23948sdkhjf

Bluffakturor i ny form

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade kraftigt under årets första halvår jämfört med samma period förra året. Samtidigt varnas för att metoderna blir allt mer sofistikerade. Bland annat luras människor att betala in pengar till vad de tror är välgörande ändamål.

Enbart i Sverige lyckas bedragare årligen dra in upp till en miljard kronor med hjälp av bluffakturor. Den bedömningen gör regeringens utredning om fakturabedrägerier, som lades fram förra hösten. Bland annat konstateras att vart tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och av dessa betalar ett av tio den falska fakturan.

En glädjande utveckling är dock att antalet anmälningar om bluffakturor tycks minska. Under årets sex första månader gjordes 5 317 anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det innebär en sänkning med ungefär 30 procent jämfört med samma period 2015. Det visar en sammanställning som Visma gjort med utgångspunkt från Brås statistik.

Det är goda nyheter! Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt – enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Minskningen är märkbar i större delen av Sverige. Den enda polisregion där antalet bluffakturor ökar är Stockholm, inklusive Gotland, där ökningen, enligt Visma, uppgick till drygt 20 procent.

De företag som skickar ut bluffakturorna vilar dock inte på hanen, utan försöker, i likhet med vilka företag som helst, hitta nya lukrativa affärsidéer. Exempelvis varnar nu företaget Inyett, som arbetar med automatiserad betalkontroll, för en ny metod där betalningen för bluffakturorna påstås skänkas till en fond. Det bolag som skickar fakturorna har, enligt Inyett, lurat till sig mer än en halv miljon kronor det senaste året.

Den nya bluffmetoden är mycket svår att upptäcka då bedragarna använder sig av en ideell förenings plusgirokonto, i detta fall, Trafiksäkerhetsfonden. Fonden kan mycket lätt misstas för Motorförarnas helnykterhetsförbunds fond, som ofta kallas Trafiksäkerhetsfonden, säger Nilla Dressler, säkerhetsanalytiker på Inyett.

– Närmare tjugo bluffakturor har stoppats av oss på Inyett under de senaste veckorna till ett värde av närmare 200 000 kronor, säger hon.

Abonnemang av bland annat telefoni och katalogtjänster har länge lyfts fram som stora problem. Ofta skickas bluffakturor ut utan tidigare kontakt med mottagaren, men det är också vanligt att abonnemangen tecknas i samband med telefonuppringningar där den information som ges kan beskrivas som bristfällig eller till och med osann.

Oavsett vad bluffakturorna gäller betalas de ofta av rädsla för betalningsanmärkningar, men enligt Visma är risken för att bedragarna ska vända sig till kronofogden eller till domstol inte särskilt stor.

Ett sätt att öka säkerheten är att alltid göra en enkel kontroll av det företag som skickat bluffakturan eller vill teckna ett abonnemangsavtal. Om abonnemanget måste tecknas omedelbart är det stor risk att det är något fuffens med i bilden.

På Svensk Handels hemsida finns en varningslista som publicerar namn på företag som skickar bluffakturor, använder oseriösa försäljningsmetoder eller arbetar med erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är i och för sig ingen garanti för att verksamheten är seriös, men bara det att de oseriösa företagen får svårare med sina bedrägeriförsök kan vara mycket värt.

Så länge det finns de som betalar bluffakturor kommer problemet dessvärre att bestå. Enda lösningen är att det inte finns några pengar att tjäna – därför är det viktigt att de som drabbas känner att de har rättsväsendet bakom sig mot bluffmakarna, säger Boo Gunnarson.

Den som fått en felaktig faktura ska i första hand kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. En grundstrategi vid all kommunikation med oseriösa företag är att aldrig underteckna meddelandet, att skicka en kopia till Svensk Handel och att behålla det kvitto som visar att mejlet eller faxet skickats iväg.

Svensk Handel har på sin hemsida en enkel ”lathund” som kan användas av alla drabbade. Där finns också länkar till polisanmälan.

1. Erbjudande som utformats som en faktura

Om intresse saknas för erbjudandet kan det bara rivas och slängas. Om det verkar intressant ska all text läsas – även det finstilta och baksidan– innan det undertecknas.

2. Faktura från företag där kontakt funnits, men där fakturan inte överensstämmer med gjord överenskommelse

Kontakta företaget och begär rättelse. Vid behov, begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skrivs följande text rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade."

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt

Kontakta företaget och begär rättelse. Begär kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget:

"Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras."

4. Faktura utan tidigare kontakt med företaget

Skriv följande rakt över underlaget:

”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

5. Utländska företag

Om fakturan kommer från ett utländskt företag skrivs:

"We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police".
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo satsar helhjärtat på el i sina kompaktmaskiner

Volvo CE lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner under år 2020.

Hydroscand etablerar sig på Gotland

WSP ger teknikstöd för norska tåg

Med byggterapi som morot

En vuxenutbildning paketerad som byggterapi och nära samarbete med bland annat Skanska och NCC ska få fler att öppna ögonen för arbete i byggsektorn.

MISAB blir ABT Väst

Otillräcklig kunskap om friktion på cykelbanor

Nyhetsbrev

Full kontroll på timmar, lön och projekt

SmartDok hjälp för byggentreprenörer som inte gillar pappersarbete

Arkiv

Samarbete med golfklubb ger stororder

Drygt 20 golfmaskiner och 100 golfbilar samt tillhörande underhållsservice ingår i en jätteorder från Golfstar Sverige.

Vindkraftsuppdrag i Värmland

Veidekke får ett uppdrag på 182 miljoner kronor.

Äntligen klartecken för bro över Skurusundet

Efter flera års försening kunde kontrakt nyligen tecknas med entreprenör för byggandet av den nya Skurubron.

Klaravik passerar miljarden

Efter en tillväxt på mer än 50 procent passerade Klaravik en omsättning på en miljard kronor på sina auktioner under 2018.

Väganalys i hög fart

Enbart i Sverige mäts cirka 80 000 kilometer väg varje år. Nu presenteras teknik som gör informationsinsamlingen betydligt snabbare.

Uppsalabyggare växer genom förvärv

Sju av tio tar sig inte tid

Vidtar yrkeshantverkare de säkerhetsåtgärder som krävs? Inte enligt en undersökning som Bosch låtit göra. De svenska hantverkarna verkar dessutom vara sämst i klassen.

Håll koll på vibrationerna

Verktygen har utvecklats i många hänseenden, den skyddsutrustning som finns används dock för sällan konstaterar Bosch.

Asfaltjobb för 50 miljoner

Mer sortering i Norrvidinge

Genom förvärvet av Sortab Mark och Sorteringstjänst utvidgar Norrvidinge sin verksamhet till Blekinge och södra Småland.

Mer tunneljobb för Bravida

Bravida har tagit hem ytterligare ett installationskontrakt i miljardklassen för Förbifart Stockholm.

Frankrike nästa för Steelwrist

Steelwrists internationella expansion fortsätter nu med etableringen av ett eget bolag strax utanför Paris.

NCC bygger depå

Dahl Sverige möblerar om

Dubbla milstolpar för Bobcat

Det fanns dubbla skäl att fira för Bobcat under förra året. Dels var det tioårsjubileum för minigrävaren E10 och dels passerade modellen 10 000 tillverkade exemplar.

Peab får jobb i Uppsala

Ny logistikpark ska bli störst i norra Stockholm 

Peab bygger i Skåne

Han blir specialistchef hos Erlandsson Bygg

Ny affärsområdeschef på Veidekke Anläggning

Ny mässa för VA och avfall

Misstänkt smittspridning kom inte från gruva

Hur blir arbetsmiljön i framtidens gruva?

Serneke rekryterar regionchef från NCC

HSB bygger i Visby

LKAB rör om i organisationen

Byggstart i Södertälje

De bygger fiber i Västergötland

Förändringar i JM-toppen

Se alla Företagens egna nyheter

Kall mjölk i affären tack vare Secomea (TR Electronic Nordic)

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

Ny 1090-litteratur från SBI

Knutkors till Land Rover och Range Rover

Akut

72-timmarstävling om entré till Arkitekturgalan i Konserthuset

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nytillverkad spridare till Opel

Ny kardan till Nissan

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Mercedes Citan

Motorskölj för oljebyte

Stödlager till VW Transporter

Drivknuten.se säljer Veidec-produkter

Delad kunskap

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

New In-Sight 9912 from Cognex

Se reportaget från Sveriges modernaste tågdepå

Ny främre kardan till Toyota

Ny dieselpump till Mercedes Sprinter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Steelwrist utsett till Gasellföretag för andra året i rad

-Innovationspristagaren är på väg att förändra en hel byggbransch...

Saltängen, för ett mer hållbart samhälle

Sänd till en kollega

0.125