23948sdkhjf

Tyglad skopa håller vinkeln

Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Systemet håller skopvinkeln och även en mindre erfaren förare ska därmed kunna göra ett bättre jobb hävdar Caterpillar.


Malaga. Caterpillars Cat Grade med assist bygger på Cat Grade Control som funnits i några år. Systemet automatiserar bom- och skoprörelser, det ska därför inte krävas lika mycket av föraren för att göra ett bra jobb.

– Cat Grade med assist introducerades i Nordamerika på 323F i november 2015 och kommer i Europa i år på 323E, senare i år kommer den också på 323F, förklarade Caterpillars Javier Taibo på ett pressevent i februari.


Föraren ska enkelt kunna skapa en 2D-design i hytten, sedan är det bara att trycka på autoknappen lovar Caterpillar, som trycker hårt på att systemet är integrerat med både maskinen och hydrauliken.


Till sin hjälp har han eller hon dels de vägledningsfunktioner som finns inbyggda i bassystemet (till exempel lutningsindikation och ljudvarningar), dels den nya assist-tekniken som ska göra det möjligt att enkelt uppnå rätt lutning och samtidigt full kontroll och kraft på skärstålen.


När skärstålen är tio centimeter från ”målet” låser assist-systemet lutningen och justerar bomrörelserna uppåt/nedåt samt in/ut automatiskt. Förarens enda insats blir att reglera stickans hastighet.


Skopans rörelser blir också automatiserade så att skopvinkeln hålls, föraren kan dock justera vinkeln för att matcha skärvinkeln, dessa uppgifter kan läsas in automatiskt vid nästa arbetspass.


En lutningsskyddsfunktion ska se till att skärstålen aldrig tränger in under lutningen, risken att skära för djupt elimineras därmed hävdar Caterpillar.


Systemet har även andra skyddsfunktioner, Ceiling protect och Floor protect innebär att bommen, stickan eller skopan aldrig kan hamna över eller under de inställda höjderna, något som kan underlätta arbete till exempel inomhus, vid ledningar, under broar, ovanför ledningar etcetera.


Caterpillar hävdar att ”förare på alla erfarenhetsnivåer kan nå mållutningen upp till 45 procent snabbare än med traditionell nivellering och upp till 30 procent snabbare än med lutningskontrollsystem med endast indikation”.


Tanken är att man ska göra jobbet rätt, snabbare och med mindre bränsleförbrukning.


– Dessutom blir föraren mindre trött, det behövs dessutom ingen som kollar vinklarna och arbetsplatsen blir därmed säkrare, säger Javier Taibo.


Autokontrollen kan avaktiveras med en override-utlösare.


Systemet fungerar med befintliga 2D-lutningsindikationssystem, enligt Caterpillar kan det också uppgraderas till Cat Accugrade för den som behöver 3D-positionering och höjdvägledning.


FAKTA


Enligt Caterpillar justerar Grade med assist automatiskt bommens rörelser uppåt/nedåt och skopans rörelser inåt/utåt för att upprätthålla en konstant lutning.


Operator assist innebär att föraren reglerar stickans hastighet med en spak och en hand.


Bucket Angle assist automatiserar justeringar för att upprätthålla en konstant skopvinkel.


Grade protect ser till att skärstålen inte tränger in under lutningen.


Ceiling protect och Floor protect förhindrar att någon del av bommen, stickan eller skopan hamnar över eller under en förinställd höjd.


Operator override innebär att föraren kan avaktivera autofunktionen tillfälligt.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Läs mer HÄR!

Caterpillar vill minska behovet av reservdelar. Läs mer HÄR!

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen hjälp? Läs mer HÄR!


En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar. Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063