23948sdkhjf

Behöver duktiga svenska förare verkligen hjälp?

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen alla dessa system som ska hjälpa mindre skickliga förare att göra ett bra jobb? – Ja, säger Hans Nygren på Pon Equipment.

Malaga. Motorer och drivlinor i all ära, de stora tillverkarna lägger allt mer krut på att maskinerna ska kunna utnyttjas optimalt. På ett pressevent i Malaga nyligen presenterade till exempel Caterpillar olika teknologiska system som ska hjälpa särskilt de orutinerade förarna att göra ett bättre jobb.


De olika systemen har funnits i varierande grad redan tidigare men är nu ännu mer integrerade, de ska boosta förarna men frågan är kanske om svenska entreprenörer – som ju är erkänt duktiga maskinister – behöver den hjälpen.


– Svenska förare är ju bäst på att köra, det märks inte minst på hur de hanterar tiltrotatorer och att de alltid låg i toppskiktet när Caterpillar anordnade Operators Challenge, konstaterar Hans Nygren, marknadschef på Caterpillars svenska återförsäljare Pon Equipment.


Han tror att behovet av hjälp möjligen är större i andra länder, där man ofta har en förare för varje maskin istället för som här, där en och samma person ska utföra en uppsjö av olika uppgifter och därmed måste skaffa sig en betydligt bredare kompetens.


Hans Nygren tror dock att det finns vinster att göra även för svenska expertförare.


– Ny teknik brukar gå hem i Sverige, men svenska entreprenörer köper inget för att det är ”fräckt”, de köper om om de kan räkna hem det och det är faktiskt lätt att göra i det här fallet – det är riktigt bra detta.


I tider då det är är svårt att hitta förare överhuvudtaget och ännu besvärligare att hitta någon som faktiskt är kompetent kan särskilt de större företagen behöva tekniken, tror Hans Nygren.


– Kan man använda till exempel Cat Grade med Assist kan den som är helt ny i företaget göra ett väldigt mycket bättre jobb – det blir en jäkligt stor skillnad om man är novis.


Caterpillar kommer att trycka hårt på de nya systemen, inte minst under vårens Bauma. Pon Equipment ska också satsa på att föra ut tekniken till de svenska entreprenörerna.


– Vi kommer att jobba mycket mer med operators training, en del kallar det ”eco driving” men det är mycket mer än så – använder man maskinen rätt finns det oerhört många fördelar både för ekonomin, för miljön och för maskinens välbefinnande, säger Hans Nygren.


Här är de svenska entreprenörerna helt med på tåget, förklarar han.


– Många större kunder, till exempel inom gruvindustrin, köper hela serier av utbildning, det är inte lika vanligt bland de mindre kunderna men vi kommer att göra så gott vi kan för att öka på den sidan.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar. Läs mer HÄR!


Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Läs mer HÄR!

Caterpillar vill minska behovet av reservdelar. Läs mer HÄR!

En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar. Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078