23948sdkhjf

Inget kikarsikte på Trimble SX10

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Okularet har ersatts av kraftfulla kameror på Trimbles nya totalstation som beskrivs som företagets mest avancerade  någonsin. – Jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen.

Danderyd. Trimble SX10 lanserades i oktober på Intergeo i Hamburg, bara någon vecka senare kunde svenska mätkonsulter ta en titt på nyheten vid ett event på Trimbles anläggning i Danderyd.

Läs också: Radarpar med nytt vapen

– Det är en helt ny totalstation där kamerateknologin blivit så pass förbättrad att det inte längre behövs ett okular, en totalstation som dessutom fått en högpresterande laserskanner, säger Petter Hoffmann, säljare på Trimtec, en av Trimbles svenska återförsäljare.

Det finns andra exempel på totalstationer som kompletterats med laserskanning men Trimbles lösning är överlägsen anser han.

– Vi är ensamma om att ha den kvaliteten, den hastigheten och den teknologin.

Trimtec gläds åt det teknologiska språnget som dessutom skedde i Sverige – Trimbles tillverkning av optik är koncentrerad till Danderyd.

Läs också: Automatisk vinkel ska spara tid

– Först nu är tekniken mogen och jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen, säger Petter Hoffmann.

– Det är roligt att Trimble vågar utmana genom att ta bort teleskopet, säger Trimtecs vd Peter Hammarbäck.

Trimble beskriver SX10 som sin mest avancerade totalstation någonsin.

– Det går att göra allt man tidigare kunnat göra med en totalstation men sedan kan man fylla på med andra typer av data, till exempel punktmoln och fotografier, säger Petter Hoffmann.

Läs också: Både hängslen och livrem

Det ska därmed bli möjligt att snabbt och effektivt samla mycket precis data i fält.

– Det mesta mätarbetet kan dessutom utföras på kontoret, man behöver inte gå ut i fält igen om man missat något, kommenterar Petter Hoffmann.

I stället för att spana i okularet tittar operatören på en tablet där önskad kamerabild visas. För att få instrumentet att röra sig räcker det med att svajpa med fingrarna åt önskat håll på bilden, kameran/skannern kan också låsas på målet och följer då objektet, klickar man fast sig på en viss punkt fokuseras instrumentet på just detta område.

Utan okular behöver man inte heller ställa in utrustningen efter operatörens längd, det går också att placera totalstationen på det ur mätsynpunkt lämpligaste stället eftersom operatören inte behöver befinna sig så nära.

Läs också: Automatisk lutning ska underlätta för föraren

Trimble SX10 kan skanna objekt på 600 meters håll något som uppges leda till en säkrare arbetsmiljö till exempel i gruvor eller där trafiken är tät.

– Tidigare har man fått stå högst 300 meter bort så det är en avsevärd förbättring, kommenterar Petter Hoffmann.

Instrumentet ska kunna skanna hela eller mindre delar av ytan med ett mer eller mindre noggrant resultat. Behöver man en enklare bild sveper strålen över objektet en gång, för det riktigt informationstunga resultatet krävs 64 svepningar där varje omgång förtätar bilden som utlovas vara av hög kvalitet även om till exempel en bil kör förbi framför instrumentet.

– Skuggeffekten från rörliga objekt minimeras, säger Petter Hoffmann.

Läs också: Svensk touch för Trimble

Den som vill göra en fullständig skanning, en ”full dome”, av allra högsta kvalitet lär dock få vänta flera timmar innan skannern är klar, har man sådana behov är det kanske bättre att köpa en dedikerad skanner, konstaterar Trimble.

– Trimble SX10 fungerar dock för de flesta behov, kommenterar Petter Hoffmann.

Han utlovar en rejäl kapacitetsförbättring, till exempel när det gäller volymberäkningar.

– Nu mäter man ofta punkter manuellt, en ung och stark person kanske klarar 800-1 000 mätpunkter på en arbetsdag, med Trimble SX10 mäter man flera hundra tusen punkter på fem minuter.

Resultatet ska också kunna kvalitetssäkras på ett helt nytt sätt, man kan till exempel dokumentera både den första etableringen och slutresultatet med högupplösta fotografier.

Även på kontoret utlovas förbättringar, en uppdaterad version av mjukvaran Trimble Business Centre väntas i november och enligt Trimtec kan programmet hantera alla typer av mätdata, till exempel punktmoln, foton, klassiskt inmätta punkter och flygfoton.

– Det finns också möjlighet att exportera till en massa andra format, till exempel Sketch up eller Google Earth, säger Petter Hoffmann.

Utifrån de bilder som tas i fält går det också att göra direktreflexmätningar i efterhand eller att peka på en punkt i en bild och få koordinaterna.

– För att klara det har det tidigare krävts data från två fotostationer, säger Petter Hoffmann.

Han räknar med att Trimble SX10, med både kamera, skanner och totalstation, kommer att underlätta för alla som jobbar med 3D-modellering.

– Det ger också en helt ny möjlighet att arkivera en verklighet, genom att till exempel mäta i tio år gamla bilder kan man se hur ett hus såg ut i originalskick eller slitaget på en väg.

Petter Hoffmann tror att ett mångsidigare instrument kommer att vidga perspektiven och att fokus inte längre kommer att ligga enbart på koordinaterna.

– Det kommer att förändra vår syn på arbetet att mäta i fält, en enda panoramabild ger oerhörda mängder data och tar man några extra bilder blir det mycket bonusinformation.

Trimtec har redan börjat sälja totalstationen och väntar sig en god respons, inte minst i Sverige.

– Svenskar är ju avancerade användare och ”early adopters” kommer definitivt att anamma detta, säger Peter Hammarbäck som tror att både mindre och medelstora konsulter kommer att vara mycket intresserade.

Än så länge tycks användarna också ta avsaknaden av kikarsikte med ro.

– Vi uppfattar det inte som att någon saknar okularet, vid testkörningar har vi sett att man snabbt vänjer sig vid att använda kameran i stället, säger Petter Hoffmann.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stockholm testar femaxlat för schaktmassor

Lånar in en Volvolastbil från Finland för att minska transporterna.

Coop lägger ned – på grund av gruva

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Nyhetsbrev

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Arkiv

Klarsignal för nya E10

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

1

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Bauma 2019
Stora planer för Keestrack

Keestrack prisar sin nordiska återförsäljare och sätter också sikte på en framtid där företaget växer och koldioxidavtrycket minskar.

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Biodrivmedel backade 2018

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Maskinexpo 2019
Begagnat dörr-till-dörr

Maskinexpo 2019
Sverigepremiär för premiumsågverk

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Maskinexpo 2019
Tung batterilastare

En helt ny typ av batteridriven glidstyrd kompaktlastare, med telefonen som skärm och instrumentpanel, lanseras på Maskinexpo.

Maskinexpo 2019
Vridning och drivning där bak

En radiell stackläggare med en ny motvikt ska sätta en ny standard lovar Fredheim Maskin som tar med sig Keestracks S1e till Maskinexpo.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

De utökar med Slangexpress på två hjul

Växjö nästa för Hydroscand

Ny programdirektör för SIP STRIM

Uppländskt uppdrag för Peab

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Se alla Företagens egna nyheter

Trådlös kamera - WIFI HD

Metso och Lutze har tecknat distributöravtal

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Sänd till en kollega

0.173