23948sdkhjf

Försiktig optimism

Vår egen uppgift i sommartrafiken är att dämpa farten bland koner, lastbilar och vägmaskiner och därmed öka säkerheten för såväl vägarbetare som oss själva.
Efter ett par år med vikande försäljning av nya entreprenadmaskiner i Sverige blev det ett rejält lyft under 2014. Tendensen tycks till och med ha förstärkts under den första delen av 2015. Ökad efterfrågan och ett maskinutbud från leverantörerna som uppgraderats på ett flertal punkter – inte minst miljömässigt – nådde något av en kulmen på Maskinexpo där åtskilliga leverantörer berättade om fortsatt stigande försäljningssiffror.

En färsk analys från Sveriges Byggindustrier tyder på att maskinbehovet kan komma att öka ytterligare. BI konstaterar att den totala igångsättningsvolymen ökat med hela 65 procent mellan juni 2014 och maj 2015. Ökningen var nästan lika stor en månad tidigare. I första hand drivs utvecklingen av bostadsbyggandet där igångsättningen nästan fördubblats det senaste året. Men även delmarknaderna lokaler (52 procent) och anläggning (45 procent) bidrar märkbart till ökningen.

Samtidigt kommer nya larmrapporter från bland annat Maskinentreprenörerna om att det finns stora brister i de enskilda avloppen i praktiskt taget hela landet. Bland annat slås fast att ungefär 450 000 enskilda avlopp är direkt dåliga och att åtgärdstakten är för låg i 250 av Sveriges 290 kommuner. Budskapet är att enorma volymer orenat vatten sprids till såväl badvatten som dricksvattentäkter, vilket hotar både miljö och hälsa.

Havs- och Vattenmyndigheten har rekommenderat att ungefär fem procent av det totala beståndet åtgärdas varje år. Det finns kommuner som åtgärdar drygt tio procent av sitt bestånd, men allt för många ligger betydligt lägre. Allt för många når inte ens en utbytestakt på en procent.

Med målsättningar om ett än mer ökat bostadsbyggande och stora investeringar i infrastrukturen ter sig framtiden hyfsat ljus för branschen. Den faktor som stökar till framtiden är att det redan nu börjar noteras viss brist på arbetskraft med rätt kompetens. Tillgången på exempelvis maskinförare blir inte bättre av att utbildningsmöjligheterna försämras i takt med att skolorna lägger ner sina utbildningar på området.

Det är hög tid att lösa det framtida rekryteringsproblemet om vi vill att de nya arbetstillfällena ska bidra till att minska dagens höga arbetslöshetssiffror. Annars kommer stora delar av arbetet att utföras av importerad arbetskraft. Trafikverket har dock tydliggjort att man i samtliga upphandlingar kräver att samtliga företag som medverkar i ett projekt ska betala ut minst den ersättning som fastställts i branschens centrala kollektivavtal. Enligt Trafikverket ska de fackliga organisationerna också kontrollera att företagen verkligen lever upp till de uppställda villkoren innan de anlitas.

Hur som helst – det finns mängder med arbetsuppgifter framför oss. Därför kan det vara välbehövligt med den andhämtningspaus som sommaren innebär för de flesta. Bland undantagen finns de många vägarbetare som ägnar sin sommar till att ge oss andra långsiktigt säkrare och snabbare transportleder. Vår egen uppgift i sommartrafiken är att dämpa farten bland koner, lastbilar och vägmaskiner och därmed öka säkerheten för såväl vägarbetare som oss själva.

Du håller nu vårens sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenad i handen eller läser den med hjälp av dator, telefon eller surfplatta. Vi passar därför på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för den vårsäsong som just är på väg att ta slut. Varmt välkomna tillbaka till nästa utgåva 3 september och inte minst till Entreprenadexpo i Borgeby 10-12 september. Den som till dess vill förgylla tillvaron med lite branschnyheter kan kasta ett öga på www.entreprenad.com lite då och då. Väl mött igen i höst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128