarnen

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Jättarna har det tufft i Aitik. Maskinerna körs dygnet runt 365 dagar om året, det går åt inte mindre än två miljoner liter diesel i månaden och den stenhårda miljön sliter hårt på truckdäck, grävskopor och andra slitdelar.

Gällivare. Sommarvärmen har nått Gällivare och solen strålar denna majdag över alla som jobbar i Sveriges största koppargruva. Boliden är Gällivare kommuns största privata arbetsgivare och 600 anställda, 800 om man räknar alla underentreprenörer, arbetar i Aitikgruvan som är i drift dygnet runt alla årets dagar.

– Vi är också Sveriges största arbetsplats med 28 kvadratkilometer, ler Olle Baltzari, besöksansvarig i gruvan.

Läs också: Marion går i graven

Dagbrottet är enormt, tre kilometer långt och en kilometer brett. Det är dessutom flera hundra meter djupt, vägen ner ringlar sig längs den trappstegsformade kanten, och man ser hur det ilar maskiner långt där nere.

Några av dem har tagit sig hela vägen upp i dagen, och då ser man hur fantastiskt stora de är. Tre bergtruckar står parkerade bredvid en lastbil som knappt når upp över däckkanten, lite längre bort står en mastondontgrävare, en Bucyrus av äldre modell som hämtats upp från gropen för att få nya slitdelar.

Maskinen står med larvbandet halvt avtaget, varje länk är ihålig men väger ändå två ton, varje tand i skopan väger 85 kg och nöts ned på 10-12 dagar. Skopan rymmer 45 kubikmeter, den har en tomvikt på 80-90 ton och fyller uppemot 90 ton beroende på hur fint materialet är.

– Grävmaskinerna servas en gång i veckan, oftast på plats nere i gropen, säger Olle Baltzari.

Läs också: Aitikgruvan digitaliserar övervakningssystem

Den största trucken, den dieselelektriska 795:an, är 15 meter lång, nio meter bred och åtta meter hög. Den väger 250 ton och lastar upp till 350 ton medan den mindre, på 150 ton, nöjer sig med en maxlast på 220 ton.

– Båda har V16-motorer, storingen har en på 85 liter och 3 400 hästkrafter och den lilla en på 72 liter och 2 400 hästkrafter, säger Olle Baltzari.

Truckdäcken har en diameter på drygt fyra meter och håller i snitt 6 000 timmar. Däcken sätts på en 63-tumsfälg, de främre däcken har dimensionen 56/80R63 och de bakre 59/80R63.

Däcken är av märket Bridgestone eller Michelin och kostar sisådär en halv miljon kronor styck

Läs också: Boliden ökar takten efter nya fyndigheter

– Däcken till de stora truckarna kommer från USA och levereras i öppna 40-fotscontainrar med tre däck i varje. De mindre truckarna får Spanientillverkade däck som kommer på lastbil med sex däck per ekipage.

Den största bergtrucken slukar 175 liter bränsle i timmen om den går lastad på plan mark, i lutning med last blir den betydligt törstigare och behöver inte mindre än 400 liter i timmen.

– 795:an har en bränsletank på 7 192 liter och 793:an en på 3 800 liter, säger Olle Baltzari.

Även om grävmaskiner och borriggar är eldrivna finns det dessutom ett otal andra maskiner som behöver soppa.

Läs också: Bandet ska backas

– Det går åt två miljoner liter diesel i månaden, konstaterar Olle Baltzari.

Två tankbilar per dag kör upp bränslet från Piteå och Aitik har tre egna mackar på området, en på 100 kubikmeter och två på 50 kubikmeter varav en snart ska bytas ut mot ytterligare en 100-kubikmetersmack.

Jättarna är svåra att missa även i den gigantiska gropen. Vanliga entreprenadmaskiner och i ännu högre grad pickuperna och transportbilarna blir extremt små i jämförelse. För att inte riskera att bli mosade måste därför varje fordon förses med en hög vimpel så att truckförarna har en ärlig chans att se dem. De mindre bilarna lever också fort och dör unga, en hel kyrkogård av utrangerade personbilar dyker plötsligt upp framför oss.

– Våra bilar håller 2,5 år, sen är det slut, säger Olle Baltzari.

Läs också: ”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

Nere i gropen har sprängarlaget dragit fram, ikväll vankas ytterligare en salva och hålen står borrade, laddade, fyllda och hopkopplade. Lite längre bort står borriggen med bommen nedfälld, den har ledigt i dag och underkastar sig i stället HMS Fältservice arbete, en avdelning som åker runt och rengör riggar och jättegrävmaskiner.

– Så fort det blir ett stopp är vi där, varje maskin rengörs var eller varannan vecka, säger Susanna Israelsson.

Hennes kollega Malin Karlsson är utstyrd i en jättelik regnrock och klättrar resolut upp på maskinen. Sedan riktar hon högtryckstvätten mot den oljiga riggen och går loss.

– Det kan ta upp emot åtta timmar att få den ren, säger Olle Baltzari

Riggarna, liksom de stora grävmaskinerna går på el och gula elkablar i mastondontformat ringlar fram längs vägen. Verksamheten slukar el, bara det nya anrikningsverket kräver 50 000 – 75 000 kilowatt i timmen, kraft som kommer i stora ledningar direkt från vattenkraftverken i Messaure och Porjus.

Ännu lite längre bort står en P&H grävmaskin och väntar på linbyte, ett planerat byte som sker efter 800 -1 000 timmar.

– Med en skopa med en tomvikt på 80 ton och en last på uppåt 90 ton blir det över 160 ton som man hissar i luften, då vill man inte att den snäpper av när man svängt in den över en truck, konstaterar Olle Baltzari.

Den här maskinen är något mindre än den vi såg tidigare.

– Länkarna i den här larven väger bara 1,5 ton styck.

Skulle olyckan vara framme måste en bärgningsbil av det rejälare slaget rycka ut. Boliden har därför låtit bygga en egen bärgningsbil på en gammal jättetruck.

– Tidigare använde vi en Caterpillar 994, men det blev för bängligt, därför skaffade vi denna för något år sedan.

Bärgaren kan tömma lasten, frilägga bromsarna och ta med sig de stora maskinerna upp i dagen.

– Den lilla trucken behöver 15 tons motvikt för att få styrning, den stora 27 ton, säger Olle Baltzari.

Bärgaren kan också koppla på en jättetrailer som man kan transportera de stora borriggarna på.

– Pitwipern väger 180 ton, det tar åtta timmar om den ska larva sig upp, drar vi den tar det en halvtimme.

Med så många maskiner krävs avsevärd framförhållning. Ett välsorterat reservdelslager är ett måste.

– Vissa detaljer kan flygas hit men många är för tunga för det. Skickar man med båt kan det ta det 60 dagar om man har otur.

Maskinen vilar i väntan på de kanadensiska linorna. En annan P&H-grävare arbetar oförtrutet vidare och fyller truck efter truck.

– Den stora trucken fylls på fyra skopor, den lilla på tre, berättar Olle Baltzari.

En 32 ton tung Caterpillar 980K står en bit ifrån grävaren och väntar på jobb.

– Det är rätt mycket att göra, berättar föraren Jan Granlund.

980:an rensar sten, lyfter kablar och jämnar till, den är en av många hjullastare i gruvan, här finns allt från de 17 meter långa, 5,5 meter breda och 210 ton tunga Caterpillar 994 och nedåt i storlekarna. Det är dock inte alla som uppfyller Aitikkriterierna för vad som är en ”hjullastare”.

– Allt mindre än en 994 är en ”gårdstraktor” i våra ögon, ler Olle Baltzari.

Fotnot: Mer läsning om Aitik finns här! (Klicka på länkarna!):

Dagbrottet i Aitik – en jättelik verksamhet som bara växer.

Vägarna i Aitik måste hållas i perfekt skick.

Aitik i siffror.

Vattenkraftsmastodonten Marion drar snart sin sista suck.

Pon Mining jobbar dygnet runt för att hålla maskinerna i trim i Aitik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Nyhetsbrev

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

Arkiv

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Peab bygger hotell i Örebro

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

AI ska förebygga olyckor på byggen

Störst ska bli större

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

Se alla Företagens egna nyheter

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Sänd till en kollega

0.172