23948sdkhjf

Grov plog drog (till Aitik)

Åtta mil extremt bred väg måste hållas i perfekt skick i Aitik. Vägarna hyvlas därför med isrivarstål året runt, de plogas aldrig men ”sandas” i fraktionen 5-50 för att förbli farbara även vintertid.

Gällivare. Det går knappt att hålla reda på alla maskiner i Aitik. Jättetruckarna och jättegrävarna syns mest, men det dräller av teleskoptruckar, ”gårdstraktorer”, dumprar, normalstora grävmaskiner, kranbilar, lastbilar….

En ovanligt stor väghyvel drar dock blickarna till sig – Europas första och hittills enda Caterpillar 24M.

– Den kom 2012, då hade vi fått vänta i över ett år på den, säger Olle Baltzari, besöksansvarig på Bolidens gruva i Aitik.

Den hett efterlängtade hyveln är 15 meter lång och har ett åtta meter brett plogblad.

– Den fixar våra vägar effektivare än de vanliga 16-maskinerna, säger Olle Baltzari.

Jätten och de fyra 16-hyvlarna körs dagligen i Aitik. Just i dag är dock den största hyveln inne på verkstad, stålen slits snabbt och byts därför ut var 7-10:e dag. I dag är det åter dags att byta ut de 60 millimeter tjocka stålen som levereras från småländska Eneryda.

– Hyveln kör varje dag och vi använder isrivarstål året runt, vägarna måste vara perfekta för att spara däck, säger Olle Baltzari.

Det finns totalt 80 kilometer väg på området, vägen är dessutom 25-40 meter bred för att tåla de stora truckarna.

Dammet yr lätt i dagbrottet och för att binda partiklarna åker en specialbyggd vattenbil i skytteltrafik över området. Bilen är byggd på en gammal bergtruck, en Caterpillar 789 och har fått en tank som rymmer 135 kubikmeter och som fylls på 15 minuter. Vattnet är blandat med saltlake, för att maximera bevattningseffekten.

– Om man både saltar och vattnar binder det bättre.

Ytterligare en specialbyggd vattenbil ska tas i bruk inom kort. Denna modell är byggd på en 793:a, den får en tank på 170 kubikmeter och kan sprida vattnet 40 meter brett.

– Tidigare vattnade vi med lastbilar, men det tog för lång tid, de fick köra fram och tillbaka för att kunna täcka in vägen och allt hann torka innan de var klara. Truckarna kan täcka in en större del av vägen i ett svep, säger Olle Baltzari.

Vägarna plogas aldrig, de bergtruckarna trycker i stället ner snön så att den packas hårt och sedan är det bara att köra på. När vårsolen till sist börjar värma visar det sig allt som oftast att till och med lervällingen är gigantisk i Aitik.

– Det är en halv meter lera ett tag, konstaterar Olle Baltzari.

För att hålla vägarna farbara, inte minst vintertid, lägger man ut stora mängder sand. Det är dock Aitik-sand det handlar om.

– Det är rätt grov sand, i fraktionen 5-50, ler Olle Baltzari.

Vanliga bilar med vanliga däck göre sig alltså inte besvär på Aitiks vägar.

– Här krävs åttalagersdäck på personbilarna också, annars har man fyra platta direkt.

Fotnot : Mer läsning om Aitik finns här! (Klicka på länkarna!):

Dagbrottet i Aitik – en jättelik verksamhet som bara växer.

Aitik – fullt av maskiner som får jobba arslet av sig.

Aitik i siffror.

Vattenkraftsmastodonten Marion drar snart sin sista suck.

Pon Mining jobbar dygnet runt för att hålla maskinerna i trim i Aitik. ————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171