23948sdkhjf

Bluffakturor i ny form

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade kraftigt under årets första halvår jämfört med samma period förra året. Samtidigt varnas för att metoderna blir allt mer sofistikerade. Bland annat luras människor att betala in pengar till vad de tror är välgörande ändamål.

Enbart i Sverige lyckas bedragare årligen dra in upp till en miljard kronor med hjälp av bluffakturor. Den bedömningen gör regeringens utredning om fakturabedrägerier, som lades fram förra hösten. Bland annat konstateras att vart tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och av dessa betalar ett av tio den falska fakturan.

En glädjande utveckling är dock att antalet anmälningar om bluffakturor tycks minska. Under årets sex första månader gjordes 5 317 anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det innebär en sänkning med ungefär 30 procent jämfört med samma period 2015. Det visar en sammanställning som Visma gjort med utgångspunkt från Brås statistik.

Det är goda nyheter! Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt – enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Minskningen är märkbar i större delen av Sverige. Den enda polisregion där antalet bluffakturor ökar är Stockholm, inklusive Gotland, där ökningen, enligt Visma, uppgick till drygt 20 procent.

De företag som skickar ut bluffakturorna vilar dock inte på hanen, utan försöker, i likhet med vilka företag som helst, hitta nya lukrativa affärsidéer. Exempelvis varnar nu företaget Inyett, som arbetar med automatiserad betalkontroll, för en ny metod där betalningen för bluffakturorna påstås skänkas till en fond. Det bolag som skickar fakturorna har, enligt Inyett, lurat till sig mer än en halv miljon kronor det senaste året.

Den nya bluffmetoden är mycket svår att upptäcka då bedragarna använder sig av en ideell förenings plusgirokonto, i detta fall, Trafiksäkerhetsfonden. Fonden kan mycket lätt misstas för Motorförarnas helnykterhetsförbunds fond, som ofta kallas Trafiksäkerhetsfonden, säger Nilla Dressler, säkerhetsanalytiker på Inyett.

– Närmare tjugo bluffakturor har stoppats av oss på Inyett under de senaste veckorna till ett värde av närmare 200 000 kronor, säger hon.

Abonnemang av bland annat telefoni och katalogtjänster har länge lyfts fram som stora problem. Ofta skickas bluffakturor ut utan tidigare kontakt med mottagaren, men det är också vanligt att abonnemangen tecknas i samband med telefonuppringningar där den information som ges kan beskrivas som bristfällig eller till och med osann.

Oavsett vad bluffakturorna gäller betalas de ofta av rädsla för betalningsanmärkningar, men enligt Visma är risken för att bedragarna ska vända sig till kronofogden eller till domstol inte särskilt stor.

Ett sätt att öka säkerheten är att alltid göra en enkel kontroll av det företag som skickat bluffakturan eller vill teckna ett abonnemangsavtal. Om abonnemanget måste tecknas omedelbart är det stor risk att det är något fuffens med i bilden.

På Svensk Handels hemsida finns en varningslista som publicerar namn på företag som skickar bluffakturor, använder oseriösa försäljningsmetoder eller arbetar med erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är i och för sig ingen garanti för att verksamheten är seriös, men bara det att de oseriösa företagen får svårare med sina bedrägeriförsök kan vara mycket värt.

Så länge det finns de som betalar bluffakturor kommer problemet dessvärre att bestå. Enda lösningen är att det inte finns några pengar att tjäna – därför är det viktigt att de som drabbas känner att de har rättsväsendet bakom sig mot bluffmakarna, säger Boo Gunnarson.

Den som fått en felaktig faktura ska i första hand kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. En grundstrategi vid all kommunikation med oseriösa företag är att aldrig underteckna meddelandet, att skicka en kopia till Svensk Handel och att behålla det kvitto som visar att mejlet eller faxet skickats iväg.

Svensk Handel har på sin hemsida en enkel ”lathund” som kan användas av alla drabbade. Där finns också länkar till polisanmälan.

1. Erbjudande som utformats som en faktura

Om intresse saknas för erbjudandet kan det bara rivas och slängas. Om det verkar intressant ska all text läsas – även det finstilta och baksidan– innan det undertecknas.

2. Faktura från företag där kontakt funnits, men där fakturan inte överensstämmer med gjord överenskommelse

Kontakta företaget och begär rättelse. Vid behov, begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skrivs följande text rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade."

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt

Kontakta företaget och begär rättelse. Begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras."

4. Faktura utan tidigare kontakt med företaget

Skriv följande rakt över underlaget:

”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

5. Utländska företag

Om fakturan kommer från ett utländskt företag skrivs:

"We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police".
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jätteuppdrag i Grödinge

NCC-direktörer serverar burgare

I Danmark visar NCC-ledningen sin uppskattning av personalen genom att åka runt till företagets arbetsplatser med food trucks.

Rätt man på rätt plats

Han har sålt plogar, asfalterat vägar och lagt plattor – Leveranstidningen Entreprenads nya säljare står stadigt förankrad i branschen!

”Det är en milstolpe för projektet”

Arbetet med en konstgjord halvö i Göta älv går vidare – nu är alla tillstånd på plats.

Mångmiljonsatsning på biogas

Ett tillskott på 100 miljoner kronor i höständringsbudgeten gör det, enligt regeringen, möjligt att förlänga biogasstödet och därmed öka produktionen av biodrivmedel och stärka producenternas konkurrenskraft.

Nyhetsbrev

Reportage
”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Arkiv

Välförsedd vindkraftpark

Hon tar sig an klimatkalkylerna

Svevia har inrättat en helt ny tjänst för att komma längre i arbetet med att minska företagets miljöpåverkan.

Dags att gasa på för cementtransporter

– Det är en framtidsinriktad satsning som kopplar till våra höga ambitioner inom hållbarhet, sade Mikael Odlöw, vice försäljningschef inom Cementa, när företaget började använda Sveriges första gasdrivna bulkbil för cementleveranser.

Epiroc tar gigantiskt serviceuppdrag

Med ett ordervärde på motsvarande 665 miljoner kronor från ett chilenskt gruvföretag har Epirocs division Mining and Rock Excavation Service tagit hem ett av sina hittills största kontrakt.

Doosan och Engcon i europeiskt samarbete

Doosan och Engcon utökar samarbetet i Europa. Under hösten levereras, enligt ett färskt avtal, de första grävmaskinerna fabriksförberedda för att utrustas med Engcons tiltrotator, styrsystem och fästen.

På spåret genom Sverige i miniatyr

5-6 oktober gör järnvägen sitt intåg på Skansen i Stockholm. Då visas ett landskap i miniatyr där modelltåg tuffar fram genom Sverige strax före omläggningen till högertrafik 1967.

Hon tar över som Nordenchef för NCC Building

Catarina Molén-Runnäs återvänder till NCC för att senast 1 februari 2020 tillträda som ny chef för affärsområdet Building Nordics.

Nytt och gammalt på veckans lista

En intensiv vecka är över och på hemsidan var det bland annat undermåliga ledningar, skickliga förare och gamla jättar som lockade mest – här är veckans topplista!

Entreprenad Direkt: Så ska tiltrotatorn erövra världen

Skräddarsytt ljus på maskinen

Tolvtonnare med bra sikt

Liebherr har ett enormt utbud men även jättar har luckor att fylla ibland, och nu har de gjort just det.

Hektisk första dag på Entreprenad Live

TV-sändningar och monterspring – första dagen på Entreprenad Live blev händelserik!

Entreprenad Direkt: "Vi klyddar inte till det"

Entreprenad Direkt: Swepacs vd om läget i branschen

Entreprenad Direkt: ME om stölderna "Anmäl allt"

Nya Tatran lastar mer

Skopfrossa för Siljum

Stabila och krångelfria tänder

Partrex visade tänderna på Load up North – helt nya tänder som sitter stumt i hållaren och som ska hålla längre än vanliga gaddar.

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Varbergstunneln närmare byggstart

Hultafors Group satsar amerikanskt

NCC bygger för 300 miljoner

Arbetsljus i miniformat

Ny vd i Lambertsson

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

NCC bygger åt HSB

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

Se alla Företagens egna nyheter

Finalisterna i Stålbyggnadspriset 2019

Varningsljus - Heavy Duty

Ny Heavy Duty arbetsbelysning

Matlådevärmare till ditt fordon

Arbetsbelysning - reapris

Skydda dig från bränder!

Backa säkert!

Axplock

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september 2019

Vi reder ut ECE reglementet

Motordrivna membranpumpar för industrin

Maskinradio för tuffa miljöer

Intelligentare DTH-borrning med Sandviks nya Leopard™DI650i

Kombinerad huvudstrålkastare

Stoppa maskinstölderna med META startspärr.

Linotoldagen –en roadshow i sex städer

Nyhet - slimmad extraljusramp med sotad lins

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september 2019

Brandsläckare - Nexa 2kg

Elf sponsrar The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) 2019

Vi hjälper dig välja rätt Lazer extraljus.

Sandviks nya lösningar minskar bullret från topphammariggar

En smart laseravståndssensor med hög precision

Liten arbetsbelysning - reapris

Strömbrytare till ditt fordon

Sänd till en kollega

0.186