23948sdkhjf

Allt bättre kunskap om offentlig upphandling

Myndigheternas kunskap om de regler som styr direktupphandlingar blir allt bättre. Det konstaterar Konkurrensverket i en färsk rapport som ser brister i framför allt små statliga myndigheter.


Kravet på regler för direktupphandlingar, och hur de ska dokumenteras, har uppenbarligen burit frukt. Enligt Konkurrensverket har nio av tio myndigheter infört interna styrdokument (riktlinjer) för direktupphandlingar. Lika många uppger att de även har rutiner för att dokumentera direktupphandlingar.

Uppgifterna är hämtade från Konkurrensverkets rapport ”Direktupphandlingar – en kartläggning av riktlinjer och rutiner”. Rapporten grundas på en undersökning där Konkurrensverket studerat de riktlinjer och rutiner som kommuner, landsting och statliga myndigheter har för direktupphandlingar.

– Generellt har kommunerna i högre grad än statliga myndigheter infört rutiner både för dokumentation och för konkurrensutsättning. Små statliga myndigheter är de som i minst utsträckning har egna riktlinjer, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Fortfarande finns dock brister. Exempelvis samlar allt för få in dokumentationerna centralt i myndigheten, och alla uppgifter som borde dokumenteras finns inte med. Dan Sjöholm oroas också av att en del myndigheter inte har system så att de kan få fram uppgifter om genomförda direktupphandlingar. I huvudsak ser han dock positivt på utvecklingen.

– Många myndigheter har en tydlig ambition att utsätta inköpen för konkurrens även vid direktupphandlingar, säger han bland annat.

Gränsen för en direktupphandling utan annonsering är i dag 534 890 kronor. Nivån höjdes 2014 samtidigt som det infördes krav på att upphandlande myndigheter ska anta egna riktlinjer för direktupphandlingar samt dokumentera alla direktupphandlingar över 100 000 kronor.

Dan Sjöholm är dock tydlig med att det finns åtskilliga skäl att konkurrensutsätta även de direktupphandlingar som ligger under kravgränsen. I och med att fler leverantörer får möjlighet att lägga anbud innan kontrakt skrivs ökar det möjligheten att få anbud som visar på effektivare lösningar, nya möjligheter, innovationer och högre kvalitet. Samtidigt minskar risken för jäv eller korruption.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081