23948sdkhjf

Intensivt byggår i väst

Mer än 500 personer arbetar med Marieholmsförbindelsen, en ny trafiklösning där en vägtunnel, en järnvägsbro och flera nya trafikplatser ska avlasta den allt mer ansträngda Tingstadstunneln.

Göteborg. Förbindelsen, med järnvägsbro och vägtunnel samt flera trafikplatser, byggs för att avlasta trafiken i centrala Göteborg där de befintliga lederna med Älvsborgsbron, Götaälvsbron, Marieholmsbron (den gamla) och Tingstadstunneln har svårt att tåla trycket.

– Kapaciteten har slagit i taket i Tingstadstunneln, det blir sårbart och händer det något står trafiken helt stilla, säger Per Rydberg, Trafikverkets projektchef för Marieholmsförbindelsen.

Han uppger att den nya Marieholmsbron kommer att mer än fördubbla kapaciteten och att Marieholmstunneln kommer att avlasta Tingstadstunneln avsevärt genom att ta över 50 000 bilar per dygn.

Arbetet med de stora byggnadsverken är inne i ett intensivt skede.

– Vi har tagit en enorm yta i anspråk och har fyra stora entreprenader igång för tillfället samtidigt som all trafik pågår som tidigare, säger Per Rydberg.

– Vi peakar nu, vi har mer än 500 personer sysselsatta på plats, konstaterar Pontus Hjort, Trafikverkets projektledare för trafikplatserna.

I början av juli firade projektet en milstolpe när bron för södergående trafik på E45 vid Marieholmsmotet öppnades. Marieholmsbron (den nya järnvägsbron) öppnades för trafik den 29 mars 2016.

– Nu ligger E45 i sitt slutgiltiga läge, förklarar Pontus Hjort.

Bron är i princip klar men arbetet med förbindelsens övriga delar fortsätter. Sänktunnelelementen ska gjutas i en torrdocka vid älvstranden, en torrdocka som kommer att bli färdig under sommaren. Två tråg ska gjutas in mot de blivande tunnelrören, det återstår också att bygga på- och avfartsramper, alla anslutningar och två av de tre stora sedimenteringsdammarna.

Dammarna fyller två syften, de ska dels ta hand om dagvattnet så att partiklar kan sedimentera, de utgör också en viktig komponent för att minska risken för sättningar runt de nybyggda konstruktionerna.

– Det finns pågående sättningar som vi måste få grepp om, genom att gräva bort jorden och ersätta den med vatten minskar vi vikten, säger Johan Larsson, entreprenadledare för trafikplats Marieholm.

Hur klarade byggarna de geotekniska utmaningarna det innebär att bygga ett 18 meter djupt schakt i riktigt jobbig göteborgslera? Läs mer här!

Hur byggs sänktunneln egentligen? Svaret finns här!

----------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)



 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128