23948sdkhjf

Slutbrutet i Svartliden

Gruvan i Svartliden är utbruten, men malmlagret räcker för produktion till 2015. Jakten på en ny malmbas har inletts, och Dragon Minings nordiska ledning ser de tio gångna åren som en lyckosam investering i svensk glesbygd.


Stockholm . Det har gått snabbt i Svartliden, australiensiska Dragon Mining fick nys om blockfynden utanför Storuman i slutet av 1990-talet, man slog sig samman med bolaget på plats för att utveckla gruvan, 2001 lämnades ansökan om miljötillstånd in, 2003 levererades miljödomen och från 2005 har man brutit guld i Svartliden.

– Det har gått väldigt bra för oss, förklarade Dragon Mining Limiteds vd Kjell Larsson på konferensen Framtidens Gruv och Mineral i slutet av januari.

Han uppger att man sedan 2005 tagit ut 2,9 miljoner ton malm med 4,3 gram guldhalt.

– Totalt 11,2 ton guld.

Företaget är australiensiskt , men Kjell Larsson betecknar det som en nordisk guldproducent.

– Vi har bara verksamhet i Norden, främst Sverige och Finland.

Gruvan i Svartliden är nu förbi brytningsfasen.

– Vi jobbade först i dagbrott, 2009 började vi planera för underjordsbrytning, 2012 gick vi under jord och 2013 var malmen utbruten, berättar Kjell Larsso– Nu är det färdigbrutet. Det ställer oss inför nya frågeställningar.

Han beskriver företaget som ett ungt företag som ska fortsätta att växa, via egna nya gruvor eller förvärv. När han blickar tillbaka är han nöjd.

– Året som gått har gått riktigt bra, vi har till och med klarat året bättre än vi förutsatte, säger Kjell Larsson och betonar särskilt att man varit förskonade från olyckor.

Han beskriver Svartlideneran som mycket lyckad, när det gäller produktionsmålen men också hur arbetet bedrivits.

– Allt har skett i miljösamverkan, vi hade ett ”svårt” miljötillstånd, det var vårt eget fel, men vi har försökt samarbeta med lokala intressen, inte minst samebyarna.

– Det har inte varit lätt, men det har fungerat. Vi har blivit bättre och bättre på det.

Svartlidengruvan ligger nära ett Natura 2000-område, företaget har varit i blåsväder åtminstone en gång men slapp undan rättsliga konsekvenser i frågan om otillåtna utsläpp. Kjell Larsson poängterar att företaget har fem vattenreningsanläggningar, att de utsläpp man kritiserats för skedde inom gruvans eget reningssystem och att det antagligen var därför man friades i rätten.

– Vi möter och har alltid mött kraven om utsläpp till recipienten, Paubäcken.

Under 2003-2013 omsatte Svartlidengruvan 1,9 miljarder kronor.

– Alla pengar har investerats i bolaget, för att växa, säger Kjell Larsson.

Nu är det dags att gå vidare.

– Produktionen går vidare till 2015, malmen är utbruten men vi har malmbas i lager

Han förklarar att återställningen av gruvan är säkrad med låsta och kontanta medel.

– Utmaningar nu är guldpriset och hur vi får en ny malmbas till Svartliden.

Han tillägger att prospektering sker, men att företaget ännu inte fått någon fullträff tillräckligt nära anrikningsverket.

Kjell Larsson funderar också på hur man ska samla motstående intressen, nya gruvor möts ofta av motstånd, rennäring och gruvnäring ställs ofta emot varandra och Kjell Larsson, som betecknar sig själv som både same och gruvkarl, efterlyser fler mötesplatser.

– Vem planerar glesbygden och hur man använder marken?

Han tror att det går att komma överens, men det kräver en ärlig vilja till kommunikation.

– Alla får plats, gruvor kan göras säkra

För Dragon Minings del tror han absolut på framtiden, med två etablerade produktionsområden och flera utvecklingsprojekt är siktet inställt på produktion, kassaflöde och utveckling.

– Vi har varit lyckosamma och kommer att fortsätta att vara det.

Fotnot : Läs mer om hur Kjin Schakt arbetar i Svartlidengruvan här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063