23948sdkhjf

Lättinfriat löfte

Till och med små hinder är värda att tas bort. Det vet alla som någon gång gått barfota in i en barnkammare nattetid och trampat på en bit Lego.
För ungefär ett år sedan l ovade Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm att transportsystemet skulle bli bättre, men att det i varje fall inledningsvis skulle bli försämringar i den spårbundna trafiken. Efter vårens klavertramp med anmärkningsvärt stora felräkningar med avseende på såväl trafikströmmar som underhållsbehov kan det vara på sin plats att ge generaldirektören en eloge för att han åtminstone hållit en del av fjolårets löfte – löftet om försämringar i den spårbundna trafiken, exemplifierat med bland annat Västra Stambanan och spåren norr om Stockholm.

Dessutom har fackförbundet Seko – eller Sveko som Byggnads en gång beskrev sin fackliga kollega – ytterligare satt fingret på tågtrafikens nyckfullhet genom stora varsel i avsikt att störa transportmöjligheterna för så många människor som möjligt.

Ett litet ljus i det spårbundna mörkret är att de tidigare kraven på ett ”förstatligande” av bland annat underhållet av spårnätet tycks ha tonat ut. Förhoppningsvis beror det på att förslagsställarna äntligen insett att Trafikverket faktiskt är statligt liksom den största svenska järnvägsentreprenören Infranord. Att förstatliga något som redan är styrt och kontrollerat av staten låter märkligt i sig. Eftersom det dessutom är denna statliga styrning och kontroll som resulterat i gigantiska bekymmer för tågresenärerna och allvarligt minskat det svenska folkets förtroende för spårbunden trafik borde kraven snarare vara att ansvaret tilldelas någon som klarar uppgiften. Om staten inte är kompetent nog återstår bara privata alternativ – även om det knappast är realistiskt att staten abdikerar från sin tron som överhuvud för kommunikationsnätet.

Abdikerat har däremot Kung Bore gjort. Vinterns snö och is har smält bort i takt med att värmen tagit över och ersatts med grönska och fågelkvitter. Ökat bostadsbyggande och löften om stora satsningar på infrastrukturen har dessutom medverkat till en mer optimistisk syn på framtiden. Framtidstro har blivit något av honnörsord när de flesta av oss nu är på väg in i årets, för det stora flertalet, efterlängtade semesterperiod där de egna batterierna kan laddas på väl valda platser, med väl valda aktiviteter tillsammans med nära och kära.

Bland dem som tvingas jobba även under sommarmånaderna finns de vägarbetare vars uppgift är att ge oss andra långsiktigt säkrare och snabbare transportleder. Vår egen uppgift blir att dämpa farten bland koner, lastbilar och vägmaskiner för att därigenom öka säkerheten för både vägarbetarna och oss själva.

Du håller nu vårens sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenad i handen eller läser den med hjälp av dator, telefon eller surfplatta. Vi vill därför passa på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för den vårsäsong som just är på väg att ta slut. Varmt välkomna tillbaka till nästa utgåva 14 augusti och inte minst till Entreprenadexpo i Borgeby 25-27 september. Den som till dess vill förgylla tillvaron med lite branschnyheter kan kasta ett öga på www.entreprenad.com lite då och då. Väl mött igen i höst – förhoppningsvis med åtminstone ett embryo till kommunikationsleder utan störningar. Till och med små hinder är värda att tas bort. Det vet alla som någon gång gått barfota in i en barnkammare nattetid och trampat på en bit Lego.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094