23948sdkhjf

Teknik från bilar ökar säkerheten i gruvor

Nissan och Clarion har tagit fram kameraövervakningsteknik som nu ska ge förare av Hitachis stora truckar och grävmaskiner för gruvindustrin betydligt bättre överblick av vad som händer runt maskinen i realtid.
Parkeringshjälp blir allt vanligare i personbilar, men nu börjar tekniken efterfrågas även i helt andra miljöer, inte minst inom gruvnäringen där konsekvenserna av en olycka med de ofta kolossala maskinerna kan bli närmast katastrofala.

Hitachi har därför tecknat ett avtal med Nissan Motor som innebär att företagets stora gruvmaskiner får använda en teknik för kameraövervakning som Nissan utarbetat tillsammans med Clarion. Det handlar dels om Around View Monitor (AVM) och Moving Object Detection, (MOD) som dels ger en ögonblicksbild över maskinens omgivning baserad på bilder från fyra kameror, och dels varnar om det kommer ett rörligt föremål i närheten av maskinen. Det kan vara en annan maskin, en bil eller något annat.

På det här sättet hoppas Hitachi komma till rätta med framför allt de mest riskabla ögonblicken vid framförandet av de gigantiska maskinerna. Det handlar då om start och stopp och inte minst vid backning. Vid backning tvingas förarens ögon traditionellt fladdra mellan sex speglar för att hålla uppsikt bakåt. Med den nya tekniken ska det räcka med att titta på en enda monitor där bilderna från de fyra kameror som monterats på maskinens utsida vävs samman till en tydlig och lättbegriplig bild av omgivningen sedd i ett fågelperspektiv.

MOD-tekniken ökar säkerheten ytterligare i och med att den analyserar rörliga föremål i närheten och ger föraren både visuella och akustiska varningssignaler.

Nissan Motors beskriver AVM och MOB som något av grundbultar i det utvecklingsarbete som ska leda fram till helt förarlösa fordon redan år 2020. Arbetet är redan en god bit på väg. AVM lanserades redan 2007 medan MOD presenterades 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063