23948sdkhjf

Simulera mera – för säkerhets skull

Simulatorer används ofta i utbildningen numera. Det är dock inte bara rookies som har nytta av virtuell träning, även erfarna förare kan lära sig utnyttja maskinerna på ett bättre sätt, hävdar Oryx Simulations.

Umeå. Vem vill riskera att få sin maskin sönderkörd eller, ännu värre, sin adept skadad, bara för att den blivande föraren inte var mogen att köra ”på riktigt”? Allt färre, konstaterar Clarence Jacobsen, produkt- och marknadschef för simulatortillverkaren Oryx Simulations.

– I dag är det självklart att använda simulatorer i träningen, man lär sig hantera maskinen betydligt snabbare och dessutom på ett säkert sätt.

Oryx tillverkar ungefär 100 simulatorer om året och har 500 simulatorer ute i världen. Företaget grundades 1999, som en avknoppning till Umeå Universitet. I dag är företaget fristående, man värnar dock fortsatt om forskningskomponenten.

– Den tunga forskningen på Umeå Universitet och i vårt systerföretag Algoryx, som står för realtidssimuleringen, fysikmotorn som vi sätter i alla våra simulatorer, gör att vi är en av de främsta i världen, hävdar Clarence Jacobson.

– Det är skillnaden mellan våra simulatorer och de som har en spelmotor, vi gör en ”riktig” simulering, vi känner av hur tung maskinen är, vad som händer med den när den jobbar med betong till exempel.

En sämre förare kan därför inte maskera sina klavertramp, förklarar han.

– I en simulator med en spelmotor kan en dålig förare klara sig, i vår är en bra förare bra även i simulatorn, och en dålig förare är dålig, det syns inte minst när en erfaren lastbilsförare som använder vår simulator klarar att backa med ett fyraxligt släp medan nybörjaren inte klarar det alls.

Oryx Simulations har 43 anställda, företaget har ett säljkontor i Stockholm men huvudkontoret ligger i Umeå, där sker också all utveckling och produktion. Verksamheten har delvis vuxit ur sina gamla lokaler och företaget är därför i färd med att flytta produktionen till nya, större.

– Vi tror ju på tillväxt, det här är ett framtidsområde och vi ser ju att volymerna ökar, särskilt på entreprenadsidan, säger Clarence Jacobsen.

1999 tog Oryx Simulations fram sin första simulator, en skördarapplikation för Valmet (som sedermera blev Komatsu Forest).

2005 kom den första entreprenadmaskinsimulatorn, tre år tidigare började man i samarbete med ABB ta fram simulatorer för stora hamnkranar.

– Det har blivit en stor tillväxtmarknad för oss, det är ännu dyrare maskiner med många säkerhetsaspekter, att träna live direkt är relativt svårt och det blir mycket avancerade simulatorer där vi måste simulera varje lyft och varje vajer, kommenterar Clarence Jacobsen.

Utvecklingsarbetet sker i nära samarbete med branschen, i vissa fall skräddarsys simulatorerna exakt efter vad de ska användas för.

– Även om vi är IT-killar måste vi få in den kompetensen när vi tar fram en simulator, vi måste förstå maskinen och vilka problem som kan uppstå. Därför är vi ute mycket, när vi gjorde entreprenadsimulatorer för den brasilianska marknaden åkte vi till exempel dit för att se hur förarna gör och vad som är viktigt för dem att öva på.

Samarbetspartner på entreprenadsidan är Volvo Construction Equipment och i dag tillverkar Oryx simulatorer för hjullastare, grävmaskiner och dumprar. Mining är ett annat stort område, där utvecklar man simulatorer för borriggar i samarbete med Atlas Copco.

– Mining och Construction är våra två största områden, vi säljer dock också simulatorer för skogsmaskiner, hamnkranar med mera, säger Clarence Jacobsen.

Han ser en stor potential inom anläggningsbranschen.

– Det blir allt större behov, inte minst på ”emerging markets”, vi har nyligen öppnat vårt första lokalkontor utanför Sverige, i Brasilien. Det är en av våra stora marknader, det byggs mycket där och vi jobbar både med fleet owners och med maskinåterförsäljare.

Behovet av operatörer är enormt, och bristen på utbildade förare skriande, förklarar han.

– De har verkligen tagit till sig simulatorer, även i Afrika finns det ett stort behov, de har haft en snabbare tillväxt än vi i Sverige har just nu och saknar ett skolväsende som kan leverera tillräckligt många förare tillräckligt snabbt.

Clarence Jacobsen ser Sydamerika, Afrika, Ryssland, Mellanöstern och Kina som marknader som kommer att explodera framöver.

– Vi har redan simulatorer över hela världen, Brasilien är vårt första utlandskontor men vi funderar på att kanske starta fler, kanske i Kina eller åtminstone någonstans i Asien.

Sverige är alltjämt viktigt för företaget, men tillväxten kommer framförallt att ske på andra ställen tror Oryx. Därmed inte sagt att den svenska marknaden är mättad.

– Det är den absolut inte, vi behöver ju till exempel 5 000 nya operatörer inom gruvbranschen, det finns inte en yrkesskola som inte behöver en simulator, säger Clarence Jacobsen.

Han tillägger att simulatorer dessutom kan göra betydligt mer nytta än så.
– Det är inte bara något för nya operatörer, man kan öka produktiviteten även hos erfarna förare, en maskin i dag är ju inte bättre än sin operatör.

Det finns i dag metoder att identifiera vad en förare behöver öva på, kanske är det att köra mer bränsleeffektivt, kanske är det att slita mindre på materialet eller gräva mer effektivt.

– Det går att identifiera svagheterna hos en viss operatör och öva på dem, genom att fokusera på det och mäta kan man öka produktiviteten avsevärt och följa operatörens utveckling. Det finns oerhört mycket att vinna på det, för alla.

Fotnot: Oryx har nyligen tagit fram "världens första" rivningssimulator, läs mer om den här (klicka på länken.)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078