23948sdkhjf

Spårgående i större format

Hydremas kompakta MX16 har utvecklats till en storsäljare i spårgående version. Ett allt vanligare önskemål har dock varit att ta fram en större maskin med ungefär likvärdiga eller bättre prestanda och nu finns den här – 21-tonnaren MX20 Rail.


Hittills har vi prioriterat en kompakt design som gör det möjligt att arbeta på dubbelspår med minimiavstånd. Många kunder har dock inte det behovet eftersom de oftast jobbar där det är enkelspår eller där den spårgående trafiken är helt avlyst. De vill i stället ha en maskin med större lyftkapacitet och mer hydraulkapacitet i en anpassning till att dagens redskap ofta är större, tyngre och i behov av mer olja än äldre utrustning. Med MX20 beger vi oss in i ett helt nytt segment, säger Hydremas Skandinavienchef Morten Lemvik.

Den nya MX20 väger i normalläget ungefär 21 ton. Grundkonstruktionen är ungefär densamma som i den mindre modellen med steg IV-anpassad Cumminsmotor utan partikelfilter, men med tillsats av Ad Blue. De stora skillnaderna är en betydligt tyngre motvikt och den mjukvara som används vid manövreringen av maskinen. Pumpar och en del andra vitala komponenter är, enligt Morten Lemvik, redan så kraftigt tilltagna i MX16 att de gott och väl klarar de krav som ställs i den nya, större maskinen.

– Maskinen matchar alla andra i branschen med avseende på lyftkraft och stabilitet trots att svängradien är 250-300 millimeter kortare än en typisk maskin på 20-22 ton, säger Morten Lemvik.

Spårpaketet ingår i det modulkoncept som präglar tillverkningen och innebär att anpassningen till spårgående kan göras direkt i fabrik – arbetet behöver inte utföras hos någon påbyggare eller återförsäljare.

– Det långt gående modulkonceptet betyder att kunden rätt sent i produktionsprocessen kan välja att göra en beställd grävmaskin till spårgående. Det ger fördelar rent produktionstekniskt, men också stora fördelar i form av kortare leveranstider och färre reservdelar, säger Thorkild Iversen, utvecklingschef på Hydrema.

Modultänkandet innebär också att spårpaketet kan monteras av, vilket bland annat innebär att maskinen kan fungera som en vanlig grävmaskin vid exempelvis ett ägarbyte. Därmed underlättas begagnathandeln och bidrar till ett rejält förbättrat andrahandsvärde – i synnerhet som maskinen också kan kompletteras med till exempel schaktblad och stödben.

För befintliga ägare av MX16 Rail finns nu även ett uppgraderingspaket som utan större besvär förvandlar maskinen till sitt tyngre syskon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078