23948sdkhjf

Visionären från Vindeln

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

En enveten åkare startade tre företag som satt Vindeln på världskartan och sysselsätter flera hundra anställda. Själv gav Allan Jonsson dock en frikostig butiksinnehavare äran för att Cranab, Slagkraft och Indexator finns i dag.

Vindeln. Om någon förtjänar en staty för sina insatser för hemorten är det kanske Allan Jonsson, den till synes oansenliga åkaren från Vindelånäset som växte upp på en liten bondgård och i likhet med många av sina generationskamrater i Norrlands inland fick jobba både hårt och mycket redan som ung.

När han närmade sig 30 i början av 1950-talet körde han lastbil för Vindelns åkeri, det var ett bra jobb som tog honom härs och tvärs i Svea rike och även utanför landets gränser. Han var nöjd.

Men en gryende liten entreprenör började göra sig gällande i den tryggt anställde chauffören.

Kanske började det pirra redan när åkeriet köpte en liten ABS lingrävmaskin och Allan fick chansen att köra den lilla grävaren, som han tyckte var både enkel och effektiv.

Läs också: Rototilts säkerhetslås prisades i Tyskland

Det dröjde inte länge innan han betecknade sig själv som en ”hygglig grävmaskinist”, och sedan lät han sig till sin egen förvåning övertalas när den Örebrobaserade återförsäljaren ville bygga upp ett rikstäckande försäljarnät och bestämt hävdade att Allan hade talets gåva och borde kunna sälja lingrävare från Indalsälven och norrut.

Allan Jonsson hade sagt ja, så det fanns ingen återvändo. I stället tog han sig an uppdraget med stor frenesi, året var 1953 och med lillebror Rune i släptåg förevisade han den lilla ABS-maskinen i by efter by, han utförde service och utbildade förare och vart han än drog fram med sin fantastiska maskin samlades folket i stora skaror, en grävmaskin var höjden av modernitet i 1950-talets Norrland.

Snart blev bröderna dock varse att den som säljer entreprenadmaskiner även bör kunna erbjuda service, de byggde därför en verkstad i Vindeln och anställde en svetsare.

Att bygga upp en verkstad kostade dock på, Allan köpte utrustning för 25 000 kronor men hade bara 2 000 kronor på kontot. Jakten på likvida medel vidtog därför, bankerna fnös åt hans propåer men hemmavid fanns västerbottningar med större visioner: grannen Seris Olsson, som drev Vindelns damkonfektion, samt hennes make Sven lånade ut pengarna tämligen direkt och Allan Jonsson fick nästan en månad på sig att betala tillbaka.

Innan månaden var till ända satt en skamsen Allan åter vid makarna Olssons bord och serverades kaffe med dopp. Han kunde inte betala tillbaka pengarna, han hade dessutom kommit fram till att han nog behövde låna lika mycket till om det här skulle gå ihop.

Många hade dragit öronen åt sig vid en så fräck förfrågan, men Seris Olsson hade inget annat än det största förtroende för den envetne entreprenören, och med ytterligare ett antal tusenlappar på fickan fick Allan Jonsson fart på verksamheten och han deklarerade senare i livet att utan lånen skulle varken Cranab, Indexator eller Slagkraft existerat.

Efter något år visade det sig att lingrävarnas tid var utmätt, och bröderna Jonsson fick börja om på ny kula.

Med en fungerande verkstad, flinka händer och en okuvlig entreprenörsanda drog sig Allan till minnes sin barn- och ungdoms skogsarbete, detta var trots allt skogsland, barrträden breder ut sig milsvitt kring Vindeln och skogsbruket är alltjämt något av bygdens själ.

Han tog sig resolut för att bygga en kran, en modern kran med leder, hydraulik och en vajerstyrd grip. En duktig svetsare hade han och de mer svårbemästrade cylindrarna hämtade han från Ålö Maskiner i Brännland.

En kran blev det, Allan tog stolt med sig uppfinningen till Noliamässan och sålde sju kranar direkt.

Väl hemma i Vindeln utbyttes glädjen i fullständig panik när han insåg att han måste tillverka dessa sju kranar omgående, han fick skrapa ihop alla plåtbitar han kunde hitta, skaffade fram ett nytt svetsaggregat och klarade beställningarna med ett nödrop.

Krantillverkaren Cranab var därmed född, ett företag som snabbt blev en dominerande arbetsgivare på orten med 250 anställda i början av 1970-talet.

Brodern Rune hade tidigt klivit av företaget och Ålö Maskiners grundare Karl-Ragnar Åström klev in som hälftenägare. När han sedermera ville sälja sin andel kunde Allan inte köpa ut honom. Företaget såldes därför i sin helhet 1973 och föga anade grundaren Allan Jonsson då att hans yngste son Fredrik skulle gå in som vd och delägare en bit in på 2000-talet.

Sagan om entreprenören Allan var dock långt ifrån över. Innan han lämnat ifrån sig Cranab lyfte han ur ett företag vid namn Indexator.

Indexator tillverkade hydraulnipplar i Norrtälje, efter återkommande leveransproblem uppmanade Allan Jonsson skämtsamt ledningen att flytta verksamheten till Vindeln.

Till hans stora förvåning hörsammade de önskemålet 1968. Men även när verksamheten fanns nästgårds var problemen så stora att Allan Jonsson fann för gott att köpa hela bolaget.

Läs också: Komplett upplägg från Rototilt

När han sedan sålde Cranab fortsatte han driva lilla Indexator med sina hydraulnipplar. Han närde också en dröm om att göra något lite mer avancerat – en hydraulmotor, med i paketet fanns nämligen en bunt ritningar, ett patent som lovade gott när det gällde att bygga en rotator.

Det tekniska steget från hydraulnipplar till en hydraulmotor var dock stort. Trots att sonen Anders, som i dag är vd för Indexator Rototilt Systems och en av fyra delägare i företaget, var väldigt ung i mitten av 1970-talet minns han perioden som lärorik men påfrestande.

– Det blev en minst sagt vinglig start, entusiasmen fanns men det var si och så med kompetensen, vi prövade oss fram.

Till slut var till och med Allan Jonsson beredd att ge upp, han gav sig själv och företaget en deadline – hade man inte fått fram en fungerande produkt innan jul 1978 fick det vara. I grevens tid föll tekniken på plats.

– Under hösten hittade vi några ”key points”, och kunde börja tillverka rotatorer för skogsindustrin, säger Anders Jonsson.

Indexator hade funnit sin nisch och Allan Jonsson satte siktet på nya erövringar. 1983 köpte Anders och två av hans syskon företaget och pappa Allan klev av.

Hans nya projekt gick ut på att utveckla slagor. Som åkare hade han fått köra lastbil med besprutningsaggregat och han hade under årens lopp på något sätt funnit tid att experimentera med olika typer av mekanisk slybekämpning.

Trots många motgångar gav han inte tappt, ett otal igenvuxna västerbottniska skogsbilvägar fick agera försökskanin när Vindelns envetnaste entreprenör provslog och jämförde olika kättingar och axlar.

Arbetet bar dock frukt och den nya slagtekniken togs tillvara i ytterligare ett välkänt Vindelnföretag – Slagkraft, som i dag ingår i Cranab.

Indexator fortsatte i barnens regi, några år efter övertagandet lade man ner tillverkningen av hydraulnipplar och fokuserade helt på rotatorer, en satsning som gick hem – i dag säljer företaget rotatorer i över 40 länder. En ambition var dock att finna fler ben att stå på, man började tillverka rotatorer även för skrotgripar, styckegodskranar med mera. I början av 1990-talet kom så nästa innovation – rototilten, en investering som började på stapplande ben men som i dag står för över hälften av Indexators sammanlagda omsättning.

Fotnot: Läs mer om Indexator här. (Klicka på länken.)

OBS! Det här reportaget är från 2013, Indexator hette då fortfarande Indexator. 2015 bytte bolaget namn och det heter numera Rototilt. 

——————————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

NCC stor förlorare i entreprenadtvist

NCC hade äskat drygt 100 miljoner kronor för extraarbeten i samband med byggandet av den rättspsykiatriska vårdanläggningen Rågården i Göteborg. I en färsk tingsrättsdom åläggs företaget att i stället erlägga nästan 44 miljoner kronor till motparten.

Sandvik slutför förvärv i Kanada

Sandvik har nu slutfört förvärvet av kanadensiska Newtrax och kan därmed förstärka sin digitala verktygslåda med teknologi för trådlös uppkoppling i gruvmiljö.

Finsk maskinuthyrare förvärvar svenskt

Ytterligare en finsk maskinuthyrare etablerar sig nu i Sverige. Det är Real Machinery som kombinerar försäljning och uthyrning av tunga maskiner som nu förvärvat PG Rental & Trading som ett steg på vägen mot en bredare nordisk satsning.

Digital kontroll på maskinparken

Digitala system ska göra det möjligt att hålla koll både på maskinen och på kompetensen.

Peab bygger i Bromsten

Nyhetsbrev

VTI ifrågasätter delade ytor i trafiken

Gemensamma ytor för gående, bilar och andra trafikanter, på engelska kallade shared spaces, blir allt vanligare i stadsbilden. Tanken är att de ska inbjuda till ett levande stadsrum för alla. En VTI-studie kommer dock fram till att traditionella avgränsningar mellan olika trafikslag är att föredra.

Arkiv

Mest läst!

Sommarläsning de luxe nu i juni! Det här klickades mest på entreprenad.com under vecka 24!

144 000 varv när Holms kör Vätternrundan

De cyklister som kör Vätternrundan kör ett varv. Den sopvals som ska säkerställa en cykelväg fri från lösa föremål kommer att göra minst 144 000, enligt Holms, som för andra året i rad åtagit sig att sopa banans 300 kilometer.

1

Blåkläder drar nytta av solen

Breddning i Bromsten

Remixing för 85 miljoner

Regeringsförslag om högre böter för företag

I dag är maxbeloppet för företagsbot tio miljoner kronor. Nu vill regeringen höja maxbeloppet till 500 miljoner kronor när större företag begår allvarliga brott – och det redan kommande årsskifte.

Säkrare trafik i Vildhussens land

Det har varit på tal länge, men till stor glädje för de boende i och kring Hammarstrand ska nu äntligen väg 323 genom tätorten byggas om samtidigt som VA-nätet som ligger i anslutning till vägen uppdateras.

Han tar över som vd för Samgräv

I jakten på en ny vd i Göteborgsbaserade Samgräv fanns lösningen inom bekvämt räckhåll – i företagets styrelse.

Maskinexpo 2019
”Det finns en marknad”

K.T.S maskiner visade en helt ny gripskopa på Maskinexpo.

Ställningar gav rekord för Klaravik

Loxam vill ta över Ramirent

Den franska rentalgiganten Loxam är beredd att ge motsvarande tio miljarder kronor för Ramirent. Budet är dock villkorat av ett ja från aktieägare som representerar minst 90 procent av det totala aktiekapitalet.

Söderberg & Haak tar över den svenska agenturen för Bomag

"Det är jätteroligt att vi äntligen kan släppa nyheten"

Bauma 2019
Volvohybrid ute på fälttester

Volvos mindre kompaktmaskiner ska med start 2020 enbart vara eldrivna, men även bland de större grävmaskinsmodellerna är ambitionen att minska behovet av fossila drivmedel. På Bauma visades en hybridgrävare som avses att släppas till marknaden efter slutförda fälttester.

Bauma 2019
Indiska BKT satsar stort och brett

Indiska BKT är inte rädda för att lyssna på användarna. Det har resulterat i ett produktutbud kring 2 700 olika däck avsedda för främst arbetsfordon. Europa står för drygt halva försäljningen och målet är en global marknadsandel på off roaddäck på tio procent år 2025.

Dö inte på jobbet – så minskar du riskerna

Fotledsskador, klämskador och dödsfall – maskinförare löper stora risker på jobbet. Många förare borde absolut skärpa till sig, men ansvaret vilar ändå tyngst på ledningen anser Nuab.

Maskinexpo 2019
Tusen tunga kvadratmeter

Maskinexpo 2019
Snabba byten på liten kross

Snåriga regler – visste du detta?

Skriftligt tillstånd för att få köra maskin? I vissa situationer krävs det faktiskt och det kan bli dyrt för den som gör fel.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Rototilts säkerhetslås prisades i Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vinga - robust varningsljusramp

Arbetsljuspaket med DT-grenkabel

KIPP 100 år 1919-2019

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Brandfilt från Nexa

Richard McCarthy – ny Teknisk Chef på Linotol

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Ve...

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Sänd till en kollega

0.225