23948sdkhjf

Uppgraderat lastarprogram

För några dagar sedan var det stort födelsedagskalas hos Maskinia i Linköping som nu levererat entreprenadmaskiner till den svenska marknaden i 30 år. På Entreprenadexpo fylldes montern av ett brett urval maskiner från Case och Doosan med en vink om kommande små hjullastare från Case som extra krydda.
Entreprenadexpo har varit en jättebra mässa för oss och att placera demoytor i direkt anslutning till montern är väldigt lyckat. Det förenklar verkligen för oss utställare som slipper vara på två ställen, säger Daniel Gustavsson, marknadsansvarig på Maskinia.

I montern stod maskinerna tätt. Företaget representerar sedan länge Doosan och har nu i bortåt tre år även haft ansvaret för Case i Sverige. När Caseagenturen togs hem handlade det inledningsvis mycket om att återge varumärket något av dess forna glans i Sverige. Ett viktigt delmål var att locka tillbaka tidigare Case-kunder samtidigt som ett nät av återförsäljare och serviceverkstäder byggdes upp runt om i Sverige – väl separerat från Doosanverksamheten.

Daniel Gustavsson betonar att lösningen med separata organisationer fungerar bra och att de båda varumärkena inte stjäl kunder från varandra. – De kompletterar snarare varandra. Kunder som inte hittar vad de söker hos den ena leverantören kan slussas till den andra. Men i grunden är det olika målgrupper. Det går till exempel ut en hel del Doosan på hjul och en del rätt stora Case-grävare på band, säger Daniel Gustavsson.

Förra året fick vi dessutom ut en del av Case hjullastare i F-serien och nästa år kompletteras serien med flera mindre maskiner som uppgraderats på ett sätt som passar väldigt bra för den krävande svenska marknaden. Case har aviserat fyra nya, kompakta modeller i storlekar från 4,4 till 6,2 ton. Bland annat är hydraulsystemet rejält vässat, hytten har fått ett lyft och den dagliga servicen kan göras betydligt lättare än tidigare.

Hytten är i standardversion klassad som rops och fops nivå två, vilket ska vara fullt tillräcklig säkerhetsnivå för att klara de flesta tillbud som kan bli aktuella på en byggarbetsplats. Föraren sitter behagligt med reglage inom bekvämt räckhåll och bekvämt utformade. Tack vare den ställbara ratten och joystick med justerbart handledsstöd finns dessutom goda möjligheter till individuell anpassning. Joysticken är av allt-i-ett-typ, vilket ger föraren snabb och lättillgänglig tillgång till bland annat proportionell kontroll, flödesminnesknapp, flytfunktion och FNR-switch som bland annat underlättar övergångar mellan körning framåt och bakåt.

Hytten har dessutom sänkts något. I kombination med bland annat midjeleden, den pendlande bakaxeln och kort svängradie utlovas det bidra till bättre balans och underlätta manövrering i trånga utrymmen. Den nya utformningen utlovas även underlätta transporterna mellan uppdragen. Exempelvis hävdar tillverkaren att den låga hyttprofilen gör att de två minsta modellerna klarar sig under en fyrametersbro vid transport med lastbil.

Ytterligare ett resultat av den ändrade viktfördelningen är att nykomlingarna kan lyfta betydligt större laster än sina föregångare. Exempelvis ska den minsta modellen nu klara att lyfta upp till 2 000 kg, vilket är 400 kg mer än föregångaren.

Därtill utlovas ökad förarkomfort och minskat spill tack vare XT-parallellföringen och Z-armarna i kombination med midjestyrningen och den pendlande bakaxeln. Lösningen ska bland annat bidra till att skopa eller pallgafflar och hytt ska förbli vertikala även om framdäcken går upp på en sten eller ner i ett hål.

Drivkälla är en 3,4 liters, 4-cylindrig turboladdad common-rail FPT Industrial motor som ger mellan 43 och 55 kilowatt (58-74 hästkrafter) och ger en toppfart kring 33 km/h. Motorerna utlovas uppfylla dagens tufft satta miljökrav och är bland annat utrustade med så kallad waste gate som minskar dippar i turbotrycket. Enligt tillverkaren ska föraren märka av detta i form av snabb motorrespons under belastning och ett tillförlitligt och stabilt turbotryck.

Tillverkaren lovar en underhållsfri lösning som bygger på avgasåterföring (EGR), dieseloxidationskatalysator (DOC) och sotkatalysator (PM). Mängden sot reduceras i DOC genom en kemisk reaktion, och kvarvarande partiklar infångas i PM-katalysatorn. När partiklarna uppnår en viss mängd inleds automatiskt en passiv regeneration.

Hjullastarna kan ställas i låg- respektive höghastighetsläge för att optimera kraftfördelningen med utgångspunkt från det arbete som utförs – lastning eller transport.

Den nya ”Inch & Brake”-pedalen som används vid låga hastigheter frikopplar successivt transmissionen och minskar hastigheten samtidigt som den ökar trycket på bromsarna i motsvarande takt. Det ger, enligt tillverkaren, föraren millimeterkontroll över maskinen.

Hydraulsystemet är, enligt tillverkaren, tillräckligt kraftfullt för att kunna leverera all kraft som behövs för att driva även de mest krävande tillbehören. De två största modellerna kan trots det kompletteras med en högflödeslösning som ökar flödet till 70-130 liter per minut och utlovas i låghastighetsläge maximera hydraulflödet vid hastigheter upp till 5,5 km/h. Det kan komma till pass vid kraftkrävande uppgifter som snöblåsning, asfaltsplanering, borstning, dikning och komprimering.

Den hydrostatiska transmissionen driver alla fyra hjulen, men de två största modellerna kan fås med en två-växlad mekanisk växellåda.

Viktiga mål har varit att minska den icke produktiva tiden – exempelvis vid redskapsbyten och service som förenklas av att alla servicepunkter är lätt åtkomliga från marknivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083