23948sdkhjf

Cat vill se smartare service

Att minska behovet av reservdelar och underlätta service och underhåll är viktiga bitar om entreprenörerna ska kunna bedriva en lönsam verksamhet. Det anser Caterpillar som siar om förändrade affärsmodeller i framtiden.

Malaga. Att bygga maskiner är väl så konkret det kan bli, i tider när det mesta sker digitalt måste dock även maskinjättar som Caterpillar ta steget in i bland ettor och nollor.


– Teknologin påverkar allt i våra liv och det kan få stor inverkan på effektiviteten i ett företag som vårt, med massiva distributionssystem och 170 återförsäljare, förklarade Caterpillars George Taylor på ett pressevent i Malaga i februari.



För en så stor maskintillverkare handlar mycket om fysiska tillgångar. Hur bra en maskin än är beror resultatet dock mycket på hur bra entreprenören är på att utnyttja den, och hur arbetet för hela maskinparkens arbete läggs upp, att service och underhåll sker planerat till exempel.


I likhet med många andra tillverkare har Caterpillar därför lagt mycket krut på att samla in och bearbeta data, olika integrerade system ska hjälpa föraren att göra jobbet snabbare och bättre, att till exempel lasta precis lagom mycket, att gräva på exakt rätt ställe och inte göra onödigt många överfarter med välten.


Kunderna har dock även andra behov konstaterar Caterpillar – de vill till exempel gärna slippa lägga tid och pengar på reservdelar.


– Vi kan inte fira om reservdelsförsäljningen ökar, det visar på kostnader för kunden, säger George Taylor.


Caterpillars lösning även på det problemet är de teknologiska systemen utöver de maskinella tillgångarna. Genom att till exempel samla in data kan systemen hålla reda på när maskinerna behöver underhållas och därigenom ska man förhoppningsvis undvika kostsamma reparationer och dyra stillestånd.


Att minska reservdelsförsäljningen innebär minskade intäkter för Caterpillar, enligt George Taylor kommer man så småningom att ändra affärsmodellerna så att man i stället tar betalt för de utvecklingskostnader som krävs.


– Om vi kan minska reservdelsförsäljningen, blir det en win-win för både oss och kunderna, då kan vi ta betalt för data i stället.


Han tänker sig att framtidens kunder kommer att ha olika önskemål där en del föredrar att låta Caterpillar både äga, serva och använda maskinerna medan andra vill köpa maskinerna och göra jobbet själva.


– Det kommer att bli ändrade affärsmodeller med fler valmöjligheter för kunderna.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar. Läs mer HÄR!


Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Läs mer HÄR!

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen hjälp? Läs mer HÄR!

En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar. Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063