23948sdkhjf

Gott om köpkraft på tysk maskinfest

Deltagarna på den gigantiska maskinfesten Bauma fick uppleva såväl skyfall som stekande sol, för att inte tala om maskiner, maskiner, maskiner och inte minst affärer i massor.
Det var en mycket belåten Klaus Dittrich, vd och styrelseordförande för Messe München, som kunde lägga den trettioförsta upplagan av Bauma till handlingarna. Som vanligt utnyttjades det drygt 600 000 kvadratmeter stora mässområdet till sista kvadratcentimeter. Enligt de officiella uppgifterna medverkade 3 423 utställare från 58 länder och ungefär 580 000 besökare från cirka 200 länder under de sju dagar mässportarna stod öppna.

Som vanligt fanns mängder med skandinaver på plats. Enligt arrangörerna brukar runt 5 000 svenskar hitta ner till Münchens gamla flygplats vart tredje år för att ta del av det som med stor säkerhet är världens största mässa oavsett kategori. Även i år räckte antalet besökare till att placera Sverige på tio-i-topplistan.

Att stämningen var god gick inte att ta miste på. Flertalet utställare pratar om ett riktigt bra 2015 och ett 2016 som börjat än bättre. Det satte naturligtvis också sin prägel på mässdagarna.

– Gensvaret från deltagarna var fantastiskt. Besökarna kommer alltid för att göra investeringar, men i år fylldes orderböckerna betydligt snabbare än vanligt. Åtskilliga utställare talar om en rekordstor efterfrågan. Och det är ett extremt positivt tecken i det annars rätt osäkra ekonomiska klimatet, säger Klaus Dittrich.

Exempelvis rapporterade JCB om en stororder på 50 enheter av företagets helt nya maskinmodell Hydradig till en maskinuthyrare i Storbritannien.

Volvo lyckades också med konststycket att hitta köpare till sina nyheter. Bland annat hittade tre av de nya 60-tonsdumprarna vägen till en sydafrikansk kund tillsammans med ett exemplar av företagets nya bandgrävare i 90-tonsklassen.

Även hos den inhemska giganten Liebherr uttalades stor tillfredsställelse över veckan efter en strid ström av besökare i montern som började byggas redan i början av november förra året.

– Bauma innebar en enastående succé för Liebherr. Vi tog hem mängder med order från flera olika marknader. Inom flera segment överträffades våra förväntningar, säger Stefan Heissler, medlem av direktörsrådet i Liebherr-International.

Bland annat kunde företaget symboliskt överlämna nycklarna till två nya ägare till den gigantiska bandgående kranen LR15000 som lastar 500 ton och har en maximal krokhöjd på 165 meter.

Även Anja Wiehoff, kommunikationschef på Atlas Copcos tyska bolag var positiv efter evenemanget.

Vi är mycket nöjda. De skandinaviska besökarna var väl representerade och vi har överträffat vår målsättning, säger Anja Wiehoff.

Mer från den tyska maskinmässan kommer efter hand på Leveranstidningen Entreprenads hemsida.

Den som redan nu vill förbereda sig för nästa Bauma kan rita ner 8-14 april 2019 i almanackan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078