23948sdkhjf

Resan har bara börjat

Indexator satsar stort på forskning för att ligga i främsta ledet när världen en dag inser vad nordiska entreprenörer vetat i 25 år – att grävmaskinen kan göra mer än att bara gräva.

Vindeln. Tiltrotatorn har på bara några decennier förändrat den nordiska entreprenadbranschen i grunden, anser Rototilttillverkaren Indexator.

– Den har förvandlat grävmaskinen till en verklig redskapsbärare, plötsligt fick man bättre precision, man kunde göra saker mer säkert och använda gripverktyg, säger Anders Jonsson, delägare i Indexator och vd för Indexator Rototilt Systems.

När Indexator började tillverka rototiltar 1992 tog man sig därför an den nya tekniken med stor entusiasm.

– Vi såg en stor potential, men det var svårt att få till det, säger Anders Jonsson som med ett leende beskriver de första tio åren med rototiltar som ”en stor plåga”.

I dag betraktar företaget sig som marknadsledande i Norden, och tiltrotatorn är fortfarande en i stort sett nordisk företeelse även om både Indexator och konkurrenterna gör sitt bästa för att tränga in på andra marknader.

Målet för Indexator är att växa, och man hoppas kunna nå även de mer svårflirtade länderna som i många avseenden ligger långt efter Sverige.

– I Norden är grävmaskinen en multiredskapsbärare, i andra länder blir de imponerade av en planeringsskopa. Trots att vi haft ett tyskt dotterbolag i tio år går det trögt. Men vi tror ju på produkten och har fokus framförallt på Europa men även Nordamerika, säger Anders Jonsson.

Svenska och nordiska entreprenörer använder tiltrotatorer i mycket hög utsträckning och en aktuell frågeställning är om man ska kunna få sin grävmaskin förberedd för, eller till och med utrustad med tiltrotator direkt från fabrik. Anders Jonsson tror dock att det kommer att dröja innan det blir verklighet.

– Återförsäljarna vill sälja maskiner och inte bygga maskiner, det är rimligt. Men eftersom det ännu så länge bara är de nordiska kunderna som vill ha maskinerna integrerade från fabrik lär det nog dröja innan det verkligen fungerar.

– Tillverkarna har ju kommit olika långt, en del kan vara mycket väl framme när det gäller att förbereda maskinerna med hydraulik och styrsystem medan andra maskiner är mer ”råa”, vi hoppas ju att det ska bli ännu bättre, säger marknads- och försäljningschef Per Väppling.

Montering och CE-märkning av exempelvis en tiltrotator bör förvisso helst ske så tidigt som möjligt i kedjan, anser Anders Jonsson.

– Det sämsta är om maskinägaren själv tvingas göra det, det är bättre om återförsäljaren gör det och bäst om integrationen sker direkt i fabrik med tanke på alla hydrauliska, mekaniska och elektriska gränssnitt.

Som läget är i dag ser han ett stort behov av standardisering.

– Alla verkstäder gör olika, det behövs en gemensam syn och målet som vi ser det är en fabrikstillverkad lösning men det dröjer nog länge innan vi är där.

Indexator lanserade i våras sin nya, mer avancerade serie rototiltar: Advance Line med uppgraderad centralsmörjning, högflödessvivel och ett nytt låssystem. Utvecklingen av produkterna går ständigt framåt, men kliven får inte bli för stora, påpekar Anders Jonsson.

– Vi kan inte gå för fort fram, grävmaskinerna måste hänga med, med styrsystem, mekanik och hydraulik.

Potentialen där är dock stor, tillägger Per Väppling, som arbetat många år med skogsmaskiner.

– De har i många fall mycket mer avancerad teknik än grävmaskinerna, och det finns mycket att göra.

Rototilten fick länge samsas med rotatorerna i Indexators produktion men 2007 invigde man en ny fabrik för 110 miljoner kronor och 2012 separerade man de två produktionslinjerna även juridiskt (Rototilt Systems och Rotator Systems). I dag står Rototilt Systems för mer än hälften av den totala omsättningen på 540 miljoner kronor och knappt hälften av Indexators 220-230 anställda arbetar med produkten.

I år har man investerat närmare 30 miljoner kronor i nya maskiner i rototiltfabriken där man tillverkar tiltrotatorer för grävmaskiner från 1,5 till drygt 30 ton. I Classicserien ingår sex olika modeller, i Advanceserien finns hittills tre. Varje storleksmodell går att få i närmare 500 olika konfigurationer vilket är en orsak till att all tillverkning sker kundorderstyrt. Maskinerna produceras på beställning och så fort en order kommit in går budskapet vidare till grannföretaget Cranab som får sju dagar på sig att utföra svetsarbetet.

Det färdigsvetsade materialet transporteras sedan några hundra meter till rototiltfabriken där en automatiserad tillverkning bearbetar ingående komponenter enligt specifikationerna.

– Bearbetningsmaskinerna signalerar själva om ett verktyg är slött eller om de behöver underhåll och vi kan i princip köra dygnet runt utan personal om det behövs, säger Anders Jonsson.

Svivlar, cylindrar och övriga komponenter provkörs och provtrycks innan de sätts i maskinen, en robot ombesörjer all inre logistik i produktionsanläggningen och monteringen av en rototilt sker i två steg.

Efter slutmonteringen provkörs hela maskinen, den kontrollvägs också för att säkerställa att man uppfyller de ställda kraven.

– Det tar normalt mellan tio till tolv dagar att få sin Rototilt, lovar Anders Jonsson.

Grundforskning och noggranna tester har blivit en central del i Indexators utvecklingsarbete. 2005 invigde man sitt nya testlabb och där utför tre personer fullskaliga tester på existerande och kommande produkter.

– Vår kunskapsuppbyggnad sker här, vi har till exempel en av få topometrerar utanför universitetsvärlden och studerar noggrant hur material nöts och smörjs (tribologi), säger Anders Jonsson.

Företaget har också en heltidsanställd docent som ska hänga på i första klungan när det gäller materialforskning, ett nybildat bolag ska dessutom göra det möjligt att licensiera ut egna patent inom detta område.

– Vi använder tekniken själva men ser också ser att den kan komma till användning i andra företag, säger Anders Jonsson.

Att lägga så pass mycket krut på forskning är en förutsättning anser han.

– Om vi ska vara etta på marknaden – och det ska vi – måste vi kunna visa för maskintillverkarna att vi vet vad vi gör.

Indexator var en väl etablerad leverantör av rotatorer till skogsmaskiner när man fann rototilten i början av 1990-talet.

– Vi såg en möjlighet, och tog den, säger Anders Jonsson.

Man behövde inte leta särskilt långt bort, Umeåföretaget Noreco hade fått jackpot på en mässa i Jönköping i maj 1985.

– Vi sökte en produkt att tillverka, och uppfinnaren Ulf Holmblad sökte någon som kunde tillverka hans produkt, säger Roger Norgren, son till Norecos grundare Rune Norgren.

1987 var produktionen igång, Noreco lyckades sedan arbeta upp en marknad men gick ändå i konkurs i början av 1990-talet. Indexator tog då chansen och köpte ”inkråmet” till företaget, fyra anställda följde också med i affären, däribland veteranen Roger Norgren.

– Det har varit en intressant resa, men vi är bara i startgroparna ännu inför en global världsmarknad, säger han.

Fotnot : Läs mer här om Allan Jonsson, mannen som skapade inte bara Indexator utan även Cranab och Slagkraft. (Klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156