23948sdkhjf

Bra förare kan bli bättre

En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar som hoppas att integrerade teknologiska system ska maxa resultatet, för nybörjarförare och rutinerade grävrävar, men även för deras chefer.

Malaga. Plåt, avgasrening och hästkrafter räcker bara en bit på vägen, dagens entreprenörer ställer högre krav än så och enligt Paolo Fellin, vice president på Caterpillar Construction and infrastructure, är det hög tid att maskintillverkarna tar sig an uppgiften på allvar eftersom andra industrier ökat sin produktion sedan 1970-talet, medan entreprenadsektorn står och stampar på ungefär samma fläck.


– Det betyder att vi måste förbättra produktiviteten markant i denna bransch, vi ligger långt efter, förklarade han på ett pressevent i Malaga i februari.


Caterpillar står därför berett att ta ännu fler steg in in den digitala världen, förklarade han.



– Vi ska minska gapet och nu har vi den teknologi som krävs för att hjälpa våra kunder att öka sin produktivitet.


Caterpillar satsar på att integrera olika typer av teknologiska system i maskinerna, därmed ska man till exempel hjälpa föraren – särskilt om denna är oerfaren men även mer rutinerade operatörer – att göra ett bättre jobb, snabbare och med mindre bränsleförbrukning, samtidigt som arbetsledningen får ökade möjligheter att ha koll på maskiner, volymer, förarprestationer etcetera, förklarar Paolo Fellin.


– Med Cat Grade kan man minska förarens input med 80 procent och göra jobbet färdigt 45 procent snabbare, med Cat Payload kan man minska tiden för lastning med upp till tio procent.


De nya systemen ska förenkla förarens tillvaro och öka maskinens produktivitet. Genom att samla in data från maskinerna via till exempel Cat Grade assist, Cat Slope Assist, Cat Grade och Cat Payload, och sedan samla informationen på en webbsida via telematiksystemet Vision Link får även kontoret nödvändig information som ska göra det enklare att effektivisera och planera arbetet och maskinparkens skötsel. Med fakta på bordet kan man fundera på om maskinerna kanske går på tomgång i onödan, varför en viss förare gör av med mer bränsle eller om det verkligen är rätt antal maskiner ute på en viss arbetsplats.


– Det kanske inte är dåligt att bränna mer bränsle om man producerar mer, informationen är inte facit men det ger kunden något att arbeta med för att förbättra produktiviteten, säger Paolo Fellin.


Att mäta in arbetsplatsen med till exempel förarlösa flygfarkoster är ett annat sätt att öka produktiviteten tror Caterpillar som inlett ett samarbete med Redbird när det gäller olika typer av UAV-tjänster (för Sveriges del är det ännu oklart hur ett eventuellt samarbete kommer att se ut).


– Med UAV får man in informationen i maskinen direkt, det går snabbare, kvaliteten blir bättre, det blir också säkrare eftersom man slipper ha folk ute på arbetsplatsen som mäter, säger Paolo Fellin.


Han betonar också behovet av att minska bränsleåtgången.


–Vi måste tackla detta, bränslet kan stå för 30 procent av driftskostnaderna, säger Paolo Fellin, som hävdar att Caterpillar legat på hårt i frågan.


– På Cat 966 har bränsleförbrukningen till exempel minskats med 33 procent på tio år, från 19,7 liter per timme 2006 till 13,3 liter 2014.


Tittar vi ännu lite längre fram i tiden tror Caterpilllar att entreprenörerna kommer att kräva allt fler autonoma funktioner.


–Målet är en helt autonom arbetsplats, förklarade Kjeld Jespersen på presseventet.


Caterpillars vision om en autonom arbetsplats innebär att automatisera så mycket som möjligt, visualisera det som kan visualiseras och hjälpa kunden att analysera maskinernas arbete, tillade han.


– Vi vill kunna automatisera så mycket som möjligt, men behålla flexibiliteten, vi tittar till exempel på gruvor där man skulle kunna ha full autonomi på de repetitiva uppgifterna.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar. Läs mer HÄR!


Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Läs mer HÄR!

Caterpillar vill minska behovet av reservdelar. Läs mer HÄR!

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen hjälp? Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062