23948sdkhjf

Tung mätning i alla jordar

Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar och även när det inte vibrerar. Föraren ska i realtid kunna se om jobbet är klart eller om det krävs fler överfarter.

Malaga. Vikten av en korrekt utförd kompaktering är en förutsättning för att vägen ska bli både stabil och hållbar.


De traditionella metoderna för att kontrollera att kompaktionen är ordentligt gjord har dock varit relativt osäkra, risken finns att grunda stickprover på en mycket liten yta ger ett magert resultat, ofta måste dessa tester dessutom utföras av externa parter, testerna kan inte göras i realtid och försenar därför arbetet.


Caterpillar och andra tillverkare har därför satsat på maskinintegrerade mätningar som utförs samtidigt som kompakteringen sker.


– Det eliminerar gissningarna och ger mycket fakta som kan förutspå eller indikera jordens packningsgrad, förklarade Caterpillars Juan Vila på ett pressevent i februari.


Caterpillar har två metoder för att mäta kompakteringskvaliteten, Cat Compaction Control. Det ena går ut på att mäta jordens reaktion på packningen genom att sätta en accelerometer i trumman.


– Ju hårdare marken är desto snabbare kommer energi tillbaka, dessa värden konverteras till kompaktionsvärden, CMV, förklarar Juan Vila.


Mätningen kan ske i realtid över hela ytan och på cirka en meters djup. Det går dock bara att mäta samtidigt som trumman vibrerar och i klistrigare material blir mätningen osäker, när man mäter i tunnare lager kan det också uppstå osäkerheter, dessutom fungerar mätningen dåligt för fårfotsvältar hävdar Caterpillar som anser sig vara helt ensamma om den andra mätmetoden: energibaserad mätning, MDP.


­– Det är ett patenterat system där sensorer mäter energin som behövs för maskinen att röra sig, detta konverteras till ett kompaktionsvärde (MDP), säger Juan Vila.


Tanken är att det, precis som när man skjuter en skottkärra framför sig, krävs mindre energi ju hårdare marken är och enligt Caterpillar har denna mätmetod många fördelar.


– Mätningen är inte beroende av vibrationsenergi, man kan därför mäta även när man inte vibrerar, det funkar på alla typer av jord och alla typer av trummor, mätningen sker dessutom i tunnare lager på 30-60 centimeter och kan utföras oavsett om det handlar om en jordpackningsvält eller en fårfotsvält.


Systemet använder sig av satellitsignaler och kan därmed också ange var välten befinner sig.


– Man kan se i realtid vilken kvalitet det blir, vilken frekvens, antal överfarter, temperatur med mera.


Information kan laddas ner trådlöst via Caterpillars Visionlink och färgkodningar gör det möjligt för både föraren och de på kontoret att se i realtid om ytan är tillräckligt kompakterad, något som ska leda till att jobbet görs snabbare och utan att riskera ”onödiga” överfarter.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Läs mer HÄR!

Caterpillar vill minska behovet av reservdelar. Läs mer HÄR!

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen hjälp? Läs mer HÄR!


En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar. Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078