23948sdkhjf

Med sådana vänner...

Även för en utrikesminister bosatt i Värmland borde bostadsbristen i vår huvudstad vara bekant – i varje fall om frågan över huvud taget diskuteras i regeringen.
Tomten har tömt sitt julklappsförråd och återvänt till sin verkstad. Det julbord som dignat under kopiösa mängder mat har en betydligt lugnare tillvaro under stekt falukorv och fiskgratäng. Miljövänliga hushåll har slängt den torkande julgranen i sjön och därmed skapat små ekosystem som drar till sig såväl smådjur som större fiskar. Julen har dansats ut och efter sedvanlig rekordstor julhandel har mängder av julklappar bytts ut och vardagen återgår efter hand till det normala.

Fast vissa julklappar lär vi få dras med ett tag vare sig vi vill det eller inte. Riktiga smällkarameller som varar till långt efter påska delades exempelvis ut av regeringen som till att börja med höjde drivmedelsskatterna rejält för de svenska bilisterna. Försämrad konkurrenskraft, risk för minskad sysselsättning och ett dråpslag för de boende på landsbygden där bilen ofta är det enda transportmedel som står till buds. Redan innan skattehöjningen betalade Sveriges bilister runt 60 miljarder kronor i särskilda skatter, vilket är ungefär dubbelt så mycket som trafikens samhällsekonomiska kostnader, enligt bland annat Bil Sweden.

Sänkningen av rot- och rut-avdragen uppskattades i synnerhet av de ljusskygga aktörer som genast såg nya möjligheter att återskapa den svarta marknad som rot-avdragen i det närmaste lyckades utrota. Mindre entusiastiska är de många anställda, till stor del ungdomar, invandrare och kvinnor som riskerar att förlora sina jobb när en vit marknad över en natt riskerar att bli betydligt mörkare. Vi kan bara hoppas på att i varje fall något av statsråden någon gång inser att det inte räcker med att titta i kolumnen bortfall på grund av avdrag när en ekonomisk analys ska göras. För att få en mer verklighetstrogen bild måste man också titta i kolumnen intäkter. Fast det tar förstås emot för en regering som betraktar det en arbetstagare har kvar i plånboken efter skatt som en subvention.

Aftonbladet väntade med att dela ut sin stora julklapp tills det var dags att dansa ut julen, men då smällde den desto högre. Mottagare var fackförbundet Kommunal, vars ledning onekligen tycks ha hanterat sina medlemmars pengar på ett sällsynt vårdslöst sätt. Dels genom att låta medlemmarna betala för välavlönade förbundschefers deltagande i fester och semesterfiranden, dels genom att driva en krog- och konferensverksamhet med hundratals miljoner kronor i förlust. Inte många utanför förbundsledningen lär se det som en merit att fackförbundet dessutom upplåter sina lokaler för nakenshower – i synnerhet inte de till övervägande delen kvinnliga medlemmarna.

För att lägga ytterligare ris på börda har det också framkommit att Kommunal försett utrikesminister Margot Wallström med en lägenhet på en attraktiv adress i Stockholms innerstad. Utrikesministern har när hyresavtalet offentliggjordes sagt sig ha fått lögnaktiga uppgifter från Kommunals ordförande Annelie Nordström om att hon bland annat inte fått företräde i någon bostadskö. Uttalandet säger det mesta om regeringens insikt i dagens situation på bostadsmarknaden. Även för en utrikesminister bosatt i Värmland borde bostadsbristen i vår huvudstad vara bekant – i varje fall om frågan över huvud taget diskuteras i regeringen. Hur som helst har nu ytterligare två frågor hamnat på regeringens bord: pampvälde och en utrikesminister beskylld för mutbrott. Nog borde det finnas viktigare saker att diskutera?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094