23948sdkhjf

Bluffakturor i ny form

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade kraftigt under årets första halvår jämfört med samma period förra året. Samtidigt varnas för att metoderna blir allt mer sofistikerade. Bland annat luras människor att betala in pengar till vad de tror är välgörande ändamål.

Enbart i Sverige lyckas bedragare årligen dra in upp till en miljard kronor med hjälp av bluffakturor. Den bedömningen gör regeringens utredning om fakturabedrägerier, som lades fram förra hösten. Bland annat konstateras att vart tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och av dessa betalar ett av tio den falska fakturan.

En glädjande utveckling är dock att antalet anmälningar om bluffakturor tycks minska. Under årets sex första månader gjordes 5 317 anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det innebär en sänkning med ungefär 30 procent jämfört med samma period 2015. Det visar en sammanställning som Visma gjort med utgångspunkt från Brås statistik.

Det är goda nyheter! Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt – enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Minskningen är märkbar i större delen av Sverige. Den enda polisregion där antalet bluffakturor ökar är Stockholm, inklusive Gotland, där ökningen, enligt Visma, uppgick till drygt 20 procent.

De företag som skickar ut bluffakturorna vilar dock inte på hanen, utan försöker, i likhet med vilka företag som helst, hitta nya lukrativa affärsidéer. Exempelvis varnar nu företaget Inyett, som arbetar med automatiserad betalkontroll, för en ny metod där betalningen för bluffakturorna påstås skänkas till en fond. Det bolag som skickar fakturorna har, enligt Inyett, lurat till sig mer än en halv miljon kronor det senaste året.

Den nya bluffmetoden är mycket svår att upptäcka då bedragarna använder sig av en ideell förenings plusgirokonto, i detta fall, Trafiksäkerhetsfonden. Fonden kan mycket lätt misstas för Motorförarnas helnykterhetsförbunds fond, som ofta kallas Trafiksäkerhetsfonden, säger Nilla Dressler, säkerhetsanalytiker på Inyett.

– Närmare tjugo bluffakturor har stoppats av oss på Inyett under de senaste veckorna till ett värde av närmare 200 000 kronor, säger hon.

Abonnemang av bland annat telefoni och katalogtjänster har länge lyfts fram som stora problem. Ofta skickas bluffakturor ut utan tidigare kontakt med mottagaren, men det är också vanligt att abonnemangen tecknas i samband med telefonuppringningar där den information som ges kan beskrivas som bristfällig eller till och med osann.

Oavsett vad bluffakturorna gäller betalas de ofta av rädsla för betalningsanmärkningar, men enligt Visma är risken för att bedragarna ska vända sig till kronofogden eller till domstol inte särskilt stor.

Ett sätt att öka säkerheten är att alltid göra en enkel kontroll av det företag som skickat bluffakturan eller vill teckna ett abonnemangsavtal. Om abonnemanget måste tecknas omedelbart är det stor risk att det är något fuffens med i bilden.

På Svensk Handels hemsida finns en varningslista som publicerar namn på företag som skickar bluffakturor, använder oseriösa försäljningsmetoder eller arbetar med erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är i och för sig ingen garanti för att verksamheten är seriös, men bara det att de oseriösa företagen får svårare med sina bedrägeriförsök kan vara mycket värt.

Så länge det finns de som betalar bluffakturor kommer problemet dessvärre att bestå. Enda lösningen är att det inte finns några pengar att tjäna – därför är det viktigt att de som drabbas känner att de har rättsväsendet bakom sig mot bluffmakarna, säger Boo Gunnarson.

Den som fått en felaktig faktura ska i första hand kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. En grundstrategi vid all kommunikation med oseriösa företag är att aldrig underteckna meddelandet, att skicka en kopia till Svensk Handel och att behålla det kvitto som visar att mejlet eller faxet skickats iväg.

Svensk Handel har på sin hemsida en enkel ”lathund” som kan användas av alla drabbade. Där finns också länkar till polisanmälan.

1. Erbjudande som utformats som en faktura

Om intresse saknas för erbjudandet kan det bara rivas och slängas. Om det verkar intressant ska all text läsas – även det finstilta och baksidan– innan det undertecknas.

2. Faktura från företag där kontakt funnits, men där fakturan inte överensstämmer med gjord överenskommelse

Kontakta företaget och begär rättelse. Vid behov, begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skrivs följande text rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade."

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt

Kontakta företaget och begär rättelse. Begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras."

4. Faktura utan tidigare kontakt med företaget

Skriv följande rakt över underlaget:

”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

5. Utländska företag

Om fakturan kommer från ett utländskt företag skrivs:

"We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police".
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bauma 2019
Vibroplattor lyftes ut från Bauma på grund av Swepacs patent

Weber och Mikasa tog bort batteridrivna vibroplattor från sina montrar på Bauma sedan företagen uppmärksammats om att konstruktionerna kan innebära ett intrång i ett av Swepacs patent.

Bauma 2019
Nyckelfri grävare med 360-kamera som standard

Doosans nya 30-tonnare och ett par rejält uppgraderade smågrävare stod ut i den sydkoreanska tillverkarens Baumamonter.

Bauma 2019
Många svenskar hittade till Bauma

Bäckströms lät tio pers åka ner tre dagar till Bauma – för att knyta kontakter och hålla sig ajour med nyheterna, men också för att göra affärer.

Bauma 2019
Redskapsbyten utan krångel

Sedan 1 april ska Engcons automatiska snabbfästesystem ingå som kostnadsfri standard såväl mellan maskin och tiltrotator som mellan tiltrotator och hydrauliska verktyg.

Ny ekonomichef på Svevia

Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi- och finanschef i Sveviakoncernen.

Nyhetsbrev

Svevia får tampas med Vänersnön i fyra år till

Arkiv

Epiroc slutför förvärv i Sydafrika

Veckans mest lästa!

Påskvecka med många lediga dagar! Men det blir en topplista ändå – med lite oväntade inslag! Det här klickades mest på entreprenad.com under vecka 16!

Sveab i avtal med rentalföretag

Skärpt skärning i Götene

Sparkad entreprenör stämmer Trafikverket

I mars hävde Trafikverket konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader i byggandet av Förbifart Stockholm. Nu svarar en av konsortiets italienska parter med att stämma Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor.

800 kg förfalskade kullager förstörs i dag

1

Baumabilder i påskägget!

Glad påsk! Ett stort bildsvep från Bauma får bli det sista från Leveranstidningen Entreprenad denna vecka – ha en skön ledighet och på återseende efter helgen!

Klart med klädleverantör till NCC

Bauma 2019
Ramirent nappar på Husqvarnas molntjänst

Trådlös uppkoppling nästa steg för Sandvik

Höckert säljer Hitachi i Härnösand

1

Stormtimmer skeppas från Harg

Hargs hamn får en nyckelroll när de ekonomiska skadeverkningarna efter Alfridas framfart i framför allt Upplandsskogarna ska begränsas.

Blåljusbygge i Luleå

Stenhårt sommarjobb

Bauma 2019
Kumla på Bauma

Storfräsarna var inte ensamma på Bauma – där fanns till exempel en redskapstillverkare från Närke.

Slangbutik till Värmdö

Trädsäkrad järnväg

Bauma 2019
Hydrema vågar på Bauma

Hydrema lanserar smådumprar med hytt och en lite större dumper med vågsystem.

Ledare: Ur led är tiden

Svevia redo för Salas snöfall

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Ny programdirektör för SIP STRIM

Branschprofil stärker Maskinia

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Island nästa för Hydroscand

Maskinexpo 2019
Smal bandit med fjärrkontroll

Småländskt uppdrag för Peab

Skanskachef går till Thomas Betong

Bauma 2019
Snabbfästen med sikte på Tyskland

E10 byggs om

Se alla Företagens egna nyheter

Fler nya spelare i laget Linotol

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Färdstrålkastare med värmelins

NEXA - för din säkerhet vid brand

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Lazer Lamps - Linear 6 Elite

Fyra digitala inspektioner på två veckor

Metso Truck Body

Fordonsbelysning - Volkswagen Transporter

Trådlös truckkamera

Strömförsörjning - allt som krävs för installation av ljus och ljud

Två nya tekniska säljare för tunga däck på Nokian Däck AB

Hitta rätt belysning till din truck

Utility arbetsbelysning - Lazer Lamps

Kurvad extraljusramp 90W - rabatterat pris!

Lazer extraljus - Ford monteringskit

Laddbart varningsljus med kraftig magnet

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Trådlös kamerasats med två skärmar

Självsugande centrifugalpump för industrier

Ultra - kompakt blixtljus 10-30V

ECO3 – Premiärvisning på Bauma

Uppdaterad broschyr om CE-märkning enligt SS-EN 1090-1

Är ni rätt byxade för byggbranschens digitalisering?

Sänd till en kollega

0.143