23948sdkhjf

Bra svensk start för Manitou i nya händer

– Vi är otroligt nöjda med utvecklingen under det första året. Målsättningen var att sälja 70 maskiner och det målet har vi uppnått, säger Anker Lemvig, som ansvarar för den svenska verksamheten hos danska Scantruck som är generalagent för Manitou sedan december 2014.
Scantruck har varit importör och återförsäljare i Danmark för Manitou sedan 1986. 1 december 2014 fick företaget motsvarande uppdrag i Sverige och tog då över efter Liftway som haft den svenska agenturen sedan 2010.

– Målsättningen för första året var att sälja 70 maskiner och det målet har vi uppnått. Försäljningen har gått över all förväntan och efterfrågan har varit så stor att det har varit svårt att nå runt till alla kunder i den omfattning vi har önskat med vår nuvarande försäljningsstyrka, säger Anker Lemvig.

I dag består säljkåren av Lasse Lans med huvudsakligt arbetsområde i Stockholm med omnejd samt Anders Björnfot som är reservdelssäljare och som från sin bas i Stockholmsområdet betjänar kunder över hela landet. Båda säljarna har för övrigt ett förflutet hos Liftway.

– Det har varit mycket viktigt för oss att nå ut i så stor del av landet som möjligt, och det har därför varit nödvändigt att hitta lämpliga återförsäljare och servicepartners. Under året har vi etablerat samarbete med ett antal oberoende partners som tar hand om kunderna i sina respektive geografiska områden. När det gäller kombinerad försäljning och service samarbetar vi till exempel med Göstas Truckar i Göteborg, Olofsson i Syd i Blekinge och All Access i Stockholm. Vi har också renodlade servicepartners från Håkanssons Truck i Malmö i söder, Arema i Stockholm till Holmgrens Truck i Gällivare i norr.

I september etablerades dessutom en egen servicefunktion i Stockholmsområdet där Jérôme Béguier – som också funnits bland Liftways anställda – har fått till uppgift att organisera och utvidga Scantrucks Manitou-service.

– Vi är otroligt nöjda med utvecklingen det första året – det har verkligen gått över all förväntan, även om vi medvetet har begränsat oss i uppstartsfasen och varit lite försiktiga med rekrytering. Vi förväntar oss att arbeta vidare enligt samma strategi det kommande året, och räknar med att stärka organisationen internt både inom försäljning och service för att möta den stora efterfrågan. Vi räknar också med att ytterligare expandera samarbetet med lämpliga partners för att säkerställa att vi täcker ett så stort geografiskt område som möjligt, säger Anker Lemvig.

– Vi räknar med en fördubbling av omsättningen nästa år och förväntar oss att anställa flera säljare och servicetekniker för att kunna möta efterfrågan. Efterfrågan är helt klart där, så det är vi inte oroliga för – just nu är ett av våra största problem att vi inte har resurser nog att följa med.

Anker Lemvig uttrycker också stor glädje över att efterfrågan gäller så stor del av programmet, även om vissa modeller sticker ut.

– Speciellt MLT-625 75H har varit väldigt populär, men kunderna har också varit intresserade av de stora modellerna och liftarna.

Vi har av naturliga skäl fokuserat mycket på Manitou det första året och Mustang har kanske inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar! Vi har i alla fall kommit till den insikten att marknaden för Mustang är annorlunda än marknaden för Manitou, vilket kräver en mera riktad insats. Vi har därför bestämt att Mads Nielsen, som i dag arbetar inom affärsområdet ”Begagnade maskiner” också kommer att använda tid på en målinriktad insats vad gäller Mustang för att göra dessa maskiner mera synliga för intresserade kunder i Sverige, säger Anker Lemvig.

Även internationellt har det gått skapligt för Manitou under 2015. För årets första nio månader rapporteras en försäljning på 954 miljoner euro, vilket är två procent mer än för motsvarande tid förra året. Det tredje kvartalet har dock varit kärvare. En försäljning på 273 miljoner euro innebär en minskning med åtta procent jämfört med tredje kvartalet 2014.

Även innehållet i orderboken har minskat något under det senaste året, från 268 till 253 miljoner euro vid kvartalets slut

– Nedgången under det tredje kvartalet beror bland annat på minskad efterfrågan från maskinuthyrare i USA, en nedgång i Asien, Pacific och Afrika samt krisen i Ryssland, säger företagets vd Michel Denis.

Nu görs också ansträngningar för att göra Manitou mer konkurrenskraftig vid materialdistribution i exempelvis lagerbyggnader. Under hösten har företagsledningen samlat den verksamheten i LMH Solutions, ett eget bolag med produktion och administrativt centrum i franska Beaupréau.

– Med LMH Solutions har vi i koncernen en effektivare organisation för utveckling av produkter för användning i varulager, ett produktområde som är ett betydelsefullt komplement till vår övriga verksamhet, säger Michel Denis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078