23948sdkhjf

Effektivare vägbyggnad med maskinövervakning

Optimerad maskinparksanvändning och sänkta underhållskostnader utlovas med Atlas Copcos övervakningssystem Dynalink. Systemet utlovas passa såväl företagets egna vägbyggnadsmaskiner som liknande utrustning av andra märken.
Dynalink beskrivs som ett intelligent telematiksystem som kan användas för att enkelt och effektivt övervaka och styra en maskinpark bestående av vägmaskiner.

– Dynalink håller reda på körtider och köravstånd. Tack vare geofence-funktionen, ett slags elektroniskt staket, kan cheferna hålla reda på när en maskin går in i ett område och när den lämnar det, vilket sparar tid och skyddar utrustningen, säger Sonja Boettcher, projektledare för Dynalink-programmet.

Systemet informerar ständigt om var maskinerna finns och om de är igång, information som när som helst enkelt kan läsas av direkt från kontoret eller från snart sagt vilken annan plats som helst. Filter och personliga inställningar för grafer och tabeller gör att systemets onlineportal kan anpassas med avseende på måttenheter, kartinställningar och meddelandefrekvens.

Genom att lägga till en e-postadress får användaren automatiskt ett meddelande när en maskin kommer in i eller lämnar ett fördefinierat område. Via systemets underhållsöversikt kan användarna se servicestatus för samtliga maskiner i parken. Den som så önskar kan få ett e-postmeddelande när en maskin börjar närma sig datum för nästa service, vilket underlättar både planering och genomförande av underhållsåtgärder.

Systemet finns också i en något mer avancerad version, Dynalink Advanced, som även gör det möjligt att anpassa vägbyggnadsutrustningens prestationsdata i anpassade tidsramar. Man kan följa maskinens tomgångstid, transporttid och, naturligtvis, bränsleförbrukningen och lastningsfaktorn. Med hjälp av Excel kan den här informationen även exporteras och sparas på en dator för vidare analys.

Utöver underhållsfunktionen får användaren via Dynalink Advanced även en möjlighet att spåra fel och varningar på distans, vilket kan hålla nere driftstoppen till ett minimum. Exempelvis kan Adblue-nivån på steg IV-maskiner spåras och låga oljenivåer upptäckas. Alla maskinvarningar skickas till webbplatsen eller till en registrerad e-postadress om så önskas.

Dynalink Advanced kan för närvarande installeras på företagets asfaltutläggare i SD-serien och mobila Dynapac-matare, men mer utrustning ska kunna anslutas inom kort.

Båda systemen inkluderar maskinvara med SIM-kort, webbplatsåtkomst och ett tolv månaders GSM-anslutningspaket som kan förlängas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093