Till helvetet och tillbaka igen

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Peer-Johan Augustsson lurade döden

– Den 16 augusti 2011, då dog jag.
49 operationer senare sitter Peer-Johan Augustsson ändå framför sina bergsprängarkollegor. Blind och med en svårt sargad kropp är han – otroligt nog - ett levande bevis på hur farliga dolor är.

Läs också: Grävmaskinen rensar upp i sjön

Solna. Ödet slog till som en slägga en helt vanlig sensommardag på en helt vanlig byggarbetsplats på Hisingen i Göteborg.

– Det var en helt slät klack, jag skulle borra ett hål rätt upp och ner, säger Peer-Johan Augustsson på PJ Sprängtjänst när han intagit podiet som en av talarna på årets Bergsprängardagar.

Tyvärr skulle det visa sig att just den här augustidagen 2011 var allt annat än vanlig. Odetonerat sprängmedel från tidigare sprängningar låg kvar i berget, när borren nådde dolan small det. Borriggen flög, Peer-Johan Augustsson flög och hans liv skulle aldrig mer bli det samma. Hans kropp trasades sönder, han transporterades i ilfart till sjukhus och där följde veckor, månader och år av tunga besked och besvärliga operationer.

Livslågan fladdrade betänkligt, ibland var den nästan utblåst. Han borde helt enkelt inte sitta där i sin rullstol på Bergsprängardagarna 2,5 år senare.

– Jag har blivit dödförklarad tre gånger, säger han.

Läs också: Så ska inkräktarna stoppas

Efter olyckan fick Peer-Johan kämpa på många spelplaner samtidigt. Han drabbades av livshotande infektioner, mellan de rent livsuppehållande insatserna gjorde läkarna sitt yttersta för att försöka lappa ihop det som fanns kvar av honom. Från sjuksängen – ibland dödsbädden – har han också försökt kämpa för rättvisa.

– Jag är väldigt upprörd, först skulle varken polis eller Arbetsmiljöverket förhöra mig, jag var så skadad. Min son fick ringa och tjata i tre veckor innan de kom.

När myndigheterna till sist dök upp där på sängkanten stod det klart att de inte visste mycket om dolor, hävdar Peer-Johan Augustsson.

– När de väl pratade med mig tog det sex timmar, jag fick lära dem vad sprängning är, få dem att förstå att det inte kan smälla bara av att borra i berg, att det måste finnas något i berget för att det ska smälla. Frågan är varför det fanns ammunition i berget?

Läs också: Jättejordfräs gav Limsjön nytt liv

En bergentreprenör måste täcka av berget ordentligt inför varje sprängning, för att kunna upptäcka eventuellt odetonerat sprängmedel (dolor) från tidigare salvor. Peer-Johan menar att det finns vittnesuppgifter på att han gjorde det.

– Arbetsmiljöverket säger att jag inte har täckt av tillräckligt. Men det har jag.

Att bli ifrågasatt på den här punkten är plågsamt.

– Det känns när man ligger och kämpar för sitt liv.

Läs också: Isak valde grävaren före skolan

– Jag har varit sprängare i 30 år och jag har varit i hundra sprängbottnar, jag kände mig så trygg och det fanns inte i min världsbild att något skulle gå fel, jag kunde mitt jobb.

Den enda som utretts för arbetsmiljöbrott hittills är Peer-Johan själv. Han är påtagligt upprörd över att varken polisen eller Arbetsmiljöverket kommit längre.

– De vill avskriva det som olycka, de säger att det inte går att se vems hål dolan fanns i.

Peer-Johan Augustsson är övertygad om sin egen oskuld och hoppas kunna få upprättelse. Han ångrar dock djupt att han tog på sig just detta jobb.

Läs också: En blå Cat smyger i mörkret

– Det var första gången jag tog över ett uppdrag av en annan sprängare. Felet jag gjorde var att jag litade på honom. Jag skulle ha kollat upp hans gamla arbetsplatser, kollat hans sprängjournaler. Sen skulle jag tackat nej och gått därifrån.

Han anser dessutom att nonel-sprängkapslar bör förbjudas vid tungtäckta sprängningar i tätorter.

– Jag har använt elsprängkapslar i hela min karriär, med elkapslar vet vi att salvan är hel, att den smäller. Två tredjedelar av en nonelkedja kan smälla, sen spricker berget och det ser ut som att allt smällt och så kommer grävmaskinerna och ska börja gräva.

I efterhand ser han också stora brister i arbetsmiljöarbetet på svenska byggarbetsplatser.

– I Göteborg när jag kommer är rörläggarna i gång, folk gör form, det är folk överallt. Men det borde inte få finnas folk ute, sprängningen ska ske först, det ska fan inte komma rörläggare innan det är klart.

– Jag blir förbannad på de stora byggbolagen och deras miljöplaner, man ska ha hjälm annars blir det liv, men 200 kg sprängmedel skiter de i, de går på fel saker, berg är jävligt farlig.

De nästan 200 bergsprängarna i publiken sitter knäpptysta. De har armar och ben i behåll, de ser världen med friska ögon och kliver ut på berget varje vecka. Kanske, kanske är de lite för säkra på sig själva ibland, kanske tänker de att just den här detaljen spelar ju ingen roll, vi hoppar över den just i dag, det är ju faktiskt bråttom. Mötet med mannen från Hisingen får dem förmodligen på andra tankar, åtminstone för en stund.

– Den här resan jag gått igenom önskar man inte ens sin värsta ovän, konstaterar Peer-Johan Augustsson.

– Den 16 augusti 2011, då dog jag. Jag har haft ett helvete i 2,5 år, nu lever jag ett helt nytt liv där jag har fått börja om från spädbarnsstadiet.

Steget från självständig man till vårdpaket var nedbrytande.

– När man är 48 år och bajar ner sig i sängen, och sen ska en tjej på 20 år komma in och torka röven på en, då vill man inte leva längre. Det är så förnedrande.

De fysiska skadorna var massiva. Borrfoten slog av Peer-Johans ena ben, han blev helt blind och hans bröstkorg var full av splitter. Högerhanden var i princip krossad, vänsterhanden hängde i skinnet, den var pulveriserad från knogarna och läkarna såg amputation som enda lösningen.

– Då blev min son helt förkrossad, kan ni inte rädda nåt finger i alla fall, bad han.

Och det kunde de faktiskt, Peer-Johan viftar glatt med vänster hand som fick behålla några fingrar.

– Läkarna var fantastiska, i dag har jag en helt fungerande hand. Den här handen är min livskvalitet, med den kan jag torka mig i röven, äta och onanera, ler Peer-Johan och bergsprängarkollegorna kan inte annat än fnissa till mitt i eländet.

Leendet dör ut. Att undkomma dödens glupande käftar och sedan hantera att kroppen är en spillra av vad den var förut har krävt nästan övermänsklig styrka. Att förlora synen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag blev vansinnig och skrek – ”låt mig dö”. Jag kunde inte komma på något jag skulle kunna göra utan ögon.

Men även dessa demoner har han lyckats besegra, och han kan inte låta bli att dra ett lätt oanständigt skämt på temat.

– Tar jag hem en tjej är hon lika snygg dan efter, det är en fördel!

Den brutala humorn lättar upp den brutala berättelsen. Faktum kvarstår ju. Peer-Johan borrade på en dola, och i ett slag förändrades allt.

– Det mest skrämmande i det hela är att jag var så självsäker i mitt yrke. Varje gång jag tryckte på knappen visste jag hur skotten skulle gå. Det som hände mig, det fanns helt enkelt inte min världsbild.

Han har kommit långt sedan den där gudsförgätna augustidagen. Men demonerna kikar fortfarande fram med jämna mellanrum.

– Nu efter 2,5 år ska jag skapa mig ett liv, och jag är livrädd, varje dag när jag vaknar upp är jag livrädd för jag vet inte hur mitt liv kommer att bli, kommer jag att klara mig själv, kommer jag att få jobba med något?

Peer-Johans dagar som sprängare är över. I höstas kunde han i och för sig inte låta bli att anmäla sig till en kurs för att förnya sitt sprängkort, men ut på berget ska han inte mer.

Vad som väntar nu vet han inte. Han hoppas att ansvarsfrågan ska kunna återupptas i någon form och senare i vår ska han förhoppningsvis få en benprotes. Hans avslutande uppmaning till kollegorna blir att skaffa en privat sjukförsäkring och att omfamna livet.

– Varje dag ni lever, njut av den. I morgon kan ni vara döda, så enkelt är det.

Fotnot: Läs mer här om hur man kan minska risken för dolor (klicka på länken).

---------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)

Mer om: Reportage


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Svenska Maskinmässan 2018
Ny vd möter branschen på Solvalla

Chefintervju
Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Svenska Maskinmässan 2018
Självlastande dumper med sväng

Sverige först i Europa med Cat 986K

Nu kommer den legendariska maskintillverkarens nya produkter till våra breddgrader.

Nyhetsbrev

Götene Ufo presenterar nya skopor

Utvecklade med SSAB:s nya material vilket ger miljömässiga fördelar.

Arkiv

Evorex sluter samarbete med Terex

Vd:n: "Efterfrågan överträffar våra förväntningar"

Pildammsvägen i Malmö omvandlas till stadsgata

Kommunalrådet: "Nu fyller vi en av de sista ödetomterna i centrum och skapar en tät grön stadsboulevard"

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

De lanserar kampanj mot homo-, bi- och transfobi

Under parollen "Byggbranschen är för bögar" vill man motverka fördomar och diskriminering.

Hüllert stärker säljorganisationen

Vinterns snöröjning utvärderas

Svenska Maskinmässan 2018
Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

Håll koll på sommarens vägarbeten

Trafikverket listar de projekt som påverkar dig i sommar.

Amorteringskraven får mer ris

Riksbyggen stämmer nu in i kritiken mot det skärpta amorteringskravet. Bland annat poängteras att många unga hushåll nu stängs ute från bostadsmarknaden.

Skånsk lyfthjälp satsar i Stockholm

Minikranar och en depå i Stockholmsområdet ska hjälpa skånska 3D Hyrliftar att växa ytterligare.

Energisnålt värre när Skebo bygger nytt

Svevia får fortsatt förtroende i Järva

Trafikverket förlänger uppdraget med fyra år.

Swecos vd ny hedersdoktor vid Mittuniversitetet

Åsa Bergman: "Jag är väldigt hedrad över utnämningen"

NCC kammar hem serviceavtal för 700 miljoner kronor

Uppdragen avser fyra stora nyckelområden.

Volvo avyttrar innehav i kinesisk trucktillverkare

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.181