23948sdkhjf

Martinsons väljer fossilfritt

Johanssons Åkeri, som skött en stor del av Martinsons transporter i över 30 års tid, gick i februari över till det temperaturoberoende drivmedlet HVO. Det innebär att en betydande del av såväl råvaru- som färdigvarutransporter nu drivs med fossilfritt bränsle året om.
Martinsons har under de senaste åren minskat sin klimatpåverkan på flera fronter. Bland annat har företaget fattat beslut om att enbart använda ursprungsmärkt el från vattenkraft på sina anläggningar. Väl så viktigt har det varit att minska utsläppen i samband med transporterna och i det avseendet är det långvariga samarbetet med Johanssons Åkeri i Bygdsiljum betydelsefullt.

De senaste två åren har Johanssons transportflotta drivits med biodieseln RME under sommarhalvåret och diesel resten av tiden. Nästa steg mot minskade utsläpp är övergången till HVO som drivmedel.

– Med HVO får vi lägre koldioxidutsläpp och minskar våra klimatavtryck, säger Ulrika Wågberg, inköpschef på Martinsons.

HVO är en förnybar drivmedelskomponent som bedöms vara likvärdig med diesel ur användningssynpunkt och som kan blandas med eller helt ersätta diesel. Eftersom Johanssons Åkeri redan tidigare anpassat fordonsflottans motorer till RME krävde övergången till HVO inga större ytterligare åtgärder.
– Det är bättre än RME av flera orsaker. Det ger ännu lägre koldioxidutsläpp, och samma förbrukning per mil som diesel. Dessutom är det driftsäkert eftersom det inte är beroende av temperatur på samma sätt som RME. Vi har testkört med HVO under en kall period med neråt 30 minusgrader utan problem, så det känns väldigt stabilt, säger Ulrika Wågberg.

Även på åkeriet ser man positivt på det nya bränslet.
– Det är lite tidigt att utvärdera det, men som det ser ut verkar det fungera utan problem, säger Roger Johansson, vd på Johanssons Åkeri som också sköter transporterna åt biobränsleföretaget Rebio, där Martinsons är en av delägarna.

Även Rebio ser övergången till HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) som ett steg mot en fossilfri transportflotta. HVO är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter medan RME (Rapsmetylester) är en biodiesel gjord på raps och rybs. Användandet av HVO ökar nu efter hand i takt med att allt fler motortillverkare anpassar sina motorer till produkten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078