23948sdkhjf

Dubbel miljövinst för betongtransportör

Mindre buller och minskade utsläpp utlovas med två betongbilar som till 100 procent drivs med förnybart bränsle. Bilarna har köpts av Swerock som tagit hjälp av italienska Cifa och Volvo Lastvagnar för att hitta en lösning som lever upp till högt ställda krav på både miljö och arbetsmiljö.
Enligt Hans Orest , avdelningschef för betongdistribution på Swerock var upprinnelsen en mässa i Tyskland för tre år sedan då han kom i kontakt med Cifas eldrivna roterare för första gången.

– Med roteraren som utgångsläge tog vi kontakt med Volvo.

Det mest miljövänliga och praktiska som Volvo kunde erbjuda var en lastbil som drevs med HVO-bränsle. När vi nu hade två bra delar så kunde vi förena dom till en miljöbetongbil, berättar Hans Orest som också lyfter fram Cifas svenska återförsäljare Modern Betong som väsentlig samarbetspartner.

HVO brukar beskrivas som ett förnybart alternativ till fossila bränslen. Det framställs genom hydrering av växt- och djurfetter ur en råvara som oftast utgörs av slakteriavfall och rapsolja.

Själva rotorn drivs med el och laddas via elnätet. Den kan även laddas under körning då en generator laddar upp batteriet. Tack vare den eldrivna rotorn kan det buller som orsakas av maskinen reduceras med upp till tio decibel, enligt Swerock, vilket i praktiken innebär en halvering av den upplevda bullernivån.

Eftersom blandaren utlovas klara fyra timmar i drift med fulladdat batteri innebär det i praktiken att den alltid kan köras på el när den används på byggarbetsplatsen. Därmed alstrar den inte bara mindre buller utan också betydligt mindre utsläpp än traditionella betongblandare som körs på diesel.

De låga utsläppen av buller och avgaser ökar möjligheten att använda betongbilarna i slutna utrymmen som tunnlar eller industribyggnader och i storstadsregioner med hårda miljökrav, tät bebyggelse och många människor.

Vi på Stockholm stad har länge arbetat för att få fler att köra miljöbil. På senare tid har vi också arbetat mer mot miljölastbilar då lastbilstrafiken ökar mer än personbilstrafiken. Arbetsmaskiner har vi däremot inte arbetat med alls, men vi ser ett ökat behov av det och tycker därför att Swerocks initiativ är ett steg i rätt riktning, säger Gustaf Landahl, avdelningschef och bland annat ansvarig för miljöbilar i Stockholm stad.

Enligt Karl-Gunnar Karlsson, ansvarig för affärsområde Anläggning och Industri på Swerocks moderbolag Peab, kommer bilarna inledningsvis att användas i företagets verksamhet i Stockholmsregionen.

– Storstadsregionerna har högre miljökrav, mer befintlig trafik och fler människor i närheten av byggarbetsplatser. Vi börjar där, men hoppas givetvis på att kunna utöka med fler bilar. Satsningen ska ses som en markering på att vi investerar i miljö och människor, säger Karl-Gunnar Karlsson.

Hans Orest pekar dessutom på ytterligare en intressant faktor.

Bilarna är något dyrare i inköp men vi bedömer inte att driftsekonomin ska bli märkbart högre.

Nu väntar dock en rejäl utvärdering av de två betongbilarna innan eventuella beslut om kompletterande inköp tas.

– Ytterligare investeringar i denna typ av bilar kan definitivt ske, men det måste också finnas ett behov, och Hans Orest räknar med att efterfrågan framför allt kan finnas i miljözoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063