Till helvetet och tillbaka igen

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Peer-Johan Augustsson lurade döden

– Den 16 augusti 2011, då dog jag.
49 operationer senare sitter Peer-Johan Augustsson ändå framför sina bergsprängarkollegor. Blind och med en svårt sargad kropp är han – otroligt nog - ett levande bevis på hur farliga dolor är.

Solna. Ödet slog till som en slägga en helt vanlig sensommardag på en helt vanlig byggarbetsplats på Hisingen i Göteborg.

– Det var en helt slät klack, jag skulle borra ett hål rätt upp och ner, säger Peer-Johan Augustsson på PJ Sprängtjänst när han intagit podiet som en av talarna på årets Bergsprängardagar.

Tyvärr skulle det visa sig att just den här augustidagen 2011 var allt annat än vanlig. Odetonerat sprängmedel från tidigare sprängningar låg kvar i berget, när borren nådde dolan small det. Borriggen flög, Peer-Johan Augustsson flög och hans liv skulle aldrig mer bli det samma. Hans kropp trasades sönder, han transporterades i ilfart till sjukhus och där följde veckor, månader och år av tunga besked och besvärliga operationer.

Livslågan fladdrade betänkligt, ibland var den nästan utblåst. Han borde helt enkelt inte sitta där i sin rullstol på Bergsprängardagarna 2,5 år senare.

– Jag har blivit dödförklarad tre gånger, säger han.

Efter olyckan fick Peer-Johan kämpa på många spelplaner samtidigt. Han drabbades av livshotande infektioner, mellan de rent livsuppehållande insatserna gjorde läkarna sitt yttersta för att försöka lappa ihop det som fanns kvar av honom. Från sjuksängen – ibland dödsbädden – har han också försökt kämpa för rättvisa.

– Jag är väldigt upprörd, först skulle varken polis eller Arbetsmiljöverket förhöra mig, jag var så skadad. Min son fick ringa och tjata i tre veckor innan de kom.

När myndigheterna till sist dök upp där på sängkanten stod det klart att de inte visste mycket om dolor, hävdar Peer-Johan Augustsson.

– När de väl pratade med mig tog det sex timmar, jag fick lära dem vad sprängning är, få dem att förstå att det inte kan smälla bara av att borra i berg, att det måste finnas något i berget för att det ska smälla. Frågan är varför det fanns ammunition i berget?

En bergentreprenör måste täcka av berget ordentligt inför varje sprängning, för att kunna upptäcka eventuellt odetonerat sprängmedel (dolor) från tidigare salvor. Peer-Johan menar att det finns vittnesuppgifter på att han gjorde det.

– Arbetsmiljöverket säger att jag inte har täckt av tillräckligt. Men det har jag.

Att bli ifrågasatt på den här punkten är plågsamt.

– Det känns när man ligger och kämpar för sitt liv.

– Jag har varit sprängare i 30 år och jag har varit i hundra sprängbottnar, jag kände mig så trygg och det fanns inte i min världsbild att något skulle gå fel, jag kunde mitt jobb.

Den enda som utretts för arbetsmiljöbrott hittills är Peer-Johan själv. Han är påtagligt upprörd över att varken polisen eller Arbetsmiljöverket kommit längre.

– De vill avskriva det som olycka, de säger att det inte går att se vems hål dolan fanns i.

Peer-Johan Augustsson är övertygad om sin egen oskuld och hoppas kunna få upprättelse. Han ångrar dock djupt att han tog på sig just detta jobb.

– Det var första gången jag tog över ett uppdrag av en annan sprängare. Felet jag gjorde var att jag litade på honom. Jag skulle ha kollat upp hans gamla arbetsplatser, kollat hans sprängjournaler. Sen skulle jag tackat nej och gått därifrån.

Han anser dessutom att nonel-sprängkapslar bör förbjudas vid tungtäckta sprängningar i tätorter.

– Jag har använt elsprängkapslar i hela min karriär, med elkapslar vet vi att salvan är hel, att den smäller. Två tredjedelar av en nonelkedja kan smälla, sen spricker berget och det ser ut som att allt smällt och så kommer grävmaskinerna och ska börja gräva.

I efterhand ser han också stora brister i arbetsmiljöarbetet på svenska byggarbetsplatser.

– I Göteborg när jag kommer är rörläggarna i gång, folk gör form, det är folk överallt. Men det borde inte få finnas folk ute, sprängningen ska ske först, det ska fan inte komma rörläggare innan det är klart.

– Jag blir förbannad på de stora byggbolagen och deras miljöplaner, man ska ha hjälm annars blir det liv, men 200 kg sprängmedel skiter de i, de går på fel saker, berg är jävligt farlig.

De nästan 200 bergsprängarna i publiken sitter knäpptysta. De har armar och ben i behåll, de ser världen med friska ögon och kliver ut på berget varje vecka. Kanske, kanske är de lite för säkra på sig själva ibland, kanske tänker de att just den här detaljen spelar ju ingen roll, vi hoppar över den just i dag, det är ju faktiskt bråttom. Mötet med mannen från Hisingen får dem förmodligen på andra tankar, åtminstone för en stund.

– Den här resan jag gått igenom önskar man inte ens sin värsta ovän, konstaterar Peer-Johan Augustsson.

– Den 16 augusti 2011, då dog jag. Jag har haft ett helvete i 2,5 år, nu lever jag ett helt nytt liv där jag har fått börja om från spädbarnsstadiet.

Steget från självständig man till vårdpaket var nedbrytande.

– När man är 48 år och bajar ner sig i sängen, och sen ska en tjej på 20 år komma in och torka röven på en, då vill man inte leva längre. Det är så förnedrande.

De fysiska skadorna var massiva. Borrfoten slog av Peer-Johans ena ben, han blev helt blind och hans bröstkorg var full av splitter. Högerhanden var i princip krossad, vänsterhanden hängde i skinnet, den var pulveriserad från knogarna och läkarna såg amputation som enda lösningen.

– Då blev min son helt förkrossad, kan ni inte rädda nåt finger i alla fall, bad han.

Och det kunde de faktiskt, Peer-Johan viftar glatt med vänster hand som fick behålla några fingrar.

– Läkarna var fantastiska, i dag har jag en helt fungerande hand. Den här handen är min livskvalitet, med den kan jag torka mig i röven, äta och onanera, ler Peer-Johan och bergsprängarkollegorna kan inte annat än fnissa till mitt i eländet.

Leendet dör ut. Att undkomma dödens glupande käftar och sedan hantera att kroppen är en spillra av vad den var förut har krävt nästan övermänsklig styrka. Att förlora synen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag blev vansinnig och skrek – ”låt mig dö”. Jag kunde inte komma på något jag skulle kunna göra utan ögon.

Men även dessa demoner har han lyckats besegra, och han kan inte låta bli att dra ett lätt oanständigt skämt på temat.

– Tar jag hem en tjej är hon lika snygg dan efter, det är en fördel!

Den brutala humorn lättar upp den brutala berättelsen. Faktum kvarstår ju. Peer-Johan borrade på en dola, och i ett slag förändrades allt.

– Det mest skrämmande i det hela är att jag var så självsäker i mitt yrke. Varje gång jag tryckte på knappen visste jag hur skotten skulle gå. Det som hände mig, det fanns helt enkelt inte min världsbild.

Han har kommit långt sedan den där gudsförgätna augustidagen. Men demonerna kikar fortfarande fram med jämna mellanrum.

– Nu efter 2,5 år ska jag skapa mig ett liv, och jag är livrädd, varje dag när jag vaknar upp är jag livrädd för jag vet inte hur mitt liv kommer att bli, kommer jag att klara mig själv, kommer jag att få jobba med något?

Peer-Johans dagar som sprängare är över. I höstas kunde han i och för sig inte låta bli att anmäla sig till en kurs för att förnya sitt sprängkort, men ut på berget ska han inte mer.

Vad som väntar nu vet han inte. Han hoppas att ansvarsfrågan ska kunna återupptas i någon form och senare i vår ska han förhoppningsvis få en benprotes. Hans avslutande uppmaning till kollegorna blir att skaffa en privat sjukförsäkring och att omfamna livet.

– Varje dag ni lever, njut av den. I morgon kan ni vara döda, så enkelt är det.

Fotnot: Läs mer här om hur man kan minska risken för dolor (klicka på länken).

---------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)

Mer om: Reportage


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nyckelchef till SMP

SMP Parts har fått en ny chef för inköp och logistik – Carina Hägglund kommer att ingå i koncernledningen och får ansvar för företagets leverantörssamarbeten.

NRC står för dubbelspår i Hallsberg

Betongen ska bli klimatneutral

Den nystartade plattformen Betonginitiativet ska leda arbetet med att ta fram en färdplan för klimatneutral betong år 2045.

Myndighetskrångel slår mot gruvnäringen

Kaos i beslutsordningen hotar utveckling och jobb i Norrbotten. Det hävdar nio lokalt verksamma S-politiker som är mycket kritiska till hur statliga myndigheter sätter käppar i hjulen för gruvnäringen.

Mycket ska bli mer

Förarlösa gruvtransporter

Ett lovande tecken på att gruvindustrin hunnit en bit på väg i sin återhämtning är att Rio Tinto nu gör en satsning på bortåt fem miljarder US-dollar för att öka produktiviteten. Bland annat investeras stort i teknik som omvandlar gruvtruckar från Komatsu och Caterpillar till självkörande.

Nyhetsbrev

Förtätning i Lund

Arkiv

Sliten bro repareras

Småvältar med sikte på uthyrning

Engcon inviger i Polen

Kontrollerad glasåtervinning gör miljön till vinnare

Färre transporter, minskade utsläpp och fräschare återvinningsstationer. Det är några av de fördelar som utlovas med hjälp av de nivåmätare som i ungefär ett års tid funnits utplacerade på återvinningsbehållare för glas runt om i landet.

Lättfyllning på svårt ställe

Renoveringen av Göta kanal tuffar vidare, snart drar det största jobbet hittills igång – en ny kanalbank.

Modern förskola i två plan

Umeå får en ny förskola med sex avdelningar, ett uppdrag som gått till Sellbergs Entreprenad.

Täby växer

Veidekke har slutfört ett optionsavtal från 2011 och förvärvat en fastighet i Täby. Tanken nu är att bygga 56 småhus.

Fler maskiner från Oisterwijk

Peab Industri säljer delar av Marin till Lambertsson

Fördjupat samarbete om säkerhet

Ramirent förlänger samarbetet med Erlandssonkoncernen, ett upplägg som omfattar maskiner och tjänster men också CSR, säkerhet och arbetsmiljö.

Skanska vinstvarnar – säger upp 3 000 anställda

Byggkoncernen meddelar i dag att man till följd av bland annat svaga resultat i Europa säger upp 3 000 personer för att minska kostnaderna.

Storsatsning i Uppsala

Ångströmlaboratoriet ska byggas ut – en satsning på en dryg miljard kronor. Generalkonsult för projektet blir Tema, ett uppdrag värt 32 miljoner kronor

Mercedes och Daf ökar men Volvo säljer mest

Med drygt 41 procent av totalmarknaden sålde Volvo Lastvagnar även 2017 flest lastbilar över 16 ton i Sverige. Störst procentuell ökning bland de tillverkare som sålt mer än 100 fordon under året noteras dock av Daf som ökade försäljningen med 28,4 procent.

NRC kniper Orust-kontrakt

Nordisk Bergteknik köper norsk aktör

Pegroco stärker marknadspositionen i Norge med ännu ett förvärv av en norsk aktör inom bergteknik.

Badhusbyggen i Nacka

Kobelco slår ihop koncernbolag

Delete till Gällivare

Han går från från Arla till transportbolag

Blekingesjukhuset växer

Fredsund värvar från Atlas Copco

Helgjutet företagsköp

Två år utan registrering

Satsar på saltning

7

Tyngre vikt på väg

Kvinnor nobbar bygg

River och bygger i Mölndal

Logiwaste satsar på mobilt sopsug

Ny vd på Veidekke industri

Se alla Företagens egna nyheter

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VOLVO VDS-4.5. godkännanden

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT1135 stulen från Rosersberg 25 november

Wow se hit

Radardetektering - en förebyggande livräddare inom arbetssäkerhet

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Hybridtorkarbladet – En perfekt symbios mellan beprövad och modern teknologi

KIPP Nollpunktsspännsystem

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Sänd till en kollega

0.179