23948sdkhjf

Borraggregat som analysverktyg

Ett analyssystem inbyggt i borraggregatet ska, enligt Sandvik, ge snabb och exakt information som kan underlätta bland annat laddning, sprängning, bergförstärkning och inte minst rapportering i samband med tunneldrivning.
Tunneln genom Hallandsås visar att tunneldrivning kan vara en synnerligen komplex historia och har medverkat till att kraven på bland annat konstruktörer, entreprenörer och tillverkare av utrustning hårdnat betydligt. I spåren av ökad medvetenhet om exempelvis säkerhets- och miljöfrågor krävs numer ofta detaljerad planering, rapportering och dokumentation.

Dagens geologiska kartläggning på byggarbetsplatsen bygger vanligtvis på visuell avsyning och laboratoriemätningar som kan vara tidsödande, men nu hävdar Sandvik att företaget tagit fram ett verktyg som helt enkelt installeras i borraggregatet och skyndar på processen avsevärt.

Enkelt uttryck innebär det nya Geosure-systemet att borraggregatet också kan ikläda sig rollen som analysverktyg. Relevant information erhålls i realtid direkt på borraggregatet. Ingen tredjepartsutrustning, som sensorer eller dataöverföringsenheter erfordras eftersom analyssystemet är helt inbyggt i borraggregatet och, enligt företaget, sömlöst integrerat med borraggregatets styrsystem.

Därmed erhålls realtidsanalyser som omfattar funktioner för sprickbildning, berghållfasthet och vattenindikering. En utökad dataanalys möjliggör klassning av bergets hållfasthet och kvalitet. Funktionerna kan visualiseras ytterligare med befintlig programvara för tunnelplanering.

Systemet kan exempelvis användas då behovet av bergförstärkning och injektering ska beräknas. Genom att analysera onlinedata som tagits fram för varje borrhål och visualisera detta med hjälp av tunnelplaneringssystemet Isure får användaren en bild av bergets kvalitet med relevant geologisk information som sedan kan användas som stöd för planering av bultning och injektering samt som underlag för laddning och sprängning.

För närvarande finns Geosure för företagets Jumbomaskiner i i-serien. Systemet inkluderar hårdvarukomponenter och licens för programvaran Isure. Tillverkaren utlovar enkel installation av samtliga fysiska komponenter och det systempaket där den primära komponenten utgörs av en AWDU-enhet (Analysis While Drilling Unit) för varje borrbom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062