23948sdkhjf

Ständigt steget före

Förebyggande underhåll är ledordet för Pon Minings verkstad i Aitik, komponenterna byts ut enligt strikta scheman och besiktningsmän i fält kontrollerar ständigt maskinernas hälsostatus.

Gällivare. Aitikgruvan är beroende av alla sina maskiner, de måste prestera maximalt dygnet runt, vardag som helgdag. För att klara detta krävs rejäla mekanikerresurser och i verkstaden är aktiviteten lika hög när juldagsmorgon glimmar som en onsdagseftermiddag i oktober.

– Vi jobbar dygnet runt, året runt, säger Mats Pettersson.

Han är verkstadschef på Pon Mining i Aitik och har 32 mekaniker och åtta övriga anställda i verkstaden som är 8 000 kvadratmeter stor.

I Pon Minings uppdrag ingår att vårda 31 truckar och fem hjullastare – dygnet runt 365 dagar om året.

– Vi sköter allt utom flaken på maskinerna, Boliden sköter maskinens däck men vi sätter på dem, vi har också garantin på en hel del andra Caterpillarmaskiner som Boliden köpt in utan serviceavtal, säger Mats Pettersson.

Maskinerna måste gå hela tiden, haverier måste undvikas så gott det går och servicen måste utföras snabbt och effektivt och i precis rätt tid. Ledordet är därför förebyggande underhåll och varje komponent i varje maskin hålls under noggrann uppsikt.

– Vi har en planerare som analyserar vad som ska göras och när i samarbete med en ”fleet analyst”, förklarar Mats Pettersson.

Maskinerna bidrar själva med en hel del information, uppgifter loggas kontinuerligt och ger ledtrådar om när det är dags att ta in en maskin för åtgärder när det gäller motorn, växellådan, bromsarna, slutdrivningen etcetera.

– Gruvan vill ha sina timmar, maskinerna får inte stå stilla i onödan, därför tar vi in dem och gör då så mycket vi kan på så många komponenter vi kan.

En komplett översyn kan ta tre veckor.

– Då river vi hela maskinen, oftast byter vi ut motorn mot en renoverad eller ”remanad” som vi fått från USA eller från renoveringsanläggningen i Boden.

Den gamla motorn går sedan tillbaka till USA eller Boden.

– En motor håller i 15 000 – 18 00 timmar, det vill säga ungefär tre år.

Maskinerna servas efter 500 timmars arbete.

– Servicen tar ungefär tio timmar, då byter vi alla filter och oljor, kontrollerar belysning, styrlänkage och övriga punkter i maskinens ”back log”, det vill säga det som nedtecknats sedan sist.

Maskinerna hålls dessutom under ständig uppsikt och man ser allvarligt på eventuella sjukdomstecken.

– Vi tar alltid oljeprover när de är inne på service, våra två besiktningsmän som alltid är ute och kontrollerar maskiner tar också ständiga oljeprover.

Mats Pettersson uppskattar att varje maskin kontrolleras i fält minst en gång på fem-sju dagar.

– Det kan ske när maskinen tankar till exempel.

Förebyggande underhåll minskar risken för haverier, men man kan aldrig skydda sig mot allt.

– Det blir ofta olika läckage med slangar som brister. Det är en hård miljö de lever i och de kör dygnet runt alla dagar.

Skulle en maskin larma om till exempel höga avgastemperaturer eller svag motoreffekt rycker mekanikerna ut.

– Det är varierande antal av fall då vi måste ta hit maskinen för att åtgärda den.

Problemen skiftar över året.

– Under den blöta perioden är det mycket punkteringar, regnet gör stenarna vassa. På sommaren när det blir varmt har vi mer jobb med varmgång och AC-anläggningar som krånglar, på vintern är det mesta köldrelaterat.

60 000 timmar. Så långt är en Aitikmaskins liv, uppskattar Mats Pettersson. Men för vissa av maskinerna finns ett liv efter detta.

Då har boliden valt att göra en CCR dvs att maskinen plockas ner i bitar och totalrenoveras upp till samma skick som en fabriksny maskin och då får maskinen samma garantier som en ny maskin.

Fotnot: Mer läsning om Aitik finns här! (Klicka på länkarna!):

Dagbrottet i Aitik – en jättelik verksamhet som bara växer.

Aitik – fullt av maskiner som får jobba arslet av sig.

Vägarna i Aitik måste hållas i perfekt skick.

Aitik i siffror.

Vattenkraftsmastodonten Marion drar snart sin sista suck.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11