23948sdkhjf

Lyckad branschdag för SBMI

Hur bör en täktansökan se ut för att den ska gå igenom? Vad kan Arbetsmiljöverket slå ned på och hur får man biologisk mångfald i täkten? Ett hundratal bergproffs fick en snabbkurs på SBMI:s branschdag i Umeå.


Umeå . Ungefär 100 personer samlades i Umeå den 24 oktober när branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustris arrangerade sin andra branschdag för året.

– Vi har fått ett otroligt bra gensvar, säger Björn Strokirk, vd på SBMI.

Tidigare i höst anordnades en likadan branschdag i Jönköping, den lockade 220 personer och tillsammans med organisationens årliga SBMI-dag i Stockholm ska de två dagarna erbjuda medlemmarna värdefull kunskap.

– Det är vår uppgift som branschorganisation att hjälpa våra medlemmar att ligga i framkant och då är det viktigt att få veta saker i ett tidigt skede, då kan man bättre följa lagar och måna om de anställdas säkerhet, och kanske också producera smartare, kommenterar Björn Strokirk.

Han betraktar branschdagarna som en löpande uppdatering och fortbildning, programmet är späckat och de relativt korta föredragen ska ge en matig blänkare om dagsaktuella spörsmål, det kan handla om lagändringar, arbetsmiljö, teknisk utveckling med mera.

– Vi vill väcka intresset, sedan ska man kunna få ännu mera information via vår hemsida.

Årets program fokuserade mycket på miljöprövning, besökarna fick till exempel en hel del matnyttig information om hur lagtexterna egentligen ska tolkas och hur en täktansökan bör utformas för att öka chansen att få den godkänd i rimlig tid. Frågan om säkra maskiner är en stående punkt på SBMI:s dagordning, kommande nya standarder och Arbetsmiljöverkets nya sanktionsavgifter redovisades också, besökarna fick dessutom en inblick i hur man kan förvandla sin täkt till en plats som ökar den biologiska mångfalden.

Det finns mycket som behöver avhandlas, konstaterar Björn Strokirk, som gärna lyfter fram frågan om entreprenadberg ska betraktas som avfall.

– Det är egentligen en fråga för hela samhället, ska vi hantera materialet på ett rationellt sätt, så att det blir så lite störningar från transporter som möjligt.

Frågan är aktuell inte minst när det gäller Förbifart Stockholm, enorma mängder berg ska sprängas ut, men s prängmassorna ska enligt Naturvårdsverket betraktas som avfall . EU:s avfallsdirektiv infördes 2008, en revidering av reglerna pågår och SBMI finns med som remissinstans.

– Vi föreslår i vårt remissvar till Miljödepartementet att entreprenadberg och schaktmassor ska kunna användas på den plats där de grävts upp eller sprängts fram utan att det ska krävas tillstånd, så är det inte i dag, säger Björn Strokirk.

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad återkommer längre fram med mer information om vad som sades under dagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063