23948sdkhjf

(H)julklapp för teknikintresserade

Utvecklingsarbetet har tagit runt två år, men nu står den klar – eller rättare sagt nedplockad i 1 166 mindre komponenter – Lego Technics version av Volvos hjulgrävare och materialhanterare EW160E. Modellen innehåller även ett tryckluftssystem i stället för originalets hydraulik.

För ungefär två år sedan hamnade Volvos hjullastare L350F på leksakshyllorna. Då handlade det om en radiostyrd modell som tagits fram av Lego Technic tillsammans med Volvo och som klarade att köra, styra, lyfta och lasta, även i terräng – förutsatt att de dryga 1 600 bitarna satts ihop på rätt sätt förstås.

Som kuriosa kan nämnas att lastaggregatet uppges klara lyft på mer än 1 kg och att skopan satte rekord som den största enskilda del som tagits fram i Technic-serien.

Från Lego beskrivs försäljningen av hjullastarmodellen som en succé och därför är det inte helt oväntat att man snabbt ville följa upp framgången med en grävmaskinsmodell och även den här gången hämtades originalet från Volvo.

Lego Technic är ett varumärke som sedan starten för snart 40 år sedan tagit fram en mängd produkter som till både form och funktion ligger så nära en verklig förlaga som det går att komma. Till skillnad från företagets vanliga sortiment kompletteras traditionella legobitar med komponenter som kugghjul, axlar, tappar och balkar som kan kopplas ihop till mer eller mindre komplexa rörliga element. Den strategin hängde med även när den nya grävmaskinsmodellen skulle tas fram.

– Vi försöker alltid hitta något nytt att överlämna till marknaden. Det finns dock några saker som är så populära att vi alltid kommer tillbaka dit – en av de stora favoriterna är onekligen grävmaskinen. Den här gången ville vi dock göra något väldigt innovativt, en för oss ny typ av grävmaskin som vi inte gjort tidigare, säger Niels Henrik Horsted, senior marketing manager på Lego Technic.

Så långt var egentligen Volvo inte ens med i bilden, men så föll blickarna på företagets hjulgrävare och då i synnerhet i materialhanteringsversion.

Precis som vid samarbetet med hjullastarmodellen arbetade företagen nära varandra under lång tid. Bland annat fick Lego Technics konstruktörer med Andrew Woodman i spetsen besöka grävarfabriken i tyska Konz för att få ett hum om hur den fullskaliga produktionen gick till.

– Genom att rent fysiskt följa produktionsgången kunde vi studera olika skeden av konstruktionen. Vi fick klättra på maskinen, gå in i hytten och kunde därmed få en väldigt bra uppfattning om hur maskinen är uppbyggd, säger Andrew Woodman.

En fördel med det sättet att jobba var att den danska arbetsgruppen också gavs möjlighet att följa med i hur modellen utvecklades och därför finns exempelvis även orangemålade säkerhetsdetaljer som räcken och andra fallskydd med på modellen trots att det dröjde innan de kom på plats på de fullvuxna maskinerna.

Till skillnad från hjullastaren är inte materialhanteraren fjärrstyrd även om åtskilliga delar är manövrerbara.

– Vi var inte nöjda med att modellen bara skulle se ut som en EW160E materialhanterare, vi ville att den skulle arbeta som en sådan också. Med hjälp av tryckluft kan vi åstadkomma de aggregat- och gripskoperörelser som annars sker med hjälp av originalets hydraulik. Andra funktioner är att hytten kan höjas och sänkas, styrning och stödben som kan sänkas och höjas, säger Andrew Woodman.

Vi har tagit oss igenom flera utvecklingsfaser för att säkerställa att vi inte missat någonting. Målet har inte bara varit att skapa en härlig upplevelse för de som bygger modellen utan också att Volvo ska kunna känna sig stolta över att vår modell ger deras maskin full rättvisa.

En som i varje fall verkar nöjd med resultatet är Peter Bauer vid Konz-fabriken som jobbat i nära samarbete med gruppen från Lego Technic.

– Eftersom jag lekt med Lego Technic som barn har det varit mycket spännande och imponerande att se hur modellen växt fram och hur noga de varit med detaljerna. Det första vi arbetade med tillsammans var den höj- och sänkbara hytten där redan Lego-gruppens prototyp var väldigt bra, men där vi gemensamt hittat en lösning som är så nära originalet som det bara går att komma. Det har varit en värdefull erfarenhet för alla inblandade och jag ser redan fram mot att medverka i nästa Lego-projekt, säger Peter Bauer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047