23948sdkhjf

Inget kikarsikte på Trimble SX10

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Okularet har ersatts av kraftfulla kameror på Trimbles nya totalstation som beskrivs som företagets mest avancerade  någonsin. – Jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen.

Danderyd. Trimble SX10 lanserades i oktober på Intergeo i Hamburg, bara någon vecka senare kunde svenska mätkonsulter ta en titt på nyheten vid ett event på Trimbles anläggning i Danderyd.

Läs också: Automatisk vinkel ska spara tid

– Det är en helt ny totalstation där kamerateknologin blivit så pass förbättrad att det inte längre behövs ett okular, en totalstation som dessutom fått en högpresterande laserskanner, säger Petter Hoffmann, säljare på Trimtec, en av Trimbles svenska återförsäljare.

Det finns andra exempel på totalstationer som kompletterats med laserskanning men Trimbles lösning är överlägsen anser han.

– Vi är ensamma om att ha den kvaliteten, den hastigheten och den teknologin.

Trimtec gläds åt det teknologiska språnget som dessutom skedde i Sverige – Trimbles tillverkning av optik är koncentrerad till Danderyd.

Läs också: ”Det blir rätt på en gång”

– Först nu är tekniken mogen och jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen, säger Petter Hoffmann.

– Det är roligt att Trimble vågar utmana genom att ta bort teleskopet, säger Trimtecs vd Peter Hammarbäck.

Trimble beskriver SX10 som sin mest avancerade totalstation någonsin.

– Det går att göra allt man tidigare kunnat göra med en totalstation men sedan kan man fylla på med andra typer av data, till exempel punktmoln och fotografier, säger Petter Hoffmann.

Läs också: Större skärm och snabbare processor

Det ska därmed bli möjligt att snabbt och effektivt samla mycket precis data i fält.

– Det mesta mätarbetet kan dessutom utföras på kontoret, man behöver inte gå ut i fält igen om man missat något, kommenterar Petter Hoffmann.

I stället för att spana i okularet tittar operatören på en tablet där önskad kamerabild visas. För att få instrumentet att röra sig räcker det med att svajpa med fingrarna åt önskat håll på bilden, kameran/skannern kan också låsas på målet och följer då objektet, klickar man fast sig på en viss punkt fokuseras instrumentet på just detta område.

Utan okular behöver man inte heller ställa in utrustningen efter operatörens längd, det går också att placera totalstationen på det ur mätsynpunkt lämpligaste stället eftersom operatören inte behöver befinna sig så nära.

Läs också: Automatisk lutning ska underlätta för föraren

Trimble SX10 kan skanna objekt på 600 meters håll något som uppges leda till en säkrare arbetsmiljö till exempel i gruvor eller där trafiken är tät.

– Tidigare har man fått stå högst 300 meter bort så det är en avsevärd förbättring, kommenterar Petter Hoffmann.

Instrumentet ska kunna skanna hela eller mindre delar av ytan med ett mer eller mindre noggrant resultat. Behöver man en enklare bild sveper strålen över objektet en gång, för det riktigt informationstunga resultatet krävs 64 svepningar där varje omgång förtätar bilden som utlovas vara av hög kvalitet även om till exempel en bil kör förbi framför instrumentet.

– Skuggeffekten från rörliga objekt minimeras, säger Petter Hoffmann.

Läs också: Svensk touch för Trimble

Den som vill göra en fullständig skanning, en ”full dome”, av allra högsta kvalitet lär dock få vänta flera timmar innan skannern är klar, har man sådana behov är det kanske bättre att köpa en dedikerad skanner, konstaterar Trimble.

– Trimble SX10 fungerar dock för de flesta behov, kommenterar Petter Hoffmann.

Han utlovar en rejäl kapacitetsförbättring, till exempel när det gäller volymberäkningar.

– Nu mäter man ofta punkter manuellt, en ung och stark person kanske klarar 800-1 000 mätpunkter på en arbetsdag, med Trimble SX10 mäter man flera hundra tusen punkter på fem minuter.

Resultatet ska också kunna kvalitetssäkras på ett helt nytt sätt, man kan till exempel dokumentera både den första etableringen och slutresultatet med högupplösta fotografier.

Även på kontoret utlovas förbättringar, en uppdaterad version av mjukvaran Trimble Business Centre väntas i november och enligt Trimtec kan programmet hantera alla typer av mätdata, till exempel punktmoln, foton, klassiskt inmätta punkter och flygfoton.

– Det finns också möjlighet att exportera till en massa andra format, till exempel Sketch up eller Google Earth, säger Petter Hoffmann.

Utifrån de bilder som tas i fält går det också att göra direktreflexmätningar i efterhand eller att peka på en punkt i en bild och få koordinaterna.

– För att klara det har det tidigare krävts data från två fotostationer, säger Petter Hoffmann.

Han räknar med att Trimble SX10, med både kamera, skanner och totalstation, kommer att underlätta för alla som jobbar med 3D-modellering.

– Det ger också en helt ny möjlighet att arkivera en verklighet, genom att till exempel mäta i tio år gamla bilder kan man se hur ett hus såg ut i originalskick eller slitaget på en väg.

Petter Hoffmann tror att ett mångsidigare instrument kommer att vidga perspektiven och att fokus inte längre kommer att ligga enbart på koordinaterna.

– Det kommer att förändra vår syn på arbetet att mäta i fält, en enda panoramabild ger oerhörda mängder data och tar man några extra bilder blir det mycket bonusinformation.

Trimtec har redan börjat sälja totalstationen och väntar sig en god respons, inte minst i Sverige.

– Svenskar är ju avancerade användare och ”early adopters” kommer definitivt att anamma detta, säger Peter Hammarbäck som tror att både mindre och medelstora konsulter kommer att vara mycket intresserade.

Än så länge tycks användarna också ta avsaknaden av kikarsikte med ro.

– Vi uppfattar det inte som att någon saknar okularet, vid testkörningar har vi sett att man snabbt vänjer sig vid att använda kameran i stället, säger Petter Hoffmann.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
”Det är ovärderligt att få tag i rätt folk”

Peab är petnoga med vem som får köra på det stora E22-bygget i Skåne. – Det är individen bakom spakarna som betyder något.

Scantruck breddar med kranar

1 september övertar Scantruck den svenska generalagenturen för Sennebogens teleskopkranar. De tyska kranarna finns både hjul- och bandgående och har kapacitet att lyfta från 16 upp till 130 ton och en maximal räckvidd från 24 till 67 meter.

AF majoritetsägare i Betonmast

AF Gruppen fortsätter sin uppbyggnad av entreprenadverksamhet genom förvärvet av aktiemajoriteten i Betonmast. Förvärvet görs via ett holdingbolag som ägs till 66 procent av AF Gruppen och till 34 procent av ledningen och tidigare aktieägare i Betonmast.

Bauma 2019
Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Allt fler kvinnor kör lastbil

Nyhetsbrev

NCC bygger i Huddinge

200 hyreslägenheter ska byggas i Huddinge, ett kontrakt värt 340 miljoner kronor.

Arkiv

Storföretagen dominerar listan

Sommaren är över och vi har dragit igång på allvar på hemsidan – och ni har uppenbarligen varit där och läst också! Det här klickades mest på entreprenad.com under vecka 33!

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

Bra bredd för Maskinia

Case, Doosan och Bergmann ska samsas i Maskinias mässmonter på Entreprenad Live.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Bränslesnål terminalkran

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Stark gruvnäring gynnar Epiroc

18 juni kunde Epiroc fira sin första födelsedag som börsnoterat företag. Och starten har varit lyckad. Bra fart globalt inom gruvnäringen är en väsentlig anledning till att såväl intäkter som rörelseresultat ökat under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året.

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Ny vd i Lambertsson

Tung turné

Ett gäng riktiga tungviktare drar landet runt i höst.

Maskinleverantörer och försvar i allians

Försvarsmakten, Lantmännen Maskin och Swecon förenar sina krafter i ett samarbete som ska öka möjligheterna till framgång i den framtida jakten på kompetens och personalförsörjning.

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

NCC bygger åt HSB

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Se alla Företagens egna nyheter

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Unikt kombinationsljus

Motordrivna membranpumpar för industrin

Strömbrytare till ditt fordon

Komplett olje- och filterpaket till DSG

Panorama blixtljus - Testpiloterna planerar

Blixtljus - en av marknadens minsta

Vilket fordon kör du?

Spridarbelysning blå

Godkänt stöldskydd för traktor och maskin, uppkopplad till larmcentral.

Sänd till en kollega

0.172